Τελευταίες Ειδήσεις

« Μια φορά κι έναν καιρό ήταν( ; ) στο κέντρο της πόλης της Καλ/κας ένα μουσείο Ελληνικής Παιδείας!!!»


Ήταν κάπου αρχές του 2015 ,όταν με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την έναρξη λειτουργίας στην πόλη μας  Μουσείου Ελληνικής Παιδείας – Μουσείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η αλήθεια είναι πως στην αρχή,εγώ ως εκπ/κός,δ/ντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλ/κας ,αλλά και το σύνολο της εκπ/κής κοινότητας της πόλης μας ,δεν αντιληφθήκαμε το μέγεθος της αξίας ύπαρξης ενός τέτοιου μοναδικού πνευματικού θησαυρού στην Καλ/κα.

Ήμουν από τους πρώτους που προγραμματίσαμε ως σχολείο τις επισκέψεις των μικρών μαθητών μας ,αλλά και όλων των εκπ/κών.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον ενθουσιασμό των παιδιών ,αλλά και την συγκίνηση των εκπ/κών, όταν ήρθαμε για πρώτη φορά σε οπτική επαφή με τα εκθέματα του μουσείου που τα είχαμε ζήσει -μαθητές κι εμείς- και φυσικά ξύπνησαν μέσα μας υπέροχες μνήμες από το παρελθόν!

Πέρασαν οχτώ χρόνια από τότε. Χρόνια συνεχούς δράσης και προσφοράς σε πολιτιστικό, εκπ/κό και δημιουργικά ψυχαγωγικό έργο σε όλους τους επισκέπτες του.

Αναρίθμητα τα κολακευτικά σχόλια των επισκεπτών ,που αναδεικνύουν με γλαφυρότητα τις απίστευτες  και μοναδικές εντυπώσεις που απεκόμισαν από την επίσκεψή τους, χαρακτηρίζοντάς ως μουσείο ΚΟΣΜΗΜΑ!

Αγαπητοί συνδημότες του μουσείο ελληνικής παιδείας που δημιουργήθηκε με αγάπη και μεράκι από τον συντοπίτη μας κ. Παύλο Μπαλογιάννη,το μουσείο που στο διάβα των οχτώ χρόνων λειτουργίας του κατάφερε με την ερμηνεία ,την παρουσίαση των συλλογών του και την οργάνωση εκπ/κών δράσεων ,να οικοδομήσει και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή ,το μουσείο που συνέβαλλε στην διαμόρφωση μιας συμμετοχικής κοινωνίας των πολιτών,με γνώσεις και διάθεση δημιουργίας και προσφοράς, δυστυχώς κλείνει οριστικά τις πόρτες του!!!

Δυστυχώς το όραμα να αποτελέσει έναν πραγματικά ζωντανό ,πολύβουο χώρο δημιουργίας και ανάπτυξης του πολιτισμού  διακόπτεται,μάλλον βίαια.

Με πόνο ψυχής βλέπουμε να εξανεμίζεται κάθε ελπίδα συνέχισης της λειτουργίας του . Ένα όνειρο ζωής του αγαπητού φίλου Παύλου Μπαλογιάννη ,παρ’ότι αγκαλιάστηκε από ολόκληρη την τοπική κοινωνία ( γονείς, εκπ/κούς,μαθητές ,παιδιά),στις 01 Ιανουαρίου του νέου έτους 2023 θ’αποτελέσει παρελθόν.

Το μουσείο που απέσπασε τον θαυμασμό όλων των επισκεπτών με τις σπάνιες εκδόσεις ,τα εκπ/κά αντικείμενα και παιχνίδια, την παλιά σχολική αίθουσα σε πιστή αναπαράσταση ,την εξαιρετική συλλογή βιβλίων,την προβολή της μαθητικής ιστορίας 100 και πλέον ετών μέσ’από τα εκθέματα,με τις διαδικτυακές του ξεναγήσεις ,γράφει οσονούπω έναν θλιβερό επίλογο!

Προφανώς τα πενιχρά έσοδα σε συνάρτηση με τα συσωρευμένα έξοδα,λαμβάνοντας υπ’όψιν και την περίοδο της πανδημίας (2,5 έτη),δημιούργησαν αυτό το αδιέξοδο ,σ’ένα μοναδικό μουσείο που πραγματικά αξίζει  να επιβιώσει.

Αγαπητοί μου συνδημότες, είναι γεγονός πλέον.

Το μουσείο της καρδιάς μας, το μουσείο που ήταν γεμάτο από γνώσεις,συναισθήματα ,αξίες και εμπειρίες, το μουσείο που μας βοήθησε να μάθουμε ,να ψυχαγωγηθούμε ,να εξελιχθούμε ,το μουσείο που πολλές φορές μας ανέβαζε την διάθεσή μας,σε λίγες μέρες θ’αποτελέσει παρελθόν!!!!!!

Υ.Γ. Αν είναι κάτι δυνατόν να γίνει ,με την παρέμβαση των φορέων και των θεσμών ( Περιφέρεια,δημοτική αρχή-ανανέωση σύμβασης,διαβεβαιώσεις εξασφάλισης βιωσιμότητας) , ειλικρινά κάνω έκκληση,έστω και την ύστατη ώρα να υπάρξουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις ,για την συνέχιση της λειτουργίας του και όχι της μετεστέγασής του.

ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ  ΣΤΟΛΙΔΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΠΟΤΕ.

                                                     Γράφει ο Κώστας Πρεβέντης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.