Τελευταίες Ειδήσεις

«Η πτώση – 2011: Το έτος μηδέν της Κεντροαριστεράς»

 


Το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος και οι εκδόσεις Μεταίχμιο,

σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Παντελή Καψή

«Η πτώση – 2011: Το έτος μηδέν της Κεντροαριστεράς»
την Παρασκευή 17 Μαρτίου, στις 7 μ.μ.,
στο Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη (Βενιζέλου και Καρδίτσης 1)  



Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.



Ο Παντελής Καψής στη Θεσσαλία
με αφορμή το νέο του βιβλίο
 Η πτώση – 2011: Το έτος μηδέν της Κεντροαριστεράς


Ο άγνωστος πόλεμος στη σκιά του μνημονίου
Ο Παντελής Καψής αναζητά τις απαντήσεις στην περιπέτεια της Κεντροαριστεράς.

 

Ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής, που διετέλεσε διευθυντής των εφημερίδων Τα Νέα και Το Βήμα και εν συνεχεία υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και υφυπουργός, αρμόδιος για τη δημόσια τηλεόραση, στο βιβλίο του Η πτώση – 2011: Το έτος μηδέν της Κεντροαριστεράς, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, περιγράφει την κατάρρευση της Κεντροαριστεράς εν καιρώ μνημονίων και απαντά στο εύγλωττο αλλά και σύνθετο ταυτόχρονα ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τόσο ακριβά το μνημόνιο, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης ψήφισαν μνημόνια και άντεξαν εκλογικά.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο συγγραφέας θα επισκεφτεί τη Θεσσαλία και συγκεκριμένα τον Βόλο, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, όπου θα παρουσιάσει τη δική του βιωματική και ερευνητική οπτική στα πολιτικά γεγονότα της εποχής του μνημονίου, περιγράφοντας, μεταξύ άλλων, το έντονο πολιτικό παρασκήνιο, την ανεπάρκεια πολλών πρωταγωνιστών, καθώς και τα χρόνια του άκρατου λαϊκισμού που ακολούθησε.

 

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Βόλος
Τετάρτη 15 Μαρτίου, στις 7:30 μ.μ.,
στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον (Κουμουνδούρου & Ιάσονος),
σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ
Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο συγγραφέας Θανάσης Σαμαράς.
 
Λάρισα
Πέμπτη 16 Μαρτίου, στις 7 μ.μ.,
στο Κλίμαξ Καφέ – Λίντο Οργανισμός (Ηφαίστου 2)
σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΑΝΕΜΟΣ
Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.
 
Τρίκαλα
Παρασκευή 17 Μαρτίου, στις 7 μ.μ.,
στο Μουσείο Τσιτσάνη (Βενιζέλου και Καρδίτσης 1)  
σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΤΣΙΟΠΕΛΑΚΟΣ
Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.
 

Στην ερώτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου για τη Lifo τι τίτλο θα έδινε στη σημερινή εποχή, ο Παντελής Καψής απαντά:
«Εποχή των θαυμάτων και των τεράτων. Καθημερινά βιώνουμε τρομακτικές αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα και παρατηρούμε έναν θυμό που σοκάρει».


Και στην ερώτηση της Αγγελικής Μπιρμπίλη για την Athens Voice αν θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά τα πράγματα στην περίπτωση που δεν υπήρχε η εσωκομματική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ απαντά:
«Το ΠΑΣΟΚ είχε πολλά στελέχη με μακρά ευρωπαϊκή θητεία, πείρα στην αντιμετώπιση των κρίσεων αλλά και γνώση των οικονομικών. Αν είχαν αξιοποιηθεί, πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα είχε αποφύγει το κορυφαίο λάθος του Γιώργου – το ότι δεν πήρε εγκαίρως αποτελεσματικά μέτρα όταν τον πίεζαν οι Ευρωπαίοι και βοούσε η αγορά. Μπορεί να μην αποφεύγαμε τελικά το μνημόνιο, η κυβέρνηση Καραμανλή άφησε ένα τρομακτικό έλλειμμα. Όπως μου είχε πει όμως κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το μνημόνιο θα ήταν πολύ λιγότερο τιμωρητικό. Μπορεί και να είχε καθυστερήσει η εκδήλωση της κρίσης και να μην ήμασταν οι μόνοι, να είχε σκάσει και στην Ιρλανδία. Αυτά όμως είναι υποθέσεις».


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
2007-2011: Η μεγάλη περιπέτεια της Κεντροαριστεράς
Από το Μνημόνιο στην κατάρρευση και το pasokification που έκανε τον γύρο του κόσμου.
Γιατί την πλήρωσε μόνο το ΠΑΣΟΚ και όχι η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ με τα δικά τους μνημόνια; Θυσιάστηκε για να σώσει τη χώρα; Πόσο κόστισε ο εσωτερικός εμφύλιος των κορυφαίων στελεχών; Ποιοι πλήρωσαν ακριβά το «λεφτά υπάρχουν»; Κηπουροί και πρίγκιπες ή οργανωτικό χάος; Ποιοι χρειάστηκαν οικονομικό φροντιστήριο; Ανέτοιμη Ελλάδα σε μια ανέτοιμη Ευρώπη; Πώς παίξαμε το παιχνίδι της Μέρκελ και του Σόιμπλε; Ποιοι πριμοδότησαν και ποιοι ήταν τα θύματα της βίας και του λαϊκισμού; Θα μπορούσαν τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά;
Η αναζήτηση απαντήσεων είναι το αντικείμενο του βιβλίου.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Παντελής Καψής είναι δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί στο οικονομικό και το πολιτικό ρεπορτάζ και έχει διατελέσει διευθυντής των Νέων και του Βήματος. Έχει εργαστεί ακόμα στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ήταν υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου και υφυπουργός, αρμόδιος για τη δημόσια τηλεόραση, στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Το προηγούμενό του βιβλίο, My Long Run, ήταν αφιερωμένο στο τρέξιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.