Τελευταίες Ειδήσεις

ΜΑΓΕΨΕ Ο «ΜΕΣΣΙΑΣ» ΤΟΥ ΧΑΙΝΤΕΛ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Μάγεψε κυριολεκτικά το Ορατόριο «Μεσσίας» του Γκέοργκ Φρίντριχ Χαίντελ στην Καρδίτσα σε μία ανεπανάληπτη συναυλία που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κεντρική Ελλάδα.

    Την κορυφαία Χριστουγεννιάτικη Συναυλία των τελευταίων δεκαετιών με τον "Μεσσία" του Χαίντελ απόλαυσε το κοινό που έδωσε δυναμικό παρόν γεμίζοντας την αίθουσα «Αφροδίτη» του ξενοδοχείου Κιέριον την περασμένη Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022. Καταπληκτικοί σολίστ πολύ υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό, Συμφωνική Ορχήστρα και Μικτή Χορωδία παρουσίασαν ένα έργο επιπέδου κορυφαίων Ευρωπαϊκών πρωτευουσών.
    Εξαιρετική η αφηγήτρια Κωνσταντίνα Νταντάμη, μεστός και ουσιαστικός στην παρουσίαση ο μοναδικός Αλέξης Κωστάλας κατενθουσίασαν το πολυπληθές ακροατήριο στο οποίο παρευρέθηκαν πολλοί επώνυμοι Καρδιτσιώτες με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Νούσιο, που πρωτοστάτησε στην υλοποίηση της μοναδικής αυτής, ανεπανάληπτης Συναυλίας.
  Μία δίωρη ,επαγγελματική συναυλία μουσικής μπαρόκ σε ένα κορυφαίο έργο που σε πολλούς Καρδιτσιώτες, δόθηκε η ευκαιρία για πρώτη φορά να το ακούσουν ολοκληρωμένο.
   Ήταν μια τεράστια παραγωγή διάρκειας δύο ωρών που για πρώτη φορά στην Καρδίτσα το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας παρουσίασε τον "Μεσσία" του Γκέοργκ Φρήντιχ Χαίντελ.
   Κορυφαίοι σολίστ εξειδικευμένοι στην εκκλησιαστική μουσική μπαρόκ ήταν η Ελληνοαγγλίδα Δανάη Ελένη Παλικαροπούλου ( σοπράνο), η Ιταλίδα Aurora Faggioli (alto), ο Ιταλός Raffaele Feo (τενόρος) και ο Γάλλος Alexandre Baldo (μπάσος), που μάγεψαν κυριολεκτικά με τις ερμηνείες τους το κοινό. Συμμετείχαν επίσης η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας με εξαιρετικούς μουσικούς από Ιταλία, Σερβία και Ελλάδα. Την  Χορωδία αποτελούσαν χορωδοί της Μικτής Χορωδίας Καρδίτσας του Ωδείου Καρδίτσας- Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, καθώς και χορωδοί της Πανεπιστημιακής Χορωδίας του Νις της Σερβίας. Την ανάγνωση του έργου εγγυήθηκε ο Νίκος Ευθυμιάδης.

    Οι τέσσερις σολίστ ήταν νικητές του διαγωνισμού Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ρώμης "Concorso di Musica Sacra" και θεωρούνται κορυφαίοι στο είδος της μουσικής Μπαρόκ αφού νίκησαν σε παγκόσμιο Διαγωνισμό Ερμηνευτών.

   Για πρώτη φορά στην Καρδίτσα το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας παρουσίασε τον «Μεσσία» του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, το δημοφιλέστερο έργο του μεγάλου Γερμανού συνθέτη του μπαρόκ που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του χριστουγεννιάτικου προγραμματισμού όλων των μεγάλων λυρικών θεάτρων της Ευρώπης.Αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή και συνδέθηκε αναπόσπαστα με τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

 

     Μια από τις υψηλότερες κορυφές του μπαρόκ και η δημοφιλέστερη σύνθεση του δημιουργού της, το ορατόριο «Μεσσίας» αφηγείται την ιστορία του Ιησού και με τη μελωδικότητά του οδηγεί τον ακροατή σε κατάσταση ψυχικής ευδαιμονίας. Μια μοναδική εμπειρία ακρόασης που εγκαταστάθηκε στην καρδιά όσων τη βίωσαν.

    Τα κείμενα των προφητειών και των επαγγελιών επιμελήθηκαν  ο καθηγητής Θεολογίας-Γυμνασιάρχης κ. Νίκος Καρατάσιος και ο καθηγητής Φιλολογίας-Γυμνασιάρχης κ. Σεραφείμ Μυλωνάς.
   Η συναυλία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του 40ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας και του προγράμματος Let's sing Oratorio Music . Ο Νίκος Ευθυμιάδης παρουσίασε τέσσερα (4) αριστουργήματα της Μουσικής Φιλολογίας την τελευταία περίοδο με δύο (2) έργα Ελλήνων Συνθετών, την καντάτα «Μνήμες» του συνθέτη Χρήστου Σαμαρά, την καντάτα «Αιώνια Ψυχή» του συνθέτη Ιωσήφ Βαλέτ, το Ορατόριο «Δημιουργία» του Χάυδν και το Ορατόριο «Μεσσίας» του Χαίντελ, προσφέροντας σημαντικές συγκινήσεις σε εκτελεστές και ακροατές.










       

      

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.