Τελευταίες Ειδήσεις

Ποιοί θα προστατέψουν τη Δημοκρατία μας;


Αν κάποιος ξένος παρακολουθούσε την ελληνική τηλεόραση την ημέρα της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, θα νόμιζε  ότι στην Ελλάδα έχουμε Βασιλευομένη Δημοκρατία. Στο ολοήμερο φιλοβασιλικό reality των καναλιών διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν ακόμα στη χώρα μας άνθρωποι που η πολιτική τους σκέψη ανήκει σε άλλες εποχές και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς με αξιώματα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. 

   Δεν υπάρχει, φυσικά, κανένας πολιτειακός κίνδυνος από αυτούς τους γραφικούς τύπους που μόνο γέλιο προκαλούν. Μετά την μεταπολίτευση, η Δημοκρατία μας είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα αλλά δεν κινδύνευσε ποτέ. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Στις δημοκρατίες πάντα παρουσιάζονται μικρά ή μεγάλα προβλήματα, ακόμα και σοβαρές απειλές. Αντιμετωπίζονται συνήθως από την υπεύθυνη αντίδραση  των δημοκρατικών πολιτών και των εκπροσώπων τους.

   Ειλικρινά λυπάμαι, αλλά είμαι υποχρεωμένος να εκφράσω δημόσια την ανησυχία μου για την διάβρωση των Θεσμών, που εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα Δημοκρατίας, με ευθύνη κυρίως του Πρωθυπουργού, που έδειξε με τον χαρακτήρα και την αλαζονική  συμπεριφορά του  ότι δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος Ευρωπαίος ηγέτης. Από την πρώτη μέρα συγκέντρωσε στο Μέγαρο Μαξίμου τις απαραίτητες  εξουσίες για να μπορεί να ελέγχει κάθε μορφή ανεξάρτητης εποπτείας και συνταγματικών εγγυήσεων για την λειτουργία της Δημοκρατίας.

   Πυρήνας της δημοκρατίας είναι η ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ και η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

αλλά ο Μητσοτάκης δείχνει να μην συμφωνεί. Δεν δέχεται την κριτική, δεν ανέλαβε ποτέ και για κανένα θέμα την πολιτική ευθύνη, αποφεύγει να απαντά σε δυσάρεστες ερωτήσεις, αρνείται αποκαλύψεις που τον θίγουν κλπ. Αντιδημοκρατική ήταν η στάση του σε όλα τα οικονομικά σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν επί των ημερών του για τα οποία ή σφυρίζει αδιάφορα ή τα δικαιολογεί ή τα συγκαλύπτει  με τη βοήθεια και των ΜΜΕ.

  Η υπόθεση των υποκλοπών και οι έντονες προσπάθειες για να μην αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι, είναι η πλέον χαρακτηριστική ένδειξη της υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών. Η απίστευτη η γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που είχε σκοπό να εμποδίσει την έρευνα της ΑΔΑΕ και να τρομοκρατήσει όσους δεν υποτάσσονται στο Μαξίμου, ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας αντέδρασαν έντονα και αυτό δείχνει ότι η χώρα βαδίζει ολοταχώς στην απολυταρχία, όπως διαπιστώνουν όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι παρατηρητές. Είναι ντροπή για τη χώρα μας που γέννησε τη Δημοκρατία, να κάνουν συχνά το γύρο του κόσμου αρνητικές δημοσιεύσεις και υποτιμητικά σχόλια όπως αυτό που έκανε ο βουλευτής και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διαφάνειας Χάνες Χάιντε:«Ο τρόπος που οι ελληνικές αρχές χειρίζονται τη διερεύνηση του θέματος των παρακολουθήσεων είναι σήμα κινδύνου ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένη πορεία προς ένα αυταρχικό κράτος». 

   Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι ο «Θάνατος μιας Δημοκρατίας», δεν έρχεται ξαφνικά. Προηγείται η εξασθένηση των δημοκρατικών Θεσμών που μπορεί να συμβεί μόνο εάν η κοινωνία είναι αδιάφορη και αδρανής.

  Πιστεύω ότι αποτελεί ύψιστο καθήκον όλων των δημοκρατικών πολιτών, ανεξάρτητα από την ιδεολογία ή την πολιτική τους τοποθέτηση, να προστατέψουν σήμερα τη Δημοκρατία μας και να αποδοκιμάσουν τη στάση του Μητσοτάκη που οδηγεί τη χώρα σε μια ψευτοδημοκρατία, για να κυβερνά ως ανώτατος άρχοντας υπεράνω των δημοκρατικών θεσμών.

 

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.