Τελευταίες Ειδήσεις

Θανάσης Παιδής στην Τσαριτσάνη για την εορτή του Αγίου Νικολάου


Την ημέρα της μεγάλης εορτής του Αγίου Νικολάου ο Θανάσης Παιδής βρέθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου - στην Τσαριτσάνη - με τον Μητροπολίτη Ελασσώνος Χαρίτωνα να χοροστατεί στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Κατά τη διάρκειά της χειροτονήθηκε στον βαθμό του Διακόνου ο κ. Αθανάσιος Αποστόλου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την ιστορική κοινότητα.

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που διεσώθη στην Τσαριτσάνη, αποτελεί ξεχωριστό μνημείο της Χριστιανοσύνης καθώς η ανέγερσή του ανάγεται στον 17ο αιώνα. Είναι από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της μεταβυζαντινής τέχνης, ενώ σε όλα τα τμήματα του Ιερού Ναού δεσπόζουν σπάνιες και εξαιρετικής τεχνικής αγιογραφίες.

Μεταξύ αυτών, στη νότια πτέρυγα του νάρθηκα, υπάρχει η αξιόλογη τοιχογραφία του «Ζωδιακού Κύκλου». Είναι ένα θέμα πλούσιο σε σύνθεση με 3 ομόκεντρους κύκλους. Στο κέντρο βρίσκεται ο Χριστός Παντοκράτωρ με τα σύμβολα των Ευαγγελιστών στις γωνίες που σχηματίζονται από τη δεύτερη δόξα. Στη δεύτερη ζώνη απεικονίζονται η Παναγία, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος και τα τάγματα των Αγγέλων και στην τρίτη ζώνη ο ήλιος, η σελήνη, τα άστρα και τα σύμβολα των ζωδίων με τα ονόματά τους.

Ο Θανάσης Παιδής μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τους συμπολίτες, ανταλλάσοντας απόψεις για όλα τα θέματα που τους απασχολούν.

Σε δήλωσή του ο Θανάσης Παιδής επισήμανε τα εξής:

«Με μεγάλη χαρά βρεθήκαμε στην ιστορική Τσαριτσάνη, ώστε να εορτάσουμε μαζί με τους κατοίκους τον Άγιο Νικόλαο.

Ο ομώνυμος Ιερός Ναός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία που δεσπόζει στην Κοινότητα, ενώ παραμένει σημείο αναφοράς για τους κατοίκους, όπως και για τους πιστούς στην ευρύτερη περιοχή.

Με κατάνυξη συμμετείχαμε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε ιερουργούντος του σεπτού Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Χαρίτωνα.

Οφείλουμε να τηρούμε τις παραδόσεις, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στα βάθη της ιστορίας, έτσι ώστε να τις μεταλαμπαδεύσουμε αυτούσιες στις επόμενες γενιές. Άλλωστε, οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας είναι πάντα επίκαιρα.

Η Ορθοδοξία είναι μία τις σταθερές της ταυτότητάς μας, καθώς μπορούμε να αντλούμε συνεχώς παραδείγματα αλληλεγγύης, προσφοράς και στήριξης σε όποιον έχει ανάγκη.

Εμείς είμαστε πάντα κοντά στους πολίτες, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά τους και βελτιώνοντας τις συνθήκες της καθημερινότητάς τους» τόνισε, κλείνοντας, ο Θανάσης Παιδής.

 

 Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.