Τελευταίες Ειδήσεις

Το συμφέρον του λαού είναι: απεμπλοκή τώρα από τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ!


Ανακοίνωση
της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ:

Για τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την επέκταση και μονιμοποίηση των παρουσίας των Αμερικανονατοϊκών Στρατιωτικών Βάσεων στην περιοχή μας.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την επέκταση και μονιμοποίηση της παρουσίας των Αμερικανονατοϊκών στην  110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, αλλά και η μετατροπή του Στεφανοβίκειου και  του Αλμυρού σε αμερικανοΝΑΤΟικούς προμαχώνες, αποτυπώνουν το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας σε σχέδια ξένα, εχθρικά προς τα συμφέροντά του εργαζόμενου λαού.

Πιο συγκεκριμένα όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης»,  πρόσφατα μεταστάθμευσαν 8 UAV τύπου «MQ-9 Reaper» της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE) με το προσωπικό υποστήριξής τους. Η μεταστάθμευση έχει διάρκεια ενός έτους, «θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ» και έλαβε χώρα «σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης» της νέας MDCA, όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ. Σημειωτέον, τα εν λόγω UAV έχουν εμβέλεια έως 1.800 χιλιόμετρα και αυτονομία 40 ώρες πτήσης. Μπορούν έτσι να επιχειρούν σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατ. Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία, μια ανάσα από Ρωσία και Λευκορωσία, μεταδίδοντας π.χ. άμεσα εικόνα σε αμερικανοΝΑΤΟικά και ουκρανικά στρατηγεία και διοικήσεις για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Προς τούτο, πέραν των υποδομών που προχωρούν εντός της βάσης, αναζητούν και παρόχους υπηρεσιών τόσο για εξυπηρέτηση του προσωπικού τους. Ταυτόχρονα, οι Αμερικάνοι ρίχνουν περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «υψηλής αξίας μέσα», όπως είναι και τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί. Μάλιστα, στις αρχές του 2023 αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο από τα υπό κατασκευή υπόστεγα.

Αντίστοιχα, θέλουν να στήσουν μια ενισχυμένη λιμενική υποδομή στον Αλμυρό, εξειδικευμένη στη διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεων (προσωπικού, μέσων, όπλων, φορτίων), ώστε να εξυπηρετούνται οι Αμερικανοί που αναπτύσσονται στη Λάρισα, αλλά και στο γειτονικό Στεφανοβίκειο. Θυμίζουμε, το Στεφανοβίκειο είναι έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, στην Αεροπορική Βάση της οποίας μετασταθμεύουν ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ τάγματα ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, επισήμως στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve».

Τέλος, σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς η κυβέρνηση σχεδιάζει για την Πολεμική Αεροπορία την ανάπτυξη 3 συν 1 Σταθμών Υποστήριξης Εδάφους (Ground Support Systems - GSS) τύπου Link 16. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, πρόκειται για στρατιωτικό δίκτυο τακτικής ανταλλαγής δεδομένων που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ. Με το Link 16, τα αεροσκάφη, τα πλοία και οι επίγειες δυνάμεις μπορούν να ανταλλάξουν την τακτική τους εικόνα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. GSS προγραμματίζουν να βάλουν καταρχάς στην τοποθεσία «Larissa/ Mt Pelion», στο Πήλιο δηλαδή, με τη Λάρισα και τις γύρω στρατιωτικές υποδομές να ιεραρχούνται πλέον ψηλά στην ανάπτυξη των δυνάμεών τους.

Σε μια περίοδο όπου κλιμακώνεται ο πόλεμος ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, με πιθανό το ενδεχόμενο γενίκευσής του, ενώ, ήδη, πολλαπλασιάζονται οι πολεμικές συγκρούσεις και οι εστίες έντασης σε όλο τον πλανήτη, τα σχέδια αυτά μετατρέπουν ολόκληρη την περιοχή και ευρύτερα τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο  των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ  εις βάρος άλλων λαών  και ταυτόχρονα κάνουν το λαό μας θύμα και στόχο αντιποίνων, αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Η πολιτική εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια, δίνοντας στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς αέρα, γη και θάλασσα και στέλνοντας  όπλα και στρατιωτικές δυνάμεις εκτός συνόρων, έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του αμερικανοΝΑΤΟικού τόξου, που διαπραγματεύθηκαν, υπέγραψαν, ψήφισαν και υλοποιούν τις συμφωνίες με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τις βάσεις.

