Τελευταίες Ειδήσεις

Σε επιφυλακή για προβοκάτσια στο Αιγαίο


Η ανησυχία του υπουργείου Εξωτερικών, η επιστολή του Νίκου Δένδια στον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και το αίτημα της Αθήνας για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον και το νέο παζάρι για τα αμερικανικά F-16.


Σε δύο διαφορετικά πεδία φαίνεται ότι αναπτύσσεται η τουρκική προκλητικότητα Αιγαίο, με κοινό παρονομαστή την τουρκική ακτοφυλακή, η οποία φέρεται να έχει αναλάβει τον ρόλο του παρατηρητή -αν όχι του ενεργού προστάτη- κάθε προσπάθειας παράνομης δραστηριότητας από τα τουρκικά παράλια. Οπως εκτιμάται από την Αθήνα, η Αγκυρα επιχειρεί να στήσει προβοκάτσια, επιστρατεύοντας τα τουρκικά αλιευτικά αλλά και τους διακινητές μεταναστών, που εσχάτως χρησιμοποιούν νέες, πιο επικίνδυνες μεθόδους.



Στρατιωτικές πηγές εξηγούν στη Realnews πως ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ελληνικού Πενταγώνου, ώστε σε κάθε πρόκληση να υπάρχουν η μέγιστη δυνατή πληροφόρηση και η ετοιμότητα σε περίπτωση κλιμάκωσης.


Αλλωστε, τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς δείχνουν ξεκάθαρα πως στο επεισόδιο της 5ης Ιανουαρίου στο Φαρμακονήσι η κατάσταση θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί πολύ χειρότερα αν τα στελέχη του Λιμενικού δεν δρούσαν με άψογο επαγγελματισμό και αυτοσυγκράτηση, βάσει του κοινού επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Ναυτιλίας και του Αρχηγείου του Λιμενικού. Το ταχύπλοο της τουρκικής ακτοφυλακής, που είχε εισβάλει δύο ναυτικά μίλια εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, επιχείρησε να εμβολίσει με την πλώρη του την πρύμνη του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού. Μια τακτική που δεν είναι νέα, αφού είχε επαναληφθεί στη Ρόδο τον Μάρτιο του 2020, τότε που ήταν σε εξέλιξη η ασύμμετρη απειλή με τους μετανάστες από την Τουρκία στον Εβρο. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «R», από τους τρεις λιμενικούς που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην πρύμνη του σκάφους, πυροβόλησαν στον αέρα οι δύο, με τον τρίτο να καλύπτει τα νώτα τους. Επιπλέον, αν και είχαν στο στόχαστρό τους τις μηχανές από το τουρκικό σκάφος, προκειμένου να το ακινητοποιήσουν, τελικά δεν πυροβόλησαν, καθώς οι Τούρκοι λιμενικοί έδειξαν να αναδιπλώνονται και να επιστρέφουν άρον-άρον στα δικά τους χωρικά ύδατα.


Τα αλιευτικά


Η Αθήνα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο μέσα στον Ιανουάριο. Από τη μία είναι οι κρίσεις των Αρχηγών (τόσο του ΓΕΕΘΑ όσο και των Αρχηγών των Επιτελείων Ναυτικού και Στρατού), για τις οποίες η Αγκυρα ίσως να πιστεύει ότι αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τη δημιουργία επεισοδίου, το οποίο θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί επαρκώς από τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Από την άλλη, από το 2017 κι έπειτα, οι Τούρκοι κάθε Ιανουάριο προχωρούν σε μπαράζ προκλήσεων στο ανατολικό Αιγαίο, με αιχμή του δόρατος τα αλιευτικά, κατά τον επονομαζόμενο «πόλεμο της τσιπούρας», καθώς, εξαιτίας των ρευμάτων από τον Βόσπορο, σημειώνεται μεγάλη μετακίνηση αλιευμάτων σε νοτιότερα, θερμότερα νερά κάθε χρόνο τέτοια εποχή.


Ωστόσο, όπως έχει παρατηρηθεί, ειδικά την τελευταία τριετία, οι Τούρκοι χρησιμοποιούν μεγάλα αλιευτικά σκάφη εφοδιασμένα με ραντάρ, τα οποία φαίνεται να έχουν άλλον, περίεργο ρόλο στο Αιγαίο, κυρίως της παρακολούθησης των κινήσεων του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού. Ταυτόχρονα, η τουρκική ακτοφυλακή σπεύδει να παράσχει κάθε προστασία σε αυτά τα αλιευτικά, ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, σε περίπτωση που σκάφη του ελληνικού Λιμενικού προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Οι Τούρκοι δεν διστάζουν να προχωρήσουν ακόμη και σε απόπειρα εμβολισμού των πλωτών του Λιμενικού, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση.


Οι διακινητές


Μια ανάλογη πρακτική φαίνεται πως έχουν υιοθετήσει και οι Τούρκοι διακινητές, που επίσης δρουν με την ανοχή αν όχι αγαστή συνεργασία της τουρκικής ακτοφυλακής. Δεν διστάζουν να αποπειραθούν να εμβολίσουν σκάφη του Λιμενικού που τους κάνουν σήμα να σταματήσουν, όπως ακριβώς συνέβη στις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας, 9 Ιανουαρίου, στην Κω. Ακολουθώντας το πρωτόκολλο, οι λιμενικοί πυροβόλησαν στον αέρα και όταν είδαν ότι ο Τούρκος χειριστής του σκάφους συνέχιζε τους επικίνδυνους ελιγμούς, προσπαθώντας ακόμη και να τους εμβολίσει, πυροβόλησαν τις μηχανές, με αποτέλεσμα να ακινητοποιήσουν το σκάφος και να τον συλλάβουν. Πρόκειται για ταχύπλοα με τεράστια ιπποδύναμη, που άλλοτε χρησιμοποιούνταν για μεταφορά ναρκωτικών. Δεν είναι το πρώτο αλλά το τρίτο παρόμοιο περιστατικό με Τούρκους διακινητές στην Κω, από τις 3 Ιανουαρίου. Η «R» δημοσιεύει αποκλειστικές φωτογραφίες από τα τρία ταχύπλοα με τη θηριώδη ιπποδύναμη που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι τις τελευταίες ημέρες και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν οι λιμενικοί, συλλαμβάνοντας συνολικά πέντε Τούρκους διακινητές. Το καθένα ανέπτυσσε ταχύτητα άνω των 50 μιλίων, μεταφέροντας από 15 έως και 20 παράνομους μετανάστες.


Μάλιστα, όπως αποκάλυπταν πηγές από το Λιμενικό στην «R», οι Τούρκοι έχουν αλλάξει και τον τρόπο δράσης (modus operandi), χρησιμοποιώντας drones μεγάλης εμβέλειας, με τα οποία εποπτεύουν την ευρύτερη περιοχή στην οποία πρόκειται να δράσουν, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει παρουσία Λιμενικού ή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.


Και σε αυτή την περίπτωση, το τουρκικό λιμενικό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, αφού θεωρείται αδιανόητο να μη βλέπουν οι Τούρκοι από τα ραντάρ τους ότι φεύγουν ταχύπλοα από τα τουρκικά παράλια με κατεύθυνση ελληνικά νησιά, χωρίς να γνωρίζουν ποιοι είναι πάνω σε αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.