Τελευταίες Ειδήσεις

Γ. Ραγκούσης: Εμπορικοί Σύλλογοι Νίκαιας και Κερατσινίου-Δραