Τελευταίες Ειδήσεις

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΣΤΟ 7ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Smart Cities – Digital Citizens»


Διανύουμε μία περίοδο όπου οι ψηφιακές εξελίξεις είναι ραγδαίες, κάτι που προφανώς αποτελεί ένα μεγάλο όπλο για τους φορείς της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία τεράστια ευθύνη ώστε να μην μείνουν πίσω στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των προοπτικών που μας δίνει η τεχνολογία.

Το πεδίο που ανοίγεται μπροστά μας είναι τεράστιο. Και μέσα από την αξιοποίησή του μπορούμε να αλλάξουμε την σχέση με τον πολίτη, με υπηρεσίες ποιοτικές, ευέλικτες και προφανώς με πολύ πιο ταχείς διαδικασίες.

Τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η πρωτοβάθμια υγεία, η ενέργεια, η αειφόρος ανάπτυξη, αλλά και ο πολιτισμός, η πρωτογενής παραγωγή και τόσοι άλλοι, μπορούν να αξιοποιήσουν το άλμα που γίνεται και να οδηγηθούν σε ένα ψηφιακό μέλλον.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, δεν θα μπορούσαν παρά να πρωτοστατήσουν σε αυτή την προσπάθεια, με στοχευμένες κινήσεις, θέτοντας εφαρμόσιμους στόχους, ξεπερνώντας τα εμπόδια και οδηγώντας την περιοχή μας με σταθερά βήματα στο μέλλον.

Με συστηματική δουλειά και καινοτόμα έργα - καλές πρακτικές, έχουμε καταφέρει να αναδιοργανώσουμε και να αναβαθμίσουμε την περιφερειακή διοίκηση, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, προστασία των δεδομένων και υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη, αποτελεσματικές και ευέλικτες. Ιδιαίτερα, σε μία περίοδο κρίσεων, τις οποίες ζήσαμε και ζούμε τα τελευταία χρόνια, μία σύγχρονη δημόσια διοίκηση, ταχύτατη, απλή, αυτοματοποιημένη, αποτελεσματική, αποτελεί όρο ανάπτυξης και επιβίωσης των κοινωνιών.

Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά η κάθε κρίση που βιώσαμε, αποτέλεσε και αποτελεί μία ευκαιρία να κατανοήσουμε το σήμερα και να προχωρήσουμε στο αύριο, απαγκιστρωμένη από λάθη και λογικές του παρελθόντος. Η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη, και αν συνδυαστεί με σωστή στρατηγική και όραμα, αποτελεί ισχυρή βάση για την πρόοδο και την ανάπτυξη.

Στο επίκεντρο του προγραμματισμού βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός υπηρεσιών, που έρχονται σε επαφή με τον πολίτη και η ενίσχυση της άμεσης κοινωνικής παρέμβασης της Περιφέρειας. Έτσι, έχουν εγκριθεί στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Μεταφορών, την κατάρτιση ψηφιακού χάρτη του Διατροφικού Πλούτου της Θεσσαλίας και την ανασύνταξη και αναβάθμιση του συστήματος άμεσης κοινωνικής παρέμβασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πλατφόρμα thess-entaxis.gr, του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου ο πολίτης μπορεί να έρχεται σε επικοινωνία με τις Δομές Κοινωνικής Ένταξης και τις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν.

