Τελευταίες Ειδήσεις

Οι ποινές που αποφάσισε το Ειδικό Δικαστήριο για Νίκο Παππά και Χρήστο Καλογρίτσα


Αναστολή εκτέλεσης της ποινής των 2 ετών που επιβλήθηκε στον Νίκο Παππά για μία 3ετία και χρηματική ποινή 5000 ευρώ στον Χρήστο Καλογρίτσα, αποφάσισε το Ειδικό Δικαστήριο.



Ομόφωνα αποφάσισαν επίσης οι δικαστές και τη διαβίβαση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της κατάθεσης της επί σειρά ετών γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα που έκανε λόγο στο δικαστήριο για χρήματα σε σακούλες που έφευγαν από το γραφείο του εργολάβου προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διερευνηθεί αν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις.



Οι δικαστές σε αντίθεση με την εισαγγελέα της έδρας Όλγας Σμυρλή που είχε προτείνει την απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων, έκριναν με ομοφωνία ότι ο κ. Παππάς παρενέβη στον διαγωνισμό του 2016 για τις τηλεοπτικές άδειες ενώ αναγνώρισαν τη συμβολή του κ. Καλογρίτσα στην αποκάλυψη της υπόθεσης.


Η υπόθεση ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα, ότι προκειμένου να λάβει μέρος στο διαγωνισμό και να διεκδικήσει μία τηλεοπτική άδεια, ο πρώην υπουργός μεσολάβησε ώστε να λάβει 3 εκατ. ευρώ από την εταιρεία CCC για να καλύψει την εγγύηση που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή   στον διαγωνισμό.


 «Γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξαιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου», έχει  καταθέσει χαρακτηριστικά ο κ. Καλογρίτσας.


Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς, αρνείται τα όσα του αποδίδονται χαρακτηρίζοντας πολιτική τη δίωξη του και πολιτική τη δίκη που έγινε.


Οι ποινές που πρότεινε ο εισαγγελέας


Ποινή φυλάκισης ενός έτους πρότεινε νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας για τον Νίκο Παππά και έξι μηνών για τον Χρήστο Καλογρίτσα.


Ο Νίκος Παππάς μέσω των συνηγόρων του δήλωσε πως δεν θα αιτηθεί ελαφρυντικών γιατί δεν νιώθει ένοχος. «Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Κι αυτό, γιατί η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά. Ο Νίκος Παππάς δεν είναι και δε νιώθει ένοχος για παράβαση καθήκοντος, αλλά τουναντίον ακράδαντα πιστεύω ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών».


Τα ελαφρυντικά του συννόμου βίου, των μη ταπεινών αιτιών, αλλά και την αναγνώριση της συνδρομής του στην υπόθεση ζήτησε ο Χρήστος Καλογρίτσας.


Δηλώσεις Δικηγόρων για Ειδικό Δικαστήριο


Για τον Νίκο Παππά


Ο Γιάννης Μαντζουράνης, εκ των συνηγόρων του κ. Παππά, δήλωσε σχετικά: «Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του. Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια: Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται.


Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια.


Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών.


Μετά από όλα αυτά η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία».


Ο Θεόδωρος Μαντάς, επίσης εκ των συνηγόρων του κ. Παππά, ανέφερε: «Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της Εισαγγελέως  και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητα της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην Ελληνική κοινωνία.


Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.


Ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος ανέφερε: Σε μια εποχή, που στην συνείδηση του ελληνικού Λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από την δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μία πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική».


Για τον Χρήστο Καλογρίτσα:


Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος "Το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Νίκο Παπά, για παράβαση καθήκοντος. Η προσπάθεια του πρώην Υπουργού να μετατρέψει  σε πολιτική μία αμιγώς ποινική υπόθεση, απέτυχε παταγωδώς.


Η αλήθεια έπρεπε να περάσει από το δικαστήριο και πράγματι  πέρασε σε ότι αφορά τον εντολέα μας κ. Χρήστος Καλογρίτσα. Η  σημερινή ομόφωνη απόφαση αποτελεί δικαίωση, γιατί συνιστά πλήρη και οριστική απόδειξη ότι, πράγματι έλεγε την αλήθεια".

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.