Τελευταίες Ειδήσεις

Σκέψεις για την αναπάντεχη επικαιρότητα της Παγκόσμιας Ημέρα Νερού


Ζώντας στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, το ποιος θα είναι ο διαχειριστής του πολύτιμου πόρου «νερό», τα αποθέματα του οποίου όλο και μειώνονται, αποκτά στρατηγική σημασία.

Με αιφνίδιο τρόπο και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων» και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες για τις υπηρεσίες ύδατος και την διαχείριση αστικών αποβλήτων, που με διαδικασίες fast track ψήφισε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Οι Ανεξάρτητες Αρχές απέδειξαν αδιαμφισβήτητα ότι μέχρι σήμερα αδυνατούν -για μια σειρά λόγων- να λειτουργήσουν σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Απόδειξη είναι η αδυναμία της ΡΑΕ να επιβάλλει χαμηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο, όπως και ο ρόλος της ΡΑΣ (Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων) που δεν εξασφάλισε την ασφαλή μετακίνηση με τα τρένα.

 

Όλες οι ρυθμιστικές αρχές δεν υπάγονται ούτε καν στην εποπτεία του Δημοσίου, έχουν νευραλγικές αρμοδιότητες και οι πράξεις τους είναι εκτελεστές, χωρίς να υπόκεινται σε κανενός είδους έλεγχο νομιμότητας ή σκοπιμότητας από τον αρμόδιο Υπουργό.

 

Καθώς η ΡΑΕ είναι εξ’ ορισμού προορισμένη να ρυθμίζει τα ζητήματα που ανακύπτουν στο χώρο της αγοράς και του ανταγωνισμού, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει το δημόσιο έλεγχο του νερού ως κοινωφελές αγαθό όπως το απαιτεί η νομολογία του ΣτΕ για τις υπηρεσίες υδροδότησης και αποχέτευσης.

 

Σύμφωνα με το Σύνταγμα αλλά και τη νομολογία του ΣτΕ, στον τομέα της υδροδότησης της χώρας δε νοείται ούτε η ύπαρξη αγοράς ούτε η δραστηριοποίηση κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, ώστε να απαιτείται η ρύθμισή τους από Ανεξάρτητη Αρχή.

 

Εύλογο το ερώτημα: Για ποιο λόγο λοιπόν φτιάχνεται η αγορά; Για κάτι που δεν πουλιέται;

 

Πρέπει η κοινωνία μας να σκεφτεί πολύ σοβαρά αν θα ήθελε να παραδώσει αυτόν το ζωτικό πόρο, το ΝΕΡΟ, στα χέρια πολυεθνικών, που σκοπός της λειτουργίας τους είναι να βγάζουν κέρδη. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ υψώνουν σε καθημερινή βάση δυνατά τη φωνή τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου κοινωνικού αγαθού. Αυτό το μήνυμα έστειλαν και με τις πρόσφατες κινητοποίησεις τους.

 

Ήρθε η ώρα για συστράτευση στον αγώνα όλης της κοινωνίας προκειμένου να διαφυλαχθεί ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας του νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.