Το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων ΙΡΙΔΑ, η προμήθεια πολυμηχανημάτων μεγάλης παραγωγής, η οπτικοακουστική αναβάθμιση αίθουσας Περιφερειακού Συμβουλίου, η εφαρμογή ps.thessaly.gov.gr αυτοματοποιημένης ενημέρωσης των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, η ηλεκτρονική ασφάλεια και προστασία δεδομένων (email anti-Phishing), ο επανασχεδιασμός του ιστοχώρου thessaly.gov.gr και η υλοποίηση εφαρμογής για ηλεκτρονικά ραντεβού, είναι μερικά από τα έργα που έχουν ενσωματωθεί στο innovation.gov.gr του Υπουργείου Εσωτερικών ως καινοτόμα έργα - καλές πρακτικές της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Έχοντας δώσει ιδιαίτερα βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κρίσιμη ενότητα της κλιματικής αλλαγής, έχουμε εγκαταστήσει Σταθμό Μέτρησης της Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου της Π.Ε. Τρικάλων, ώστε να συλλέγουμε και να επεξεργαζόμαστε άμεσα τα δεδομένα, ενώ παράλληλα ενισχύουμε όλο το σύστημα με νέους σταθμούς και έξυπνα συστήματα. Παράλληλα, ενδυναμώνεται το εθνικό δίκτυο παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα και της λειτουργίας του συστήματος τηλεμετάδοσης των δεδομένων μέτρησης, γίνεται ηλεκτρονική παρακολούθηση της λειτουργίας της λίμνης Κάρλα, ενώ επιγραμματικά μπορούμε να αναφερθούμε σε ουσιώδη έργα, όπως τα «έξυπνα» συστήματα πυρανίχνευσης, η ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, η αντικατάσταση του οδοφωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με 7.200 φωτιστικά τύπου Led, η ηλεκτρονική παρακολούθηση του μεγάλου έργου ύδρευσης Ανατολικής πλευράς Π.Ε. Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου και τα ολοκληρωμένα συστήματα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού δικτύων ύδρευσης.

Παράλληλα, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την κατασκευή των βραβευμένων μίνι πλανηταρίων Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων, όπου λειτουργεί εδώ και μία πενταετία στην πόλη της Καλαμπάκας, όπως και εκείνου του Ολύμπου στην Ελασσόνα. Πρόκειται για μία παρέμβαση, που σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ψηφιακής προβολής της περιοχής, που υλοποιήθηκε και υλοποιείται, έχει ως στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος. Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε τα δυσμενή δεδομένα που δημιούργησε η επέλαση της πανδημίας στον τουρισμό, γι’ αυτό και η Περιφέρεια προχώρησε με στοχευμένες ψηφιακές δράσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα στο σήμερα, αλλά και που έχουν θέσει τις βάσεις για στέρεη τουριστική ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην παραγωγή βίντεο εικονικής πραγματικότητας VR-360 για την προβολή τουριστικών προορισμών της Θεσσαλίας, όπως επίσης και στα επιτυχημένα σεμινάρια ψηφιακού μάρκετινγκ στον τουρισμό σε συνεργασία με τη Google.

Το Υποβρύχιο Μουσείο της Περιστέρας στην Αλόννησο, έχει βάλει την Θεσσαλία στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού και πρωτοπορεί με καινοτομίες αιχμής, όπως το σύστημα NOUS υποβρυχίων καμερών παρακολούθησης του ναυαγίου σε real time, το προηγμένο καταδυτικό σύστημα με ειδικά tablets, η ειδική εγκατάσταση τρισδιάστατης ψηφιακής απεικόνισης για εικονική κατάδυση στο ναυάγιο στο Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού στη Χώρα Αλοννήσου, για την οποία μάλιστα η Περιφέρεια απέσπασε το βραβείο καινοτομίας από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού.

Όμως, δεν μπορείς να μιλάς για ολοκληρωμένο σχέδιο ψηφιακής αναβάθμισης, χωρίς αυτό να μην έχει ξεχωριστό αποτύπωμα στον τομέα της Εκπαίδευσης, της Υγείας, αλλά και της Επιχειρηματικότητας.

Βρισκόμαστε δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα, στοχεύοντας στην ποιοτική αναβάθμιση του εξοπλισμού πληροφορικής, ώστε τα σχολεία να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ταχύτητες που ήδη τρέχει η νέα γενιά. Πρόκειται για ένα στοίχημα, που θα πρέπει συνολικά να κερδίσουμε ως κράτος και αυτοδιοίκηση, αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, δίνοντάς τους τα καλύτερα εφόδια για να τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον, και όχι απλά να ακολουθούμε τις εξελίξεις. Γι’ αυτό και ο σχεδιασμός γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλο και μεγαλύτερους μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ να σημειωθεί πως η Περιφέρεια χρηματοδοτεί και την εθνική συμμετοχή σε προγράμματα του e trikala.

