Τελευταίες Ειδήσεις

''ενεργοί συνταξιουχοι''


Ποιοί είμαστε

Οι ‘’Ενεργοί Συνταξιούχοι’’ είμαστε μία κίνηση συνταξιούχων, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, που συνεχίζουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα μας να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Αποτελούμε ένα μεγάλο τμήμα  της ελληνικής κοινωνίας που τα προηγούμενα χρόνια με την επιβολή των μνημονίων από τους δανειστές, είδαμε

την περίοδο 2012-2015:

·   να διαλύονται οι προσπάθειες δεκαετιών για εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων,

·   να θυσιάζονται, χωρίς την έγκρισή μας, στο βωμό του PSI τα αποθεματικά των ασφαλιστικών μας ταμείων, που είχαν μαζευτεί από τον μόχθο και τις ασφαλιστικές εισφορές,

·   τις δώδεκα (12) αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις, την αφαίρεση περίπου του 30% του εισοδήματός μας και την βαθμιαία κατάργηση του ΕΚΑΣ.

την περίοδο 2015-2019, παρά την ασφυκτική οικονομική κατάσταση της χώρας, την αφόρητη πίεση  και τις απειλές των δανειστών που οδήγησαν στον νόμο Κατρούγκαλου :

·   τη δημιουργία το 2016 του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και τη θέσπιση ενιαίων κανόνων,

·   την ενίσχυση των αποθεματικών, ανανέωση της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος, διασφάλιση στην καταβολή των συντάξεων και θέσπιση της εθνικής και της 13ης σύνταξης που θα ανακούφιζε τους χαμηλοσυνταξιούχους.

·   Τη μείωση της πολυνομίας, των καθυστερήσεων και των εκκρεμών συντάξεων κατά 70%.

·   Τη ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις με δυνατότητα συνταξιοδότησης για τους επαγγελματίες αλλά και

Την περίοδο 2019- 2022, χωρίς μνημόνια πια, με απόθεμα 38 δις στο Δημόσιο Ταμείο και ρυθμισμένο χρέος το 2019, τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως: 

·   Αντί για συνταξιοδότηση με το ‘’πάτημα ενός πλήκτρου’’, μετά από 40 μήνες κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκκρεμούν 80.000 κύριες συντάξεις, 60.000 παράλληλες,124.000 επικουρικές, 55.000 εφάπαξ. Το κρυφό χρέος των εκκρεμοτήτων ξεπερνά το 1 δις €. Το 50% των συντάξεων με το σύστημα fast track βγαίνουν είτε με λάθη είτε μειωμένες.

·   αναδρομικά σε όλους, αλλά με το Ν.4714/2020 απέκλεισε 1,5 εκατ. συνταξιούχους που δεν έκαναν αγωγές.

·   αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά 1 εκ. συνταξιούχοι  δεν θα πάρουν καμία αύξηση. Μόνο 22 € ετησίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Το  συνολικό κονδύλι των αυξήσεων είναι μόλις 273 εκατομμύρια € και υπολείπεται κατά πολύ των απωλειών.

·   κατάργηση της 13ης σύνταξης και με τα χρήματα αυτά (1 δις ευρώ), ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, δίνοντας χρυσές αμοιβές στα goldenboys που ‘παίζουν’ τις εισφορές στα χρηματιστήρια.

·   Αύξηση της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς των επαγγελματιών από τα 185 € στα 240 €, σε εποχή που οι μικρομεσαίοι στενάζουν.

·   Επιδότηση για τα υπερκέρδη των ολιγαρχών με χρήματα του προϋπολογισμού.

·   Κατάργηση της προστασίας της 1ης κατοικίας και με το σχέδιο ‘’Ηρακλής’’, εξαπέλυσε τους ‘’όποιους Πάτσηδες’’ της Νέας Δημοκρατίας να κατάσχουν τα σπίτια μας ενώ διασφάλισε με κρατικές εγγυήσεις 20 δις τα κέρδη των funds.

Σήμερα, η έκρηξη της ακρίβειας τρώει τις συντάξεις μας. Από έρευνες προκύπτει ότι η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθοσυντήρητων κυμαίνεται από -20% έως -40% στους χαμηλόμισθους. Ο  μισθός δεν φθάνει, οι πενιχρές αποταμιεύσεις ξοδεύονται, οι ανάγκες περικόπτονται.

Επειδή πιστεύουμε ότι:

·   Η Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση που κερδήθηκε με αγώνες πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλαχθεί.

·   Τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι κοινωνικές παροχές πρέπει να διαφυλαχθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις.

·   Η ενιαία δράση εργαζομένων & συνταξιούχων μπορεί να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στην υπεράσπιση, ανάκτηση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων που μας αφαιρέθηκαν από το 2011 έως σήμερα.

·   Οι φορείς των Συνταξιούχων αποτελούν ζωντανά κύτταρα στην ελληνική κοινωνία.

·   Η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς κλονίζεται ανεπανόρθωτα από την ασυνέπεια και τη μη εφαρμογή των όσων κατά καιρούς εξαγγέλλονται από τους αρμόδιους.

διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για:

·   Αξιοπρεπή διαβίωση, με αποκατάσταση της αγοραστικής μας δύναμης και έλεγχο της αισχροκέρδειας.

·   Άμεση καταβολή των συντάξεων: κύρια, επικουρική και εφ’ άπαξ αμέσως μετά την αίτηση.

·   Αύξηση των αποδοχών μας με καταβολή 13ης και 14ης σύνταξης, τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων και καταβολή των αναδρομικών σε όλους.

·   Κατάργηση ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) και φραγμό στην ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ.

·   Κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων στο ΕΣΥ, πλήρη ιατροφαρμακευτική-οδοντιατρική περίθαλψη και ανάπτυξη των δομών δημόσιας φροντίδας για τους ανήμπορους.

·   Αύξηση του αφορολόγητου για συνταξιούχους στα 10.000 €, γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επανίδρυση ΣΕΠΕ, τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών & συντάξεων.

Παρά την προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των ακριβοπληρωμένων Μέσων Ενημέρωσης  (λίστα Πέτσα), δεν θα επιτρέψουμε άλλη κοροϊδία, όπως τις υποτιθέμενες αυξήσεις, το καλάθι του νοικοκυριού και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Συμμετέχουμε στους κοινωνικούς αγώνες διεκδικώντας αγωνιστικά την αξιοπρέπειά μας και καλούμε όλους τους συνταξιούχους  στους κοινωνικούς αγώνες  για να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.