Τελευταίες Ειδήσεις

Τραγωδία στα Τέμπη: Τα σενάρια για τη φονική σύγκρουση


Μια ασύλληπτη τραγωδία εκτυλίσσεται από το βράδυ της Τρίτης στα Τέμπη. Η χώρα έχει βυθιστεί σε εθνικό πένθος μετρώντας δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από τη σύγκρουση των δύο τρένων, την ώρα που ακόμη αναζητούνται αγνοούμενοι.


Ανθρώπινο λάθος καταδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, που έχει βυθίσει στο πένθος ολόκληρη τη χώρα. Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν προκύψει γύρω από τα αίτια και τις συνθήκες της πολύνεκρης σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη, με τους δεκάδες νεκρούς.



Νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, γονείς αναζητούν τα παιδιά τους έως αυτή την ώρα στα συντρίμμια, ενώ μοιραίο πρόσωπο ο σταθμάρχης της Λάρισας, 59 ετών, ο οποίος έκανε μια σειρά ενεργειών που οδήγησαν δύο τρένα σε μετωπική σύγκρουση.


Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να εργάζεται στη θέση αυτή μόλις ενάμιση μήνα, ενώ για πολλά χρόνια ήταν μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας. Mάλιστα, υπηρέτησε διάφορες θέσεις στον ΟΣΕ, ακόμη και ως αχθοφόρος.



Η μοιραία εντολή του σταθμάρχη και τα ερωτηματικά 


«ΛΑΡ – 62 - Περνάς κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως και είσοδο Νέων Πόρων». Αυτό είναι το τηλεγράφημα με την εντολή που έδωσε ο σταθμάρχης στον μηχανοδηγό. 


Ο ίδιος, αν και φέρεται να παραδέχθηκε το μοιραίο του λάθος, επιμένει ότι έκανε την ενέργεια που έπρεπε για να μην είναι τα τρένα στην ίδια γραμμή. Ισχυρίζεται ότι άλλαξε τα κλειδιά στον πίνακα και δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν λειτούργησε.


Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρία, υπάρχει ένας πίνακας ο οποίος, ακόμα και στην περίπτωση που δεν λειτουργήσει το χειροκίνητο, βγάζει ειδοποίηση ότι δεν έχει γίνει η αλλαγή. Ο κάθε σταθμάρχης που είναι στο πόστο μπορεί να δει στον ηλεκτρονικό πίνακα αν έχει γίνει λάθος.


Το ερώτημα επομένως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πώς ο συγκεκριμένος σταθμάρχης δεν το είδε. Για περίπου 12 λεπτά τα δύο τρένα ήταν σε πορεία σύγκρουσης.


Πρώτη φορά όμως αναλάμβανε σταθμάρχης, παίρνοντας πιστοποίηση. Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook είχε ανεβάσει φωτογραφία στις 24 Ιανουαρίου, σχολιάζοντας «μετά το τέλος της εκπαίδευσης και την πιστοποίηση καλή μας αρχή».



 

«Ήταν η κακιά η ώρα» είπε στην προανακριτική του απολογία 


Tην Πέμπτη θα οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα ο σταθμάρχης της Λάρισας που έχει συλληφθεί για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την προανακριτική του απολογία παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος απιδίδοντάς το στην «κακιά ώρα».


Σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων (κακούργημα), το οποίο με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια. Επίσης, για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.


Σύμφωνα  με την εντολή που έδωσε από την πρώτη στιγμή του πολύνεκρου δυστυχήματος ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, οι έρευνες θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα και προς κάθε κατεύθυνση ούτως ώστε να βρεθούν οι αιτίες και να αποδοθούν οι ευθύνες της πρωτοφανούς τραγωδίας.


Τα λάθη και οι παραλείψεις


Ειδικοί παρουσίασαν τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία.


«Ερχόταν από εδώ, άνοδο, και έπρεπε να συνεχίσει κανονικά άνοδο. Κανονικά έπρεπε να φύγει άνοδο. Ο σταθμάρχης, απ’ ότι λένε καθομολογούμενα πλέον, το έδιωξε..», εξηγούν.


Δείχνοντας τον πίνακα, εξηγούν πως ο σταθμάρχης εκ παραδρομής είχε το κλειδί διαγώνια και το τρένο μπήκε στην αντίθετη κατεύθυνση.


«Δεν το αντιλήφθηκε. Με ποια έννοια δεν το αντιλήφθηκε: εκείνη την ώρα πήγε να δώσει τηλεγραφήματα στους Νέους Πόρους «σου στέλνω το τρένο». Του έφυγε από το μυαλό», σημειώνουν. 


«To κλειδί ήταν διαγώνια, έπρεπε να είναι ευθεία. Αυτό είναι το λάθος που έγινε», αναφέρουν. 


