Τελευταίες Ειδήσεις

Γιορτινό τραπέζι με τα φαγητά... καλεσμένων


Ακριβότερα κατά 11 με 12% θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2021, καθώς το κόστος για 6 έως 8 άτομα είναι από 92,55 έως 127,07 ευρώ.

Τι υποστηρίζουν πολίτες στο Dnews; Τι σκοπεύουν να κόψουν από το τραπέζι έτσι ώστε να μειώσουν το κόστος του;


Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι περισσότερες οικογένειες αφού τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια δεν απαρτίζονται μόνο απο 6 άτομα αλλά συνήθως απο πολλά περισσότερα.


Σε συνδυασμό με την ακρίβεια στην ενέργεια και στα καύσιμα και με τις τιμές όλων των τροφίμων να είναι στα ύψη, πουλερικά, κρεατικά, τυριά, λαχανικά κλπ, πολλοί είναι εκείνοι που αναγκάζονται να «κόψουν» προϊόντα απο το δείπνο.


«Φέτος τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Κάναμε το οικονομικό πλάνο για το τραπέζι. Είμαστε 8 άτομα και τα ψώνια που θέλουμε να κάνουμε ξεπερνούν τα 200 ευρώ.


Φυσικά και δεν θα πάρουμε αρκετά για να μειώσουμε το ποσό. Δεν θα μαγειρέψουμε για παράδειγμα γαλοπούλα ή μοσχάρι, αλλά κοτόπουλο. Όπως και με τα γλυκά τα οποία είναι πανάκριβα, ψωνίσαμε μόνο μισό κιλό μελομακάρονα και αυτό για το καλό», σημειώνουν στο Dnews η κα. Κατερίνα και ο κ. Κώστας.


Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), για το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού (2022), από τις τιμοληψίες προκύπτει πως το κόστος για 6 έως 8 άτομα, κυμαίνεται από 92,55 έως 127,07 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 11,6% έως 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021.


«Ήρθαμε στην αγορά σήμερα για κάνουμε τις αγορές μας για το τραπέζι ανήμερα των Χριστουγέννων. Επιλέξαμε την Βαρβάκειο γιατί η ποιότητα και οι τιμές είναι καλύτερες σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ. Την Κυριακή θα φάμε 12 άτομα. Αποφασίσαμε φέτος ο καθένας να φτιάξει από ένα φαγητό για να μας βγει πιο οικονομικό σε όλους.


Είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε αυτό. Σίγουρα πέρσι φέρναμε από κάτι μικρό αλλά όχι σε αυτό το επίπεδο. Όλα είναι ακριβά. Πετρέλαιο, ξύλα, βενζίνη, μέχρι και το φαγητό μας σε λίγο καιρό θα το θεωρούμε είδος πολυτέλειας», αναφέρει με τη σειρά της στο Dnews, ο κ. Λευτέρης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τη μεγαλύτερη μεταβολή (28,6%) την καταγράφουν οι πατάτες με το κόστος των 3 κιλών να εκτιμάται στα 2,79 ευρώ.


Η νωπή γαλοπούλα είναι ακριβότερη κατά 14,1% με το κόστος των 5 κιλών να ανέρχεται περίπου στα 39,1 ευρώ, ενώ κατά 25,5% έχει αυξηθεί το χοιρινό με την τιμή των 5 κιλών να διαμορφώνεται στα 26,05 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.