Τελευταίες Ειδήσεις

Από «τη Σκύλλα στη Χάρυβδη» της εκμετάλλευσης και ομηρίας εργολάβων και κυβερνήσεων οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Γ.Ν.Τρικάλων,


Αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης βρίσκονται 70 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων (ΓΝΤ), από τους οποίους  οι  46 απασχολούνται στις υπηρεσίες καθαριότητας, οι 7 είναι στη Φύλαξη , 7 στην Εστίαση και οι υπόλοιποι 10 στην Τεχνική Υπηρεσία.

Το νέο «κύμα» απολύσεων  πρώτους  «χτυπάει»  τους εργαζόμενους  στην Φύλαξη, αφού ήδη ενημερώθηκαν από τη διοίκηση ότι στο τέλος Φλεβάρη η Φύλαξη θα παραδοθεί σε εργολάβο και θα απολυθούν οι 7 συμβασιούχοι  - παρότι η σύμβασή τους λήγει τον Ιούνη του 2023!

Η εργολαβοποίηση  υπηρεσιών του Γ.Ν.Τ. είναι γεγονός! Φύλαξη-Καθαριότητα-Εστίαση-Τεχνική Υπηρεσία-Ιματισμός θα δοθούν  σε εργολαβικές εταιρείες, από τον επόμενο Μάρτη ως το  τέλος Ιούνη 2023,

Είναι ένα ακόμη βήμα στη γενικευμένη επιχειρηματική δράση στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η απαράδεκτη αυτή απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου, σε ευθυγράμμιση με την πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης,  βασίζεται στους νόμους που ακλούθησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις και  μετατρέπουν την Υγεία σε εμπόρευμα και τους εργαζόμενους σε ομήρους, όπως με

τον τελευταίο νόμο  της ΝΔ για τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

          Η ΝΔ με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου) ΠΝΠ 11/3/2020 και 14/3/2020 δίνει τη δυνατότητα να ανατίθενται υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης των δημόσιων μονάδων υγείας σε εργολαβικές εταιρείες. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί να προχωρήσει στην άμεση ανανέωση όλων των

συμβάσεων και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, προχωρά στην μεταφορά όλων των κρίσιμων

υποστηρικτικών υπηρεσιών σε εργολάβους και δείχνει  στους εργαζόμενους που δουλεύουν σ΄αυτές την πόρτα της απόλυσης!  

Ο ΣΥΡΙΖΑ  , που κοκορεύεται  ότι  ως κυβέρνηση έδιωξε τους εργολάβους και θεσμοθέτησε τις ατομικές συμβάσεις εργασίας , ποτέ δε μας ανέφερε ότι ως κυβέρνηση  θεσμοθέτησε και το άρθρο 242 του Ν. 4512/2018, που «απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αόριστης διάρκειας»

Ποτέ δεν μας απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ , γιατί στο ΓΝΤ η  εργολαβική εταιρία με την επωνυμία «ΑΝΑΞ» δεν έφυγε ποτέ και συνέχισε εως σήμερα  να εκμεταλλεύεται τον ιματισμό; (πλύντρια-στεγνωτήρια)

Να σταματήσει , λοιπόν, τα «κροκοδείλια δάκρυα»  και τις «κουτοπονηριές»  η Ομάδα Μελών ΣΥΡΙΖΑ του ΓΝΤ , καθώς και οι υποψήφιοι «παρατρεχάμενοί του».

Τα «χτυπήματα στις πλάτες των εργαζομένων Συμβασιούχων» στο Νοσοκομείο είναι «κάλπικα», προσπαθώντας να τους ξεγελάσουν ότι επί κυβέρνησής του ο  ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε ,δήθεν, να αντικαταστήσει τον «εργασιακό μεσαίωνα» με ατομικές συμβάσεις και το ίδιο θα κάνει επανερχόμενος στην κυβερνητική διαχείριση.

Οι «κουτοπονηριές» του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεγελούν κανέναν , τα φιλικά «χτυπήματα της πλάτης» δεν καλοπιάνουν κανέναν.

 Η περιβόητη «εκδίωξη των εργολάβων» και η σύναψη  των ατομικών συμβάσεων από το Νοσοκομείο οδήγησε στο ίδιο αποτέλεσμα: Εργασιακή ομηρία, ελαστική απασχόληση , μεροκάματο φτώχιας  με τη θέση της εταιρείας  να παίρνει  το ίδιο το Νοσοκομείο! Κι ο κάθε Διοικητής στη θέση του εργολάβου. Είτε με πληρωμή από την Νοσοκομείο, είτε με πληρωμή από εργολάβο οι εργαζόμενοι «μεροδούλι, μεροφάι» χωρίς σταθερή και μόνιμη δουλειά, με ελάχιστα δικαιώματα.