«Το σύστημα δεν υπάρχει όπως είχαμε το ΚΕΚ (Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας), να βλέπει που κινείται το τρένο. Θα βγουν στην πορεία όλα», τονίζουν .«Δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια, κάηκε ο σταθμός, το ΚΕΚ».


Ιατροδικαστής: «H ταυτοποίηση θα γίνει βάσει πρωτοκόλλου με τη μέθοδο DNA»


Για το δύσκολο κομμάτι της αναγνώρισης των σορών που μεταφέρθηκαν από το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη, μίλησε η Ρουμπίνη Λεοντάρη, Ιατροδικαστής - Προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας.


«Έπρεπε να τηρηθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα με το ειδικό τμήμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ήρθε από την Αθήνα και το οποίο χειρίζεται το πρωτόκολλο για τις μαζικές καταστροφές με τη διενέργεια των εξετάσεων", πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι "το πρωτόκολλο αυτό λέει το εξής: Ότι έρχεται το συγκεκριμένο τμήμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από κει και πέρα φωτογραφίζεται η κάθε σορός και το κάθε στοιχείο το οποίο μπορεί να έχει επάνω, ένα μενταγιόν, ένα ρολόι και μετά και μετά γίνεται η λήψη DNA από τη σορό και φυσικά από τους συγγενείς. Είναι πραγματικά χρονοβόρα διαδικασία».


«Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε τελειώσει και με τη διαδικασία της νεκροψίας-νεκροτομής και των 43 σορών, που ήρθαν. Δυστυχώς, η ταυτοποίηση θα γίνει βάσει πρωτοκόλλου με τη μέθοδο DNA και θεωρώ κατά τα λεγόμενα της αστυνομίας ότι αύριο το μεσημέρι θα έχουν ταυτοποιηθεί αυτές οι 43 σοροί ώστε να μπορέσουν να αποδοθούν. Πρέπει βέβαια να πω, όπως πληροφορήθηκα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο και ανήκουμε, ότι θα γίνει δημοσία δαπάνη η κηδεία. Εδώ η Περιφέρεια έχει ενδιαφερθεί, έχει κλείσει ξενοδοχεία για τους οικείους και για όλον τον κόσμο που έχει έρθει. Υπάρχει ένας πολύ καλός συντονισμός, αλλά δεν παύει ο πόνος να είναι πολύ μεγάλος και να είναι σίγουρα από τους οικείους μη διαχειρίσιμος», πρόσθεσε. 


Συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη ήρθε στη δημοσιότητα. 


Στο βίντεο φαίνεται μία πολύ έντονη λάμψη, που συνοδεύθηκε από την έκρηξη ανάμεσα στις δύο αμαξοστοιχίες και ύστερα εστίες φωτιάς.


Το μοιραίο σήμα που οδήγησε στην τραγωδία – «Περνάς το κόκκινο φωτόσημο έως και είσοδο Νέων Πόρων»


 «ΛΑΡ 62 περνάς κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως και είσοδο Νέων Πόρων».  Αυτό είναι το σήμα του σταθμάρχη Λάρισας στον μηχανοδηγό της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62 που γράφτηκε στο χειρόγραφο καταγραφικό και που οδήγησε στην τραγική σύγκρουση των αμαξοστοιχιών τη νύχτα της Τρίτης στα Τέμπη.


Πρόκειται για την εντολή που δόθηκε στον οδηγό, ο οποίος καλείται να ακολουθήσει επακριβώς τα λεγόμενα του σταθμάρχη διότι το σύστημα δεν είναι αυτοματοποιημένο.



Παραιτήθηκε ο Κώστας Καραμανλής - Μεταβατικός υπουργός ο Γιώργος Γεραπετρίτης 


Παραιτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναλαμβάνει μεταβατικός υπουργός Μεταφορών μέχρι τις εθνικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 


«Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω» δήλωσε ο κ. Καραμανλής, κάνοντας λόγο για παραίτηση ως «ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα».



 

Αναλυτικά η δήλωσή του:


«Μόλις τώρα γύρισα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πόνος είναι ανείπωτος.


Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά.


Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη» σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής.


Μητσοτάκης: Eπιτάχυνση της διαδικασίας έρευνας και απόδοσης ευθυνών


Με τηλεοπτικό μήνυμά του ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει τα αίτια του δυστυχήματος αλλά και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στα σιδηροδρομικά έργα, με επικεφαλής τον μεταβατικό υπουργό Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι το «ποτέ ξανά» που άκουσε στη Λάρισα, θα γίνει πράξη.


Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού:


«Μόλις επέστρεψα από τον τόπο μιας τραγωδίας που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Δεκάδες συμπολίτες μας, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, έχασαν εκεί τη ζωή τους, σε ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας.


Ευχαριστώ από καρδιάς τις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας. Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.


Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν «ποτέ ξανά». Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση.


Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος.


Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.


Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός.


Σας το υπόσχομαι».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.