Τελευταίες Ειδήσεις

Έρευνα Κάπα Research: Mεγάλη ανησυχία των Ελλήνων για την ενεργειακή κρίση


Ανησυχία για την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό επικρατεί στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.


Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας πανελλαδικής δημοσκόπησης «Η εικόνα της Ευρώπης στην Ελλάδα σήμερα» που δημοσιεύει το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία - Ελλάδας και Κύπρου (FNF) σε συνεργασία με την Κάπα Research, ως προς τη συνολική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 48% των πολιτών τοποθετείται θετικά ενώ το 50% αρνητικά.Μεταξύ άλλων, στα στοιχεία της δημοσκόπησης καταγράφεται η αρνητική η αξιολόγηση των πολιτών για την αντίδραση της ΕΕ στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.


Τα κύρια ευρήματα της έρευνας:


- Συγκεκριμένα, οι επτά στους 10 (73%) πολίτες δηλώνουν ανήσυχοι για πιθανότητα έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας ή καυσίμων για θέρμανση στα νοικοκυριά, για πιθανή κρίση αλληλεγγύης στην ΕΕ (69%), και για ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά (47%) φέτος τον χειμώνα.


-Η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών αισθάνεται ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη (74%) και το 71% δηλώνει ότι το μέλλον της χώρας θα είναι καλύτερο εντός της ΕΕ.


-Θετικοί εμφανίζονται οι πολίτες ως προς την κοινή πορεία της χώρας εντός της ΕΕ, με το 72% να επιθυμεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση να βαθύνει περισσότερο, πολιτικά και οικονομικά, ανάμεσα στα κράτη μέλη.


-Σε ερώτηση σχετικά με το αν η χώρα είναι καλύτερα με ευρώ ή δραχμή, το 57% δηλώνει πίστη στο ευρώ έναντι του 33% που προτιμά τη δραχμή. Σε ερώτηση, ωστόσο, για την ενδεχόμενη στάση τους σε ένα δημοψήφισμα μόλις το 25% δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης έναντι του 67% που θα ψήφιζε για την παραμονή στη νομισματική ένωση.


-Διχασμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες ως προς τη συνολική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το 48% των πολιτών να τοποθετείται θετικά και το 50% αρνητικά. Το 2008 ήταν η χρονιά με την υψηλότερη θετική αποτίμηση της Ένωσης, με ποσοστό που άγγιζε το 83%, στον αντίποδα του 2015 όταν η αποτίμηση της ΕΕ σημείωσε τη χαμηλότερη θετική εκτίμηση με μόλις 34%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.