Αν πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων,

γιατί ως κυβέρνηση δεν νομοθέτησε τη μονιμοποίησή τους;

 Γιατί επέλεξε να διώξει  κάποιους από τους  εργολάβους , αφήνοντας ορθάνοιχτες τις πόρτες αυτοί να επανέλθουν, όπως συμβαίνει σήμερα;

          Γιατί έχει κοινή στρατηγική αντίληψη με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη λειτουργία της δημόσιας Υγείας. Λογική με το ζύγι κόστους – οφέλους και όχι με τον κανόνα κάλυψη των αυξανόμενων λαϊκών αναγκών.  Κοινή Αντίληψη λειτουργίας με όρους  αγοράς ! Άραγε πόσο κοστολογείτε η ανθρώπινη υγεία ; η ανθρώπινη ζωή;

 

ΝΔ , ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ απαντούν με την ίδια λογική στο  κύριο ζήτημα: ποιος θα πληρώνει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της υγείας  του λαού :

Στην πράξη εφαρμόζουν  όλοι τους τη συνεχώς μειούμενη  πορεία της ήδη ελλιπέστατης κρατικής χρηματοδότησης της υγείας. Η λειτουργία των νοσοκομείων με το ελάχιστο δυνατό μόνιμο προσωπικό , η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας , η συνεχόμενη αύξηση δαπανών περίθαλψης  από τις τσέπες του λαού είναι πολιτική όλων τους.

Κοινή δικαιολογία  η  προσπάθεια εξοικονόμησης κρατικών δαπανών για την υγεία.

Κι αν  δούμε  ότι στον κρατικό προϋπολογισμό, το 93% προέρχεται από τη φορολογία και εισφορά των μικρομεσαίων εισοδημάτων   και μόλις το 7% από τις  Ανώνυμες Εταιρείες , τότε τίνος λεφτά περικόπτονται; Φυσικά και πάλι , τα λεφτά του λαού , που προορίζονταν για την υγειά του!                      Και που πάνε;  Σε επιδοτήσεις στο κεφάλαιο (βλέπε φαρμακοβιομηχανία, αεροπορικές εταιρείες, μμε …κα)   , σε εγγύηση των κερδών των εταιρειών (βλέπε διόδια ,κατασκευές )   , σε δωράκια με παραγραφή «κόκκινων δανείων» επιχειρηματικών ομίλων, σε κάλυψη των φοροαπαλλαγών των κεφαλαιούχων. Σε ζεστό χρήμα σε «επενδυτές» των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας, σε εργολάβους από την εκχώρηση υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης ,σίτισης κλπ

 

Η στάση ΝΔ , ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι κοινή στη στρατηγική τους, η εμφάνιση και το περιτύλιγμα αλλάζει. Γι΄αυτό όλοι έφεραν ή και διατήρησαν στο ακέραιο τους αντεργατικούς νόμους και το απαράδεκτο καθεστώς «ομηρίας» των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, τη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις.

Η στάση τους  να γίνει κριτήριο πολιτικής επιλογής! Όσο η Υγεία αποτελεί πεδίο κερδοφορίας, με τη στήριξη και τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, και αντιμετωπίζεται με όρους αγοράς, τόσο θα πυκνώνουν τα αδιέξοδα για το σύνολο των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να κάνουν τις εξελίξεις και τη στάση όλων των κομμάτων κριτήριο

πολιτικής επιλογής.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε οργάνωση κι αγώνα . Οι Σύλλογοι των Υγειονομικών  σε συντονισμό  με σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος της περιοχής μας να μην επιτραπεί το έγκλημα των μαζικών απολύσεων και να γίνει άμεσα μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, με παράλληλη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις υγειονομικών με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Σ΄αυτό τον αγώνα το ΚΚΕ , οι Κομμουνιστές  & Κομμουνίστριες θα πρωτοστατούν , όπως πρωτοστάτησαν  και τα προηγούμενα χρόνια ,ιδιαίτερα τα 3 τελευταία χρόνια της πανδημίας. Η φωνή των υγειονομικών ακούστηκε δυνατά κάτω από τις μάσκες , τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε κάστρα αγώνα για τη ζωή του λαού , αλλά ήταν και η φωνή του λαού.

Οι κομμουνιστές μαζί με πρωτοπόρους και τίμιους εργαζόμενους μπήκαν μπροστά στη μάχη ,σπάσανε τη σιωπή , την ώρα που κάποιοι μας καλούσαν να κάτσουμε στ’ αυγά μας και κάποιοι «συνήθεις ύποπτοι» κοκορεύονταν ότι θα λογαριαστούν μετά, κατόπιν εορτής , με την κυβέρνηση και παρακαλούσαν το Μητσοτάκη για οικουμενικό  υπουργό υγείας!  

Γι΄αυτό όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ στους  χώρους δουλειάς και στην κάλπη, τόσο πιο ισχυρός ο λαός και τόσο πιο αδύναμη κάθε κυβέρνηση  απέναντί του. 

 

Κομματική Οργάνωση Βάσης (ΚΟΒ) Υγείας Τρικάλων του ΚΚΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.