Τελευταίες Ειδήσεις

«Καμπανάκι» από Τζανάκη, «έρχεται τσουνάμι γρίπης»


«Καμπανάκι» για την έξαρση της γρίπης και των αναπνευστικών ιών έκρουσε ο Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξέφρασε το φόβο του για «τσουνάμι» το ερχόμενο χρονικό διάστημα και συμβουλεύει τον κόσμο να λάβει μέτρα ατομικής προστασίας, όπως χρήση μάσκας και πλύσιμο χεριών.


«Περνάμε πιο βαριά τις γνωστές χειμωνιάτικες ιώσεις λίγο πιο μπροστά από ότι συνήθως. Περίπου οι μισοί Έλληνες ή βήχουν, ή έχουν καταρροή, ή έχουν ταλαιπωρία από τις ιώσεις, με κύριο εκπρόσωπο τη γρίπη που έχει πάρει «κεφάλι» από τον Covid, ο οποίος είναι δεύτερος σε συχνότητα και λιγάκι πιο ήπιος στις περισσότερες των περιπτώσεων.


Στα μικρά παιδιά και σε αρκετούς ευάλωτους μεγάλους πολύ μεγάλη ζημιά και ταλαιπωρία κάνει ο RSV. Σε όσους ενήλικες έχω διαγνώσει αυτή τη νόσο, όλοι ακολουθούν μία περίοδο 15 – 20 ημερών με ένα τρομακτικό και πολύ επώδυνο και επίπονο βήχα, ο οποίος τους χαλάει την ποιότητα ζωής» τόνισε ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.


«Μας βρίσκει απροετοίμαστους από πλευράς ανοσοποιητικού, αυτά τα χρόνια δεν προετοιμάσαμε το ανοσοποιητικό μας όχι γιατί δεν θέλαμε, αλλά γιατί εκ των πραγμάτων είχαμε καραντίνες και μάσκες για τον Covid και τα παιδάκια που είναι μέχρι στιγμής έως πέντε ετών, είναι "παρθένα" από πλευράς ανοσοποίησης με όλους αυτούς τους παράγοντες.


Πρακτικά όσα γεννήθηκαν το 2020 ή ήταν το 2020 ενός έτους, εκτίθενται σε αυτούς τους ιούς για πρώτη φορά στη ζωή τους, με συνέπεια να εκδηλώνουν τις ιώσεις αυτές βαριά με ταλαιπωρία και κάποιες φορές να πρέπει να τα φροντίσουμε στο νοσοκομείο» σημείωσε.


Αναφορικά με τον κορονοϊό, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι τα νέα από την Κίνα δεν είναι καλά. «Μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που μολύνονται πλέον καθημερινά. Μιλάμε για 500.000 έως 1 εκατομμύριο νεκρούς στην Κίνα το επόμενο διάστημα.


Δεν ξέρουμε τι στελέχη θα προκύψουν και ελπίζω να μην είναι τέτοια που να μας βάλουν πάλι να αρχίσουμε από την αρχή. Πιστεύω ότι δεν θα γίνει αυτό. Αλλά θα πρέπει από εδώ και στο εξής η αντισηψία των χεριών, τα προσωπικά μέτρα προφύλαξης με τη μάσκα και η προσεκτική ατομική υγιεινή να γίνει δεύτερη φύση μας».


«Οι Κινέζοι προμηθεύουν τον πλανήτη με πάρα πολλά αγαθά τεχνικής φύσεως και τρόφιμα. Καταλαβαίνετε τι επίπτωση θα έχει σε όλους μας από πλευράς οικονομικής και κοινωνικής ζωής ένα ενδεχόμενο ¨¨"μπλακάουτ" της κινεζικής οικονομίας οφειλόμενο σε μια υγειονομική κρίση. Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί και ότι ο κορονοϊός θα εξελιχθεί στην Κίνα, όπως εξελίσσεται σε μας σαν μια ήπια αναπνευστική αρρώστια. Ένα απλό κρυολόγημα, το οποίο έχει επιπτώσεις μόνο στους υπερήλικες και σε όσους είναι ανοσολογικά ευάλωτοι» σημείωσε.


Τέλος, για τα εμβόλια της γρίπης τόνισε ότι έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα στο να σε προφυλάξουν από την εκδήλωση βαρείας νόσου. «Έχουμε 25.000 με 30.000 νέα κρούσματα γρίπης καθημερινά στον ελληνικό πληθυσμό, μέσα στο Γενάρη να φτάσουμε τα 80, 90 και 100.000 κρούσματα.


Είναι αριθμοί που τρομάζουν, καθότι μέσα σε αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα βρεθούν και 1.000, 1.500 που θα χρειαστεί καθημερινά να τα φροντίσουμε στα νοσοκομεία. Πρέπει να προετοιμαστούμε και όσοι δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο να το κάνουμε, ώστε να περάσουμε τη νόσο ελαφρότερα και συλλογικά. Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε υγειονομικά το τσουνάμι αυτό της γρίπης που αναμένεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.