Τελευταίες Ειδήσεις

Σεισμός στην Τουρκία: Βίντεο από τη στιγμή που η EMAK απεγκλωβίζει ζωντανή την 6χρονη


Παρά την αισιοδοξία που αρχικά υπήρχε, δεν κατάφερε να βγει σώα η 7χρονη Φατμέ. Ωστόσο, οι άνδρες της ελληνικής ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν ζωντανή την αδερφή της. 


Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις διάσωσης από την ελληνική ΕΜΑΚ σε Αλεξανδρέττα (Χατάι) και Άδανα. Οι δυνάμεις της ελληνικής ΕΜΑΚ έχουν χωριστεί σε μικρότερες ομάδες και επιχειρούν από σημείο σε σημείο, κόντρα στο χρόνο.



Οι προσπάθειες για τη διάσωση της 7χρονης Φατμέ είχαν τραγική κατάληξη καθώς το παιδί τελικά δεν τα κατάφερε. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν ωστόσο να απεγκλωβίσουν ζωντανή την 6χρονη αδερφή της και τον 50χρονο πατέρα που παγιδεύτηκε κάτω από κλιμακοστάσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, νεκρή ανασύρθηκε νωρίτερα η μητέρα της οικογένειας. 


Mάλιστα, η 7χρονη Φατμέ που ήταν εκείνη που με τις φωνές της, τράβηξε την προσοχή των διασωστών. Η επιχείρηση έγινε σε βάθος επτά μέτρων κάτω από τόνους συντρίμμια στην πόλη Αλεξανδρέττα (Χατάι). Στην προσπάθεια διάσωσης συμμετείχαν 4 άνδρες της ΕΜΑΚ, οι οποίοι είχαν χωθεί κυριολεκτικά στα χαλάσματα προσπαθώντας να ανασύρουν τη μικρή, που είχε παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια. 



 

«Η τύχη ήταν με το μέρος μας. Εντοπίσαμε το κοριτσάκι το οποίο άκουγε στο όνομα του. Δεν μπορεί να κινηθεί αλλά έχει τις αισθήσεις του. Οι διασώστες της ΕΜΑΚ του πρόσφεραν μια πρώτη βοήθεια. Είναι σε βάθος επτά μέτρων» είπε νωρίτερα ο Ευθύμης Λέκκας ο οποίος είναι μαζί με την αποστολή. Ωστόσο, λίγο αργότερα διαπιστώθηκε πως η μικρή ανασύρθηκε νεκρή.



 

Πάνω από 5.000 συνολικά οι νεκροί 


Τα μέλη των ομάδων διάσωσης συνέχισαν σήμερα τις επιχειρήσεις έρευνας μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό, του οποίου ο απολογισμός των νεκρών ξεπερνά αυτή τη στιγμή τους 5.000 στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, σε μια πραγματική μάχη απέναντι στον χρόνο και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.


Οι διασώστες επιχειρούν μέσα στο κρύο, τη βροχή ή το χιόνι, κάποιες φορές με γυμνά χέρια, για να σώσουν κάθε ζωή που μπορεί να σωθεί. Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή περιπλέκουν το έργο των διασωστών και καθιστούν την τύχη των επιζώντων ακόμα πιο σκληρή, καθώς προσπαθούν να προφυλαχθούν από το κρύο.


Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι «πιθανόν εκτεθειμένοι, εκ των οποίων πέντε εκατομμύρια ευπαθείς άνθρωποι», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) που υποσχέθηκε μακροπρόθεσμη βοήθεια.


Η διεθνής βοήθεια αναμένεται να φθάσει σήμερα στην Τουρκία και τη Συρία για τις πληγείσες περιοχές. Ο πρώτος σεισμός νωρίς χθες, τον οποίο ακολούθησαν πολλοί ισχυροί μετασεισμοί, είχε μέγεθος 7,8 βαθμών και έγινε αισθητός έως τον Λίβανο, την Κύπρο και στο βόρειο Ιράκ.


Στην Τουρκία, ο απολογισμός των νεκρών φθάνει αυτή τη στιγμή στους 3.419 και των τραυματιών στους 20.534, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. Στη Συρία, τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.640 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των συριακών αρχών και των ομάδων διάσωσης στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.