Τελευταίες Ειδήσεις

ΟΣΤ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΑΣ


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος όλες οι ανά τον κόσμο Οδοντιατρικές Ομοσπονδίες που τελούν υπό την σκέπη της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας γιορτάζουν στις 20 Μαρτίου την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας. Μια ημερομηνία που έχει επιλεγεί συμβολικά για να θυμίζει και να τονίζει τον αριθμό των νεογιλών δοντιών (20), τον ελάχιστο αριθμό δοντιών που πρέπει να έχει ένας ηλικιωμένος για να θεωρείται υγιής (20) αλλά και το ότι ένας ενήλικος πρέπει να έχει 32 δόντια και 0 τρύπες σε αυτά -με βάση το Αμερικανικό σύστημα αναγραφής της ημερομηνίας 3/20.

Βέβαια η πρόσφατη Εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει καταστήσει κάθε έννοια εορτασμών ανεπίκαιρη και ανεδαφική-γι αυτό και ο Σύλλογός μας ανέστειλε σχετικές δράσεις που είχε προγραμματίσει. Παρ’όλα αυτά οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε την ημέρα για να υπενθυμίσουμε την αξία της στοματικής υγείας, την άρρηκτη σχέση της με την γενική υγεία και ευεξία και τα οφέλη της διατήρησής της καθ όλη τη διάρκεια του βίου μας.  

Η φετινή είναι η τελευταία χρονιά της τριετούς Παγκόσμιας καμπάνιας που έφερε τον ενιαίο κεντρικό τίτλο ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ.

Από την έναρξη της χρήσης του τίτλου, το 2021,οι οδοντίατροι επιχειρούμε να εμπνεύσουμε μια  θετική αλλαγή διαρκείας εκπαιδεύοντας και ευαισθητοποιώντας τον κόσμο για τον, ζωτικής σημασίας, ρόλο που διαδραματίζει η στοματική υγεία στη ζωή όλων μας.

Έτσι το 2021 εστιάσαμε στη θεμελιώδη σημασία της στοματικής υγείας για τη γενική υγεία.

Το 2022 εστιάσαμε στους λόγους για τους οποίους  η στοματική υγεία είναι απαραίτητη για την ευτυχία και την ευεξία του ατόμου.

Και το 2023 εστιάζουμε στη σημασία της φροντίδας του στόματος σε κάθε ηλικία. Γι αυτό και το φετινό μήνυμα είναι να είμαστε

                           ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΜΙΑ ΖΩΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΑΣ.

Με γνώμονα λοιπόν αυτό καλούμε, για ακόμη μια φορά, άπαντες

-να υιοθετήσουν μια καλή στοματική υγιεινή στην καθημερινότητά τους,

-να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρό τους έχοντας πάντα στο μυαλό ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη,

-να καθιερώσουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή- με περιορισμό της -ζάχαρης, των έτοιμων και επεξεργασμένων τροφών και με αντικατάσταση αυτών με φρέσκα τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά

 -να διακόψουν ή έστω να περιορίσουν τη χρήση καπνικών προϊόντων και

-να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το στόμα αποτελεί καθρέφτη της γενικής υγείας και ότι εκατοντάδες νοσήματα εκδηλώνονται και στο στόμα ή πρώτα σ αυτό οπότε η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να αποβεί σωτήρια για την ίδια τη ζωή.

Είναι σαφές ότι ένα υγιές στόμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας. Μ αυτό μιλάμε, γελάμε, επικοινωνούμε, απολαμβάνουμε τα γεύματά μας, τραγουδάμε ,φιλάμε αγαπημένα πρόσωπα. Αναλογιστείτε μονάχα την προσωπική ανασφάλεια που γεννά ένα αντιαισθητικό χαμόγελο και τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχει αυτό το συναίσθημα.

Γι αυτό λοιπόν από την πρώτη παιδική ηλικία, από το πρώτο νεογιλό δοντάκι, μέχρι τα βαθιά μας γεράματα πρέπει το χαμόγελό μας να αντανακλά υγεία.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.