Τελευταίες Ειδήσεις

Απάντηση Μενδώνη προς Λύπα


Του Γιώργου Βαίου

Το σχόλιο της Υπουργού απέναντι στον Αντιδήμαρχο κ. Λύπα Δημήτρη, σχετικά με την αδόμητη ζώνη Μετεώρων και στο επιχείρημα του Αντιδημάρχου, ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού ήταν: 

 

Ο λόγος που η Κνωσσός δεν βρίσκεται στις προστατευόμενες περιοχές της Unesco είναι η ζώνη προστασίας. 

Είναι όμως έτσι;

Σχετικά με την Κνωσό, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεσμεύτηκε μετά από επίκαιρη ερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το Φθινόπωρο του 2019 για ένα χρονοδιάγραμμα 1,5 έτους για να ολοκληρωθεί ο φάκελος προς την Unesco.  Διευκρινίστηκε ότι όντως ο φάκελος θα προχωρήσει με την σειριακή καταγραφή. Δηλαδή μιλάμε πια για τον Μινωικό Πολιτισμό στην Κρήτη. Κνωσσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία και Ζώμυνθος.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Κρήτης το Υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα ξεκλειδώσει κονδύλια και για το προσωπικό και θα χρησιμοποιήσει όλα τα χρήματα που είχαν δεσμευθεί για άλλες διαδικασίες και με στόχο να απεμπλακεί η διαδικασία από γραφειοκρατία. Σήμερα έχουμε 2023.

Κομβικής σημασίας να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ενός φακέλου. Μ’ αυτήν την έννοια οι προϋποθέσεις που βάζει η UNESCO είναι:

Πρώτον, η εξέχουσα οικουμενική αξία του αγαθού. Δεύτερον, η διασφάλιση της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας του. Τρίτον, η συγκριτική ανάλυση με παρόμοια πολιτιστικά αγαθά. «Μέχρις εδώ είναι μια δουλεία των ειδικών. Είναι προφανές ότι ξεχωρίζει ο Μινωικός Πολιτισμός αλλά αυτά τα 3 στοιχεία για τον φάκελο είναι δουλεία των ειδικών των αρχαιολόγων του Υπουργείου Πολιτισμού, των Υπηρεσιών του κλπ». Τέταρτο, η σαφής οριοθέτηση της ζώνης προστασίας. Πέμπτο, η ύπαρξη ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου. Έκτον, η καταγραφή παραγόντων που ενδεχομένως επηρεάσουν το πολιτιστικό αγαθό. Έβδομο, η λήψη μέτρων για την προστασία του σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο φάκελος έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα;

Το Υπουργείο έχει κάνει την δουλειά του;

Για την δική μας περίπτωση τι ισχύει τελικά;

Η απάντηση προς τον Αντιδήμαρχο μας ικανοποίησε;

Κάποιοι και κάποιες βιάστηκαν να χειροκροτήσουν......


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.