Τελευταίες Ειδήσεις

«Φωτογραφία από τον κάθε νεκρό»: Οι ανατριχιαστικές συνομιλίες των τρομοκρατών


Oι κωδικές ονομασίες και οι διάλογοι των τρομοκρατών που σχεδίαζαν πολύνεκρο χτύπημα σε εστιατόριο στου Ψυρρή.


Στο φως της δημοσιότητας έρχονται οι αποκαλυπτικοί διάλογοι και οι συνομιλίες, που είχαν οι τρομοκράτες μεταξύ τους, όταν σχεδίαζαν το πολύνεκρο χτύπημα στο εστιατόριο στου Ψυρρή.



Σε έναν από τους διαλόγους, όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, ο 30χρονος «εγκέφαλος» της οργάνωσης δίνει εντολή να χρησιμοποιηθούν μπουκάλες υγραερίου, ενώ το σχέδιο προέβλεπε να δοθούν φωτογραφίες στη δημοσιότητα.


O καθοδηγητής του δικτύου φέρεται να βρίσκεται στο Ιράν και περιγράφεται ως αδίστακτος και με πλούσιο ποινικό παρελθόν, ενώ ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες ότι οι δύο δράστες, οι οποίοι σχεδίαζαν δολοφονίες ατόμων σε όλη την επικράτεια, θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ το κεφάλι.


Ακολουθούν οι διάλογοι:


30χρονος: «Στο εστιατόριο μπορείς να το κάνεις και με μπουκάλες. Μπείτε στην κουζίνα και βάλτε φωτιά να ξεκινήσει από 'κει. Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έχουν κανένα περιθώριο. Το κατάλαβες;» 


27χρονος: «Θα γίνει. Σου το υπόσχομαι. Και από τον κάθε τραυματία και νεκρό θα σου στείλω και φωτογραφίες».


30χρονος: «;O,τι πηγή ή τραύματα υπάρχει να φαίνεται καθαρά στο βίντεο και τις φωτογραφίες».



 

Κωδική ονομασία «Υάκινθος»


Tην ίδια ώρα, στο «μικροσκόπιο» των Αρχών βρίσκονται τα στοιχεία από τη δράση και τα σχέδια των δύο συλληφθέντων Πακιστανών που σχεδίαζαν επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στου Ψυρρή.


Μάλιστα, στελέχη της ΕΥΠ είχαν δώσει το όνομα «Υάκινθος» στην εν λόγω επιχείρηση. 


Παράλληλα, τα μέλη του δικτύου, σύμφωνα με το Open, είχαν συγκεκριμένους ρόλους για την επιχείρηση που σχεδίαζαν. Άλλοι θα ήταν οι εκτελεστές, άλλοι οι παρατηρητές και άλλοι θα βιντεοσκοπούσαν και θα τραβούσαν φωτογραφίες, υλικό το οποίο είχαν σκοπό κατόπιν να δημοσιοποιήσουν.


Σε έναν από τους διαλόγους, ο 30χρονος «εγκέφαλος» του κυκλώματος φαίνεται να ζητά τη στρατολόγηση νέων ατόμων στο δίκτυο, έτσι ώστε να πάρουν μέρος στην επιχείρηση στο εβραϊκό εστιατόριο.


Οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες που θα ανατίναζαν το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, είναι ο 29χρονος Χουσεΐν και ο 27χρονος Χαϊντέρ. 


Οι δύο συλληφθέντες ζούσαν στην επαρχία, απασχολούμενοι σε αγροτικές και οικοδομικές εργασίες, ενώ έρχονταν στην Αθήνα όταν αυτό απαιτούνταν, διαμένοντας σε καταυλισμό στα Λιόσια.

«Πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση»


«Με την εθνική ασφάλεια, με το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων, με την άποψη για την ασφάλεια που υπάρχει στην Ελλάδα, δεν παίζει κανείς, έχουμε ευθύνη και για αυτό όλοι οι χειρισμοί έχουν γίνει με απόλυτη μυστικότητα», είπε, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, χαρακτηρίζοντας τα όσα λέγονται για ήσσονος σημασίας υπόθεση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης «αστήριχτες προχειρότητες και επιπολαιότητες».


Σύμφωνα με τον υπουργό, «εδώ και αρκετό καιρό περιήλθαν εις γνώσιν της ΕΥΠ στοιχεία, ενημερώθηκε η ΕΛ.ΑΣ, πήρε την υπόθεση πάνω της η Αντιτρομοκρατική που έκανε εξαιρετική δουλειά και θέλω να δώσω συγχαρητήρια. Μετά από ενδελεχή έρευνα, βρέθηκε το δίκτυο των Πακιστανών τρομοκρατών. Προσήχθησαν μαζί με άλλα άτομα, περίπου 12 στον αριθμό, με έρευνες που διεξήχθησαν σε Αθήνα, Ζάκυνθο και Σπάρτη».


Όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, «απεδείχθη ότι είχαν επαφή με ομοεθνή τους, τηλεφωνική επικοινωνία, που φέρεται να βρίσκεται στο Ιράν. Το κίνητρο της προετοιμασίας του χτυπήματος είναι οικονομικό και οι στόχοι είναι εβραϊκού και ισραηλινού ενδιαφέροντος».


Έφοδοι της Αντιτρομοκρατικής σε κρησφύγετα


Να «πνίξουν στο αίμα» εβραϊκή συναγωγή στου Ψυρρή σχεδίαζαν οι δύο αλλοδαποί, που είχαν στρατολογηθεί από ακραία τρομοκρατική οργάνωση. Οι μυστικές υπηρεσίες Ελλάδας και Ισραήλ, πρόλαβαν το χτύπημα την τελευταία στιγμή, καθώς οι δράστες είχαν σκοπό να επιτεθούν όταν η συναγωγή θα ήταν γεμάτη κόσμο.


Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έστειλε ευχαριστήριο τηλεγράφημα στις ελληνικές Αρχές.


Το αρχικό πλάνο των τρομοκρατών ήταν να επιτεθούν με τη χρήση αερίου, όμως φαίνεται πως εγκατέλειψαν το σχέδιο αυτό και εστίασαν στην επίθεση με όπλα και εκρηκτικά.


Στο μεταξύ, αστυνομική έφοδος πραγματοποιήθηκε σε κτίσμα κοντά στον καταυλισμό των Ρομά στα Λιόσια, καθώς εκεί φέρεται να ήταν το δεύτερο κρησφύγετο των Πακιστανών τρομοκρατών που συνελήφθησαν, όταν έφταναν στην Αθήνα από τη Ζάκυνθο και τη Σπάρτη όπου δούλευαν.


Μάλιστα η Αντιτρομοκρατική έκανε έρευνα στο συγκεκριμένο σημείο χωρίς όμως να εντοπίσει οπλισμό ή κάποιο άλλο αντικείμενο πέρα από τα κινητά των αλλοδαπών.


Παράλληλα, στον Λαγανά της Ζακύνθου, έμενε ο ένας εκ των δύο τρομοκρατών.


Στο σπίτι αυτό είχε γίνει, πριν περίπου ένα μήνα, επιχείρηση «σκούπα» από την Αστυνομία για ναρκωτικά, καθώς όπως μαρτυρούν κάτοικοι της περιοχής, το σημείο είναι άντρο παράνομων αλλοδαπών, κυρίως Πακιστανών.

Σημειώνεται ότι οι δύο συλληφθέντες ζούσαν παράνομα τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα, κάνοντας αγροτικές εργασίες σε Ζάκυνθο και Λακωνία.

Πώς τους «ξεσκέπασαν» ΕΥΠ και Μοσάντ


Οι έρευνες της ΕΥΠ ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2022, ενώ οι δίαυλοι επικοινωνίας με την μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, την Μοσάντ, ήταν ανοιχτοί με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών των δυο υπηρεσιών να ήταν ζωτικής σημασίας για την αποτροπή του χτυπήματος.


«Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.


«Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών και ασφαλείας για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν.


Την Παρασκευή οι δυο συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στις δικαστικές αρχές για να απολογηθούν.



 

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες το τρομοκρατικό χτύπημα που αποφεύχθηκε θα πραγματοποιούνταν από τις 5 έως 13 Απριλίου, ημερομηνίες που «πέφτει» και το εβραϊκό Πάσχα.


Από τον περασμένο Αύγουστο έχει έρθει η πληροφορία στην ΕΥΠ ότι ένας πυρήνας ατόμων, αλλοδαπών, σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν μία αιματηρή επίθεση στην Αθήνα. Μετά από περίπου 2 μήνες κατάφεραν να ταυτοποιήσουν την συγκεκριμένη ομάδα και να εντοπίσουν τα άτομα τόσο στη Σκάλα Λακωνίας όσο και στη Ζάκυνθο.


Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος συγχαίρει την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ «για τις συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες, που οδήγησαν στην αποτροπή τρομοκρατικού χτυπήματος εναντίον εβραϊκών στόχων σε πολυσύχναστη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, και στην παράλληλη σύλληψη και εξάρθρωση πυρήνα τρομοκρατών στη χώρα μας».


«Δεκάδες ανθρώπινες ζωές σώθηκαν χάρη στο μεθοδικό έργο και στην έγκαιρη παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΙΣΕ, που με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας εκφράζει τα θερμά συγχαρητήρια του «για τις συντονισμένες προσπάθειες και το αποτελεσματικό έργο χάρη στο οποίο σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, διασφαλίζοντας την ευημερία των πολιτών της χώρας και την ασφάλεια των επισκεπτών της».


«Η αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας αποτελεί παράλληλα μία σαφή απάντηση της χώρας μας ενάντια στην τρομοκρατία και ενισχύει την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και επισκεπτών», σημειώνει το ΚΙΣΕ, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής». 


Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ εκ μέρους της Μοσάντ.


«Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο» σημειώνεται ακόμα στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.