Τελευταίες Ειδήσεις

Ἔθηκας ἐπί τήν κεφαλήν αὐτοῦ στέφανον ἐκ λίθου τιμίου.


Στην εγκύκλιο που εξέδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος αυτές τις ημέρες, με αφορμή την συμπλήρωση πέντε ετών από την ενθρόνισή του στην Μητρόπολή μας, με εξομολογητικό ύφος αναφέρεται στα όσα βίωσε και κατάφερε με τη βοήθεια του Θεού αυτά τα χρόνια. Ευγνωμονεί, δοξολογεί, ευχαριστεί. Προβληματίζει. ‘’…καί πικρίες ἐποτίσθην’’.

Έχω την ευλογία να είμαι η πρώτη χειροτονία του Σεβασμιωτάτου μας κ. Θεοκλήτου. Και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό και μέχρι να φύγω από τη ζωή, θα το κρατώ μέσα μου ως θεία δωρεά και παραχώρηση. Όταν χειροτονήθηκα πρεσβύτερος το 2019 στην Διάβα, ο Σεβασμιώτατος, ανάμεσα στα όσα εξέφρασε στον λόγο του, είπε επί λέξει ‘’να προσέχεις, γιατί εκείνοι που δεν θα μπορούν να σου φιλήσουν το χέρι, θα στο δαγκώσουν’’. Ο Σεβασμιώτατος, με την εγκύκλιο, εξομολογείται πως ανάμεσα στα τόσα καλά που έχει κάνει μέχρι στιγμής για την Μητρόπολη και τους ανθρώπους της κοινωνίας μας, ποτίσθηκε με πικρίες. Σκληρή έκφραση. Σκληρότερο όμως είναι να δημιουργείς πικρίες στον άλλον, να τον στεναχωρείς, να του βάζεις εμπόδια και να σηκώνεις το δικό σου βιλαέτι απέναντι στον Επίσκοπο σου, θέλοντας να διαχειριστείς τα εκκλησιαστικά πράγματα του τόπου.

Σεβασμιώτατε, επιτρέψετε μου τον γραπτό λόγο. Είναι ‘’καταφύγιο ιδεών’’, όπως θα ‘λεγε ο Χρήστος Γιανναράς. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει το όραμα και τα σχέδια σας. Εκ Θεού η εκλογή σας; Εκ Θεού και κάθε καλό στην άσκηση της Αρχιερατικής διακονίας σας. Καταφέρατε και απομακρύνατε σ’ αυτά τα χρόνια βαρίδια θρησκευτικού κατεστημένου που δίχαζαν την τοπική κοινωνία. Φωνές που εξυπηρετούν σκοπιμότητες και συμφέροντα ανυπακοής που αρέσκονται στην υπόδειξη προς τον Επίσκοπο του τι πρέπει να κάνει και τι δεν πρέπει να κάνει. Δείξατε και δείχνετε με τον θεολογικό σας, βαρυσήμαντο και ουσιαστικό λόγο πως το κέντρο της ζωής είναι ο Χριστός, του χώρου, του χρόνου, του αιωνίου.

Η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων με την ενθρόνιση σας άρχισε να ανοίγεται στον κόσμο. Ξεκλειδώσατε νοοτροπίες και αντιλήψεις. Ανοίξατε τα παράθυρα και μπήκε φως. Ανοίξατε τις πόρτες και ακούστηκαν βήματα. Γνωρίσατε και γνωρίζετε στον κόσμο την Εκκλησία των Αποστόλων και των Πατέρων. Την Εκκλησία που δεν έχει να φοβηθεί τον ευσεβισμό και τον ηθικισμό που σαπίζει κάθε υγιή πνευματικά σκέψη στα εκκλησιαστικά πράγματα του τόπου μας. Μην φοβάστε στον αγώνα σας. Σπάστε κατεστημένα, γκρεμίστε τη νοσηρή θρησκευτικότητα, όπου συναντάται. Εσείς είστε ο Επίσκοπος και ο κόσμος αγαπάει το κλίμα ευλάβειας, ανυποκρισίας και πνευματικότητας που σας συνοδεύει. Κανένας δεν είναι ικανός να εγγυηθεί για την πνευματική κληρονομιά των Μετεώρων, παρά μόνο η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων και ο Μητροπολίτης της.

Όλα όσα σχεδιάσατε και σχεδιάζετε είναι προς πνευματικό όφελος όλων μας. Μέσα από την ανατροπή κάθε καθεστηκυίας αντίληψης που αποτειχίζεται με δόλιο, όχι πάντοτε εμφανή τρόπο, από τον Επίσκοπο, πρέπει να σβήσει κάθε αμφισβήτηση. Μεγάλη η χαρά μου όταν πριν από μέρες στο γραφείο σας είδα κρεμασμένη μία κορνίζα στον τοίχο με φωτογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα με μία αφιέρωση από κάτω. Ο Πατριάρχης που έβλεπε πολύ μπροστά από την εποχή του και ορισμένοι δαιμονίζονται ακόμη και στο κοίταγμα του, ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορούν να πάρουν τα μάτια τους από τον αυτο-ερωτισμό τους.

Σεβασμιώτατε, έχουμε ανάγκη από αληθινότητα. Στα μάτια σας φαίνεται αυτό και γι’ αυτό δεν φοβόμαστε. Να μας ευλογείτε, να σας ασπαζόμαστε, να σας υπακούμε και η υπακοή να γεννά την αυθεντική ελευθερία. Επιτρέψετε μου μία σκέψη με πολύ σεβασμό στο πρόσωπό σας. Γίνετε εσείς το πρόσωπο που θα καλωσορίσει επιτέλους την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην πόλη της Καλαμπάκας, στην Μητρόπολή μας, στις Ιερές Μονές των Μετεώρων και γράψτε ιστορία. Τόσα χρόνια, πριν από τον δικό σας ερχομό, αυτό εμποδιζόταν. Έχετε και τους συνεργάτες και τα μέσα για την επίτευξη του οράματος σας για την Μητρόπολη μας. Σάρκα από τη σάρκα σας. Πνευματικά σας παιδιά. Οικογένεια μας η Ιερά Μητρόπολη Σταγών & Μετεώρων. Να ζήσετε. Ευλογείτε.

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος

Εφημέριος Διάβας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.