Τελευταίες Ειδήσεις

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Εστεμμένοι και «γαλάζιοι» βουλευτές στην κηδεία


Στην τελική ευθεία μπήκε η προετοιμασία για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι. Μέλημα τόσο της οικογένειας όσο και των υπευθύνων είναι να μην υπάρχει συνωστισμός και να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος που θα βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας. 


Στις 6:00 το πρωί της Δευτέρας η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης στον Άγιο Ελευθέριο μέχρι τις 10:30, ενώ δεν αποκλείεται στην περίπτωση που υπάρχει αρκετός κόσμος να δοθεί παράταση κατά μία ώρα και να ολοκληρωθεί στις 11:30.



Στη συνέχεια η σορός Θα μεταφερθεί στο εσωτερικό του ιερού ναού της Μητρόπολης, όπου θα βρίσκονται με τα μέχρι τώρα δεδομένα 187 προσκεκλημένοι. Θα ακολουθηθεί αυστηρά το πρωτόκολλο υψηλών προσώπων το οποίο σημαίνει ότι η είσοδος των προσκεκλημένων θα γίνει με σειρά αλλά και οι θέσεις τις οποίες θα κάτσουν αναλόγως το αξίωμα.


Στις 12 το μεσημέρι θα ψαλλεί η εξόδιος ακολουθία πρωτοσταντούτος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και τη συμμετοχή και άλλων μελών της Ιεράς Συνόδου. 


Μάλιστα, ήδη έχουν μεταφερθεί καθίσματα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός, ενώ από αύριο θα ξεκινήσουν και οι προετοιμασίες στο εσωτερικό της Μητρόπολης που θα αφορούν κυρίως χωροταξικές διατάξεις καθώς δεξιά από το φέρετρο θα κάτσει η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και απέναντί τους θα κάτσουν οι επίσημοι.


Οι «γαλάζιες» παρουσίες


Συγκεκριμένα, στην κηδεία αναμένεται να παραστούν η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, την οποία έχει βαφτίσει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, 


Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να παραστούν και άλλα κυβερνητικά στελέχη ή βουλευτές της ΝΔ, όπως για παράδειγμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ το «παρών» έχει δηλώσει πως θα δώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.


Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δεν θα παρευρεθεί στην εξόδιο ακολουθία, επειδή θα βρίσκεται στο εξωτερικό, ειδάλλως θα πήγαινε όπως δήλωσε ο ίδιος δημόσια. Τον κ. Γεωργιάδη, πάντως, αναμένεται να εκπροσωπήσει στην κηδεία η σύζυγός του, Ευγενία Μανωλίδου.


Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πάντως, δεν θεωρείται απίθανο να δώσει το «παρών» και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.



 

Παράλληλα, τα μέτρα της Αστυνομίας θα είναι δρακόντεια τόσο γύρω από την Μητρόπολη αλλά και την Πλατεία Μητροπόλεως όσο και στην πλατεία Συντάγματος εκεί όπου θα διαμείνουν οι προσκεκλημένοι που θα έρθουν από το εξωτερικό.


Όταν ολοκληρωθεί η τελετή θα ξεκινήσει η πομπή που θα μεταφέρει τη σορό στο Τατόι εκεί όπου θα ταφεί ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος. Θα ακολουθηθεί η διαδρομή από τη Λεωφόρο Υμηττού θα μπούνε στην Αττική οδό θα βγει στην έξοδο Αθηνών-Λαμίας και από κει θα εισέλθει από τη Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση προς Τατόι.


Το βράδυ της Δευτέρας στις 19:00 η οικογένεια θα παραθέσει δείπνο σε γνωστό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.


Σε τριήμερη επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ.


Διευρυμένη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, πραγματοποιήθηκε σήμερα (14/1)) το μεσημέρι στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννης» του υπουργείου, αναφορικά με τα μέτρα που θα ληφθούν λόγω της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και αξιωματικοί από τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων.


Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λόγω της σημασία του γεγονότος καθώς και το διεθνές ενδιαφέρον και τον αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας, δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις, ενώ οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων και μέσων που θα αναπτυχθούν, με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του τελετουργικού.


Πιο αναλυτικά, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού.


Ο κ. Θεοδωρικάκος με παρέμβασή του στη σύσκεψη ζήτησε να υπάρξει καθ' όλα άψογη εικόνα των αστυνομικών και να ανταποκριθούν στη σημασία του γεγονότος. Επιπρόσθετα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας σε όλα στάδια της τελετής και ζήτησε να υπάρξει συνολική επιφυλακή των αστυνομικών δυνάμεων το επόμενο τριήμερο.


Η ανάπτυξη και διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί από τις κατά περίπτωση καθ' ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η εποπτεία των μέτρων ανατέθηκε στον υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.



Το πρόγραμμα της τελετής


Με επίσημη ανακοίνωση της οικογένειας έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες των διαδικασίων: Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 12.00μμ, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι. Από το παρεκκλήσι της Αναστάσεως η σωρός του τέως βασιλέως Κωνσταντίνου θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία εκεί όπου θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία της ταφής. Δίπλα στα μνήματα των γονέων του. Θα ταφεί μάλιστα με πολιτική ενδυμασία και όχι με την στρατιωτική, βασιλική ενδυμασία. Αμέσως μετά την τελετή οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα παρακαθίσουν σε γεύμα που οργανώνεται σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας.


Οι γιοι του, Νικόλαος και Παύλος μαζί με άλλα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας επισκέφτηκαν για τις τελευταίες συνεννοήσεις τη Μητρόπολη Αθηνών. Η σορός του εκλιπόντος θα βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας στο παρεκκλήσι για φόρο τιμής.


Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου από τον Αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.


Η λίστα των προσκεκλημένων 


Τουλάχιστον 187 είναι οι επίσημοι προσκεκλημένοι στην κηδεία του τέως βασιλιά. Μεγάλη θα είναι η εκπροσώπηση της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, με την βασιλομήτωρ Σοφία και την αδελφή της Ειρήνη να βρίσκονται ήδη στην Αθήνα. Στην κηδεία θα παρευρεθούν ο βασιλιάς Φιλίπε και η βασίλισσα Λετίθια, οι αδελφές του Φιλίπε που είναι και ανιψιές του τέως, καθώς και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος από το Άμπου Ντάμπι όπου βρίσκεται εξόριστος. Το παρών αναμένεται να δώσει και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι, ξάδελφος του τέως βασιλιά, σύμφωνα με την ΕΡΤ.


Στην κηδεία θα παραστούν επίσης μέλη των βασιλικών οικογενειών της Σουηδίας, της Νορβηγίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, ενώ πιθανή είναι επίσης η παρουσία της βασίλισσας της Δανίας, Μαργαρίτας.


Την βρετανική βασιλική οικογένεια θα εκπροσωπήσει η πριγκίπισσα Άννα της Αγγλίας, δεύτερη ξαδέρφη του Κωνσταντίνου.


Επίσης, 50 Έλληνες έχουν προσκληθεί. Μεταξύ αυτών είναι στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά, πολιτικοί, επιχειρηματίες, ενώ ανάμεσά τους είναι και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πάντως δεν θα παραστεί στην κηδεία.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.