Τελευταίες Ειδήσεις

« Αδελφοποιήσεις Δήμου Μετεώρων: Θεσμός που λειτουργεί με στοχευμένες πολιτικές ή ως ευκαιρία για « ταξιδάκια αναψυχής;»


Με αφορμή την πρόσφατη αδελφοποίηση; Του δήμου Μετεώρων με την ρουμανική πόλη « Μoveni» τίθενται οι εξής προβληματισμοί.

Η σημερινή δημοτική αρχή έχει ήδη προβεί σε αδελφοποίηση με τον δήμο Μεσολλογίου,συνήψε σύμφωνο συνεργασίας; Με την Ινδική πόλη Λεχ και τώρα με μια απίστευτη μυστικοπάθεια προβαίνει σ’αυτή την μορφή προσέγγισης με την Ρουμανική πόλη -την οποία «ειρήσθω εν παρόδω» επισκέφθηκε με ιδιωτικό Ι.Χ.!!!,  προκειμένου να επιτευχθεί τί;;;;

Αγαπητοί μου,

Θα περιγράψω πολύ αιχμηρά την κατάσταση,αλλά θαρρώ πως αντικατοπτρίζεται έτσι η πραγματικότητα!

Στην εποχή των «παχιών αγελάδων» ,τότε που το χρήμα χωρίς να είναι δικό μας-δανεικό- έτρεχε άφθονο,ελάχιστοι ασχολήθηκαν με τις στοχεύσεις αλλά και την σκοπιμότητα των αδελφοποιήσεων.

Γίνομαι πιο συγκεκριμμένος: Αναφέρομαι στο κατά πόσο μια αδελφοποίηση έδωσε κάτι το ιδιαίτερο,κάτι το χειροπιαστό στους δημότες του δήμου Μετεώρων.Ποιά αδελφοποίηση έγινε γέφυρα πολιτισμού στην πράξη και όχι στα λόγια, συνέβαλλε στην ανάπτυξη στενότερων δεσμών φιλίας,στην πράξη και όχι στα λόγια,στην δημιουργία προοπτικής σε οιονδήποτε τομέα: ανάπτυξης , οικονομίας, αθλητισμού,πολιτιστικής και πολιτισμικής επιρροής;

Ως πολίτης αυτού του δήμου θα ήθελα να γνωρίζω βάσει ποιού πλάνου ο Δήμος Μετεώρων αναπτύσσει τις εξωτερικές του σχέσεις. Πρέπει τώρα όχι αύριο να γίνει επιτέλους μια συζήτηση και μέσ’από αυτή η αποτίμηση της προσφοράς των αδελφοποιήσεων ,οι οποίες ξεκίνησαν σε άλλους καιρούς οικονομικής ευμάρειας ,τότε που οι αδελφοποιήσεις στην Ελλάδα ήταν μόδα.

Δυστυχώς σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών  μας- από αυτήν πιέσθηκα να γράψω κάτι- είναι εκ προοιμίου καχύποπτη στα ταξίδια των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης στις αδελφοποιημένες ή προς αδελφοποίηση πόλεις,τα οποία δυστυχώς τα χαρακτηρίζουν: « ταξιδάκια αναψυχής!!»,τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται καμιά στοχευμένη πολιτική, δημιουργίας δικτύων συνεργασίας ,που θα αποφέρουν πραγματικά οφέλη στους συνδαιτημόνες.

Αμφισβητείται βασικά η πρόθεση των ανθρώπων των δήμων να οικοδομήσουν σχέσεις που θα στοχεύουν στην βελτίωση της κοινωνίας και του βιοτικού επιπέδου των δημοτών .

Πρέπει κύριοι να δούμε με πολλή προσοχή και περισυλλογή το θέμα των αδελφοποιήσεων ,που με  εμφατικό τρόπο  συνεχίζει η σημερινή δημοτική αρχή.

Υ.Γ. Από την αιχμηρή αυτή κριτική θα ήθελα να εξαιρέσω την αδελφοποίηση του τότε δήμου πόλης Καλ/κας με την  γαλλική πόλη  Haillan (Aγιάν) .Τριάντα χρόνια πριν,άλλοι καιροί,άλλοι οι στόχοι  και  άλλα τα δεδομένα της εποχής εκείνης( ανταλλαγή επισκέψεων και μόνον, ανάπτυξη στενότερων δεσμών φιλίας , χωρίς στρατηγική οικοδόμησης μιας στέρεης βάσης ,χώρις δηλαδή προτάσεις για εκσυγχρονισμό του Δήμου Μετεώρων σε θέματα τεχνολογίας,σε θέματα λειτουργίας ως έξυπνης πόλης, σε κοινά προβλήματα.

                                                        ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΕΒΕΝΤΗΣ

                    

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.