Η συναίνεση τους πατάει στον «εθνικό στόχο» του κεφαλαίου,  για γεωστρατηγική αναβάθμισης της χώρας, για μετατροπή της σε «ενεργειακό κόμβο» και «δύναμη σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή.

Από τον στόχο αυτό δεν κερδίζουν όμως όλοι.  Από τη μία εφοπλιστές και άλλα τμήματα του κεφαλαίου, βλέπουν να αυξάνονται τα κέρδη τους από τη μεταφορά του αμερικανικού LNG και την υλοποίηση νέων  «πράσινων» επενδύσεων,  στο όνομα της «απεξάρτησης» από το ρωσικό αέριο, ενώ από την άλλη ο λαός καλείται να πληρώσει το «τίμημα» με ακριβότερη Ενέργεια και βάθεμα της ενεργειακής φτώχειας. Ταυτόχρονα όλα αυτά τα σχέδια σημαίνουν επιπλέον δισεκατομμύρια από την τσέπη του λαού για νέους εξοπλισμούς που δεν έχουν για προτεραιότητα την άμυνα της χώρας.

Ο λαός της περιοχής  έχει συγκεντρώσει πολύτιμη πείρα για να διαπιστώσει ότι τα σχέδια αυτά δεν αποτελούν  «εγγύηση» και «ασπίδα» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.  Αντίθετα σε συνδυασμό με τον στόχο της «ΝΑΤΟικής συνοχής, διαμορφώνουν και το έδαφος για επικίνδυνες «διευθετήσεις» με την αστική τάξη της Τουρκίας, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.   Ο πρόσφατος χαρακτηρισμός των ελληνικών νησιών , ως "ΝΑΤΟϊκά νησιά", από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σε μια περίοδο όπου δυναμώνουν οι τουρκικές αξιώσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για ένα ειδικό καθεστώς στα νησιά και για λύσεις «συνδιαχείρισης» στο Αιγαίο, όπου τον πρώτο λόγο θα έχει το ΝΑΤΟ.

Ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να δεχτεί ακόμα, επιχειρήματα που μιλάνε για δήθεν «ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας» λόγω της ύπαρξης ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.  Τα  λεφτά αυτά είναι βαμμένα με το αίμα χιλιάδων ανθρώπων που έχουν σκοτώσει όλα αυτά τα χρόνια σε  Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία και σε άλλες τόσες πολεμικές επεμβάσεις.

Είναι επίσης αστείο  το επιχείρημα για «εκπαίδευση και αύξηση της αμυντικής ικανότητας» όταν όλα τα σύγχρονα όπλα μπορούν να «τυφλωθούν» από τους προμηθευτές, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, από τις βάσεις που «απλώνουν» στη χώρα μας, στη γειτονική Τουρκία, στη Βόρεια Μακεδονία και συνολικότερα στην περιοχή και μπορούν να «στήσουν» όπως θέλουν τους όρους της όποιας πολεμικής αναμέτρησης.

Ο λαός της περιοχής πρέπει μέσα από τα σωματεία και  μαζικούς φορείς να δυναμώσει την πάλη του, για να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, για τον απεγκλωβισμό από τα σχέδια των ΗΠΑ –ΝΑΤΟ.

            Εγγύηση σε αυτόν τον δρόμο είναι μόνο ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, του οποίου η πρόταση για αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με τον λαό στην εξουσία, είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή, την αμοιβαία συνεργασία με τον τουρκικό και τους άλλους λαούς, την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων προς όφελος του λαού και όχι για τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλίων.

 

Το Γραφείο Τύπου της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.