Στο χώρο της υγείας, η πανδημία αποτέλεσε το έναυσμα για να προχωρήσουμε σε μία σειρά από ψηφιακά έργα, προς όφελος των πολιτών. Βαρύτητα δόθηκε στις επιπτώσεις της και έτσι προχωρήσαμε στην υλοποίηση δωρεάν συστήματος τηλεϊατρικής Dr. Button, στην ενίσχυση μέσω σχετικών εφαρμογών της τηλεκπαίδευσης (διαδικτυακό νηπιαγωγείο kidoplanet, εφαρμογή SmartTimetable), αλλά και του Health Hub, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό πάνω από 300 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φορέων του δημοσίου στον τομέα της υγείας και των φαρμάκων. Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις, οι οποίες επιτέλεσαν στο έπακρο το έργο τους και έθεσαν τις βάσεις για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε περαιτέρω την ψηφιακή ανάπτυξη στον τομέα της υγείας.

Και στον τομέα της επιχειρηματικότητας, όμως, προχωρήσαμε σε μία σειρά ψηφιακών παρεμβάσεων, ενισχύοντας τα Επιμελητήρια και αναβαθμίζοντας τα πληροφοριακά συστήματα και τις ηλεκτρονικές υποδομές τους, έτσι ώστε να μπορούν να συγχρονιστούν με την εποχή, να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις του σήμερα και να προσφέρουν στις επιχειρήσεις – μέλη τους ακόμη ποιοτικότερες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες. Ακόμη, αναβαθμίσαμε το λιμάνι του Βόλου με την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας ISPS.

Τα κομβικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Θεσσαλίας και των Τρικάλων, απαιτούν κομβικές λύσεις. Και με αυτή την αρχή προχωρήσαμε στην Περιφέρεια, με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό να θέτει ως προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό και οι εξελίξεις να τον δικαιώνουν. Με τον ψηφιακό χάρτη της Περιφέρειας να εκσυγχρονίζεται ταχύτητα και να μεταμορφώνεται δραστικά προς όφελος όλων των Θεσσαλών.

Διευκολύνουμε τη ζωή των πολιτών, εξοικονομούμε πόρους, προστατεύουμε το περιβάλλον, καταπολεμούμε τις ανισότητες, στεκόμαστε δίπλα στην πρωτογενή παραγωγή και ανοίγουμε τους ορίζοντες για τη νέα γενιά. Δεν στεκόμαστε, αλλά χαιρόμαστε, για τα ευρωπαϊκά βραβεία και τις διακρίσεις, που προφανώς έρχονται ως επιστέγασμα της δουλειάς που γίνεται, αλλά κοιτάμε κάθε μέρα και πιο πέρα, πιο μακριά, δίνοντας προστιθέμενη αξία στον τόπο μας και ασφαλώς στηρίζοντας την απασχόληση.

Κάθε χρόνο προσπαθούμε και ξεπερνούμε τους στόχους που θέτουμε, με τα φετινά αποτελέσματα να είναι ακόμη πιο θετικά στην πρόοδο που σημειώθηκε στην ψηφιακή μετάβαση και ελπίζουμε πως και το νέο έτος τα αποτελέσματα θα είναι αναλόγως θετικά.

Μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημιουργούμε τις βάσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη και την σταθερή προοπτική που έχει ανάγκη η Θεσσαλία. Και προχωράμε μπροστά, εκμεταλλευόμενοι κάθε δυνατότητα που μας δίνει το σημαντικότατο έργο που γίνεται στο αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και που αποδεικνύει ότι το κράτος μπορεί να βρεθεί δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.