Τελευταίες Ειδήσεις

Kιβωτός του Κόσμου: Μπαράζ καταγγελιών - «Μεσαιωνικές» τιμωρίες και ξυλοδαρμοί- Οι μάρτυρες «κλειδιά» και τα αδικήματα


Νέοι μάρτυρες που θα δώσουν στοιχεία για τις καταγγελίες που αφορούν την «Κιβωτό του Κόσμου» θα παρελάσουν από την Εισαγγελία Ανηλίκων, η οποία συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης. 


Οι αποκαλύψεις για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και τις κακοποιήσεις σε βάρος τους παίρνουν την μορφή «χιονοστιβάδας». Οι μαρτυρίες για περιστατικά ασέλγειας πληθαίνουν, την ώρα που μάλιστα γίνεται λόγος για ξυλοδαρμούς, σκληρές τιμωρίες, ακόμη και παιδική εργασία. Από την Τρίτη αρχίζουν και οι καταθέσεις στην Εισαγγελία ανηλίκων.



Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της δομής, αλλά και τρεις βασικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την αναδοχή παιδιών.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, τονίζοντας ότι απαιτείται πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών και διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές.


Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος γύρω από τις καταγγελίες που βλέπουν το φως τις δημοσιότητας έκανε λόγο για επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, ενώ ο πατήρ Αντώνιος απαγορεύεται να ιερουργεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.



 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η έρευνα για τη δυσώδη υπόθεση ξεκίνησε από δύο e-mails που εστάλησαν στον Συνήγορο του Πολίτη και κατόπιν στην Εισαγγελία, στα οποία περιλαμβάνονταν δέκα καταγγελίες σωματικής κακοποίησης.


Δύο Εισαγγελείς Ανηλίκων, η εποπτεύουσα την υπηρεσία Εισαγγελέας Κατερίνα Κοπελάκη και η αντεισαγγελέας Δάφνη - Κυριακή Τσίχλη έχουν μελετήσει τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από την Αστυνομία και έχουν ήδη καλέσει μάρτυρες, οι οποίοι δεν έχουν καταθέσει στην Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛΑΣ.


Αρμόδιες δικαστικές πηγές τονίζουν ωστόσο ότι η πορεία των καταθέσεων θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις της Εισαγγελίας. Εφόσον υπάρξει κάποια κατάθεση, που με βάση το περιεχόμενό της κριθούν αναγκαίες πιο δραστικές ενέργειες, τότε όλα θα επανεξεταστούν.


Στο «μικροσκόπιο» δύο αδικήματα


Τα αδικήματα που μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται να αναδύονται από τις επτά καταθέσεις που περιέχονται στον φάκελο και διερευνά αν έχουν διαπραχθεί η εισαγγελία, αφορούν στο κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και στο πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων προσώπων. Στόχος των εισαγγελικών λειτουργών είναι να κινηθούν με ταχείς ρυθμούς και να ολοκληρωθεί άμεσα η έρευνα. Οι πρώτοι μάρτυρες που κλήθηκαν -παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές αλλά και εργαζόμενοι σε αυτές- εκτιμάται ότι θα εισφέρουν στοιχεία που θα βοηθήσουν τις δύο Εισαγγελείς να ισχυροποιήσουν δεδομένα και να αποσαφηνίσουν ποινικά, αρκετά στοιχεία.


Τέσσερα πρόσωπα στο «κάδρο» των ερευνών


Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα πρόσωπα που πρόκειται να καταθέσουν βρίσκεται και μάρτυρας που κατοικεί στο εξωτερικό και έχει δηλώσει ότι θέλει να καταθέσει στην εισαγγελία στοιχεία σοβαρά για την υπόθεση. Με τα έως τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Εισαγγελία Ανήλικων φαίνεται πως υπό διερεύνηση έχει θέσει τέσσερα πρόσωπα μεταξύ των οποίων προβεβλημένο στέλεχος της Κιβωτού και τρεις εργαζόμενοι στον ΜΚΟ.


Πάνω από 10 οι καταγγελίες


Στη δικογραφία περιέχονται και μελετώνται τουλάχιστον 10 καταγγελίες που διαβιβάστηκαν από τον Συνήγορο του Πολίτη, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην Εισαγγελία. Οι καταγγελίες- αναφορές του Συνηγόρου, αφορούν στην πλειονότητα τους κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία, απομόνωση και αποχή παιδιών από το σχολείο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επίμαχα ηλεκτρονικά μηνύματα έφθασαν στην εισαγγελία διαδοχικά χωρίς ωστόσο σε αυτά τα στοιχεία να περιλαμβάνεται άμεση αναφορά παθόντα για σεξουαλική κακοποίηση. Υπήρχε αναφορά άλλου προσώπου, φιλοξενούμενου στην δομή το οποίο παρέπεμπε σε πράξεις που ισχυρίστηκε ότι είδε σε βάρος άλλου φιλοξενούμενου. Ευθεία αναφορά παθόντα ο οποίος κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση του, έγινε πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου οπότε και ο πρώην φιλοξενούμενος της Κιβωτού, που τον επικαλέστηκε αγόρι στον Συνήγορο, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά.


Πρόθεση της Εισαγγελέας είναι να ενθαρρύνει όσους θέλουν να καταθέσουν για κάθε περιστατικό που μπορεί να είναι αξιοποιήσιμο ενώ στην περίπτωση που προκύψουν στοιχεία για πράξεις που ανάγονται στη σφαίρα της σεξουαλικής κακοποίησης, όπως για παράδειγμα παρενόχληση ή θωπείες, η εισαγγελία θα μελετήσει τα περιστατικά με προσοχή και θα κρίνει εάν θα λάβουν κακουργηματικό ποινικό χαρακτηρισμό. Η Εισαγγελία δεν αποκλείει να ζητήσει να της διαβιβαστούν οι δικογραφίες που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν δομές της Κιβωτού, προκειμένου να συνενωθούν με τη δικογραφία που χειρίζονται οι δύο Εισαγγελείς Ανηλίκων.


Το... «κλουβί τιμωρίας» στον Βόλο


Την ίδια στιγμή, το φως της δημοσιότητας βλέπουν αναφορές για την ύπαρξη κλουβιού στη δομή Βόλου, στο οποίο, όπως καταγγέλλεται, υπεύθυνοι κλείδωναν τα παιδιά για τιμωρία.


«O γιος μου ο μικρός τώρα είναι 9, όταν ήταν στον Βόλο, απ’ ό,τι μου είπε το παιδί και έχω δώσει και φωτογραφίες στον Συνήγορο του Πολίτη, τους έχω στείλει δηλαδή και υλικό. Κλείδωναν το παιδί μέσα και όχι μόνο το δικό μου το παιδί, απλώς δυστυχώς ήταν και το δικό μου παιδί μέσα σε όλο αυτό» ανέφερε η μητέρα παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή. 



 

«Κλείδωναν τα παιδιά μέσα σε κλουβί χωρίς φαγητό, χωρίς νερό όλη την ημέρα και τα άφηναν εκεί για τιμωρία. Για παραδειγματισμό. Δηλαδή ζούμε σε συνθήκες Μεσαίωνα. Κι όμως, υπάρχουν φωτογραφίες από το κλουβί αυτό, διότι εγώ πήγα στον Βόλο. Αν μάθουν ότι εγώ μίλησα…» ανέφερε η ίδια μιλώντας στον ΑΝΤ1.


«Δεν ξέρω τι ακριβώς είδε, δεν το συζητήσαμε γιατί ντρεπόμουν»


Τα στοιχεία για σεξουαλικές κακοποιήσεις προέκυψαν αργότερα από τον φερόμενο ως αυτόπτη μάρτυρα περιστατικού ασέλγειας με θύμα νεαρό στη δομή της Χίου. Η ασέλγεια επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από το ίδιο το θύμα, ηλικίας 19 ετών σήμερα, στην κατάθεση που έδωσε στις 16 Νοεμβρίου στην Αστυνομία.


Σε αυτήν αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Μπήκε στο δωμάτιο να του αφήσει το φαγητό του και πρόλαβε και είδε για δευτερόλεπτα που με παρενοχλούσε. Δεν ξέρω τι ακριβώς είδε, δεν το συζητήσαμε γιατί ντρεπόμουν. Ίσα που πρόλαβε να ανοίξει την πόρτα και του φώναξε “φύγε, φύγε”».


Την καταγγελία του 19χρονου για σεξουαλική παρενόχληση επιβεβαίωσε και νέα μαρτυρίαφιλοξενούμενου παιδιού -επίσης- που βρισκόταν μαζί του στη δομή της Χίου. «Μου έλεγε “γιατί σε μένα;”. Μου έχει πει πράγματα που δεν θα ήθελα να αναφερθώ. Τουλάχιστον 4 παιδιά έχουν δεχτεί ξυλοδαρμό», ανέφερε η μαρτυρία, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. 


Πρόσωπο κύρους στο «τιμόνι» της Κιβωτού - Προτεραιότητα να μείνει ανοιχτή


Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, αναμένεται η νέα προσωρινή διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου. Αρμόδιες πηγές λένε ότι θα είναι ένας συνδυασμός προσώπων κύρους με εμπειρία. 


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, καθώς η Κιβωτός είναι μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές δομές της χώρας -το 2022 συγκεκριμένα είχε λειτουργικό μπάτζετ 5 εκατομμυρίων ευρώ προερχόμενα βασικά από ιδιωτικές χορηγίες- πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια δεν θα αποσυρθούν. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καλυφθούν όλες οι λειτουργικές ανάγκες και τα παιδιά δεν θα μείνουν στον δρόμο. 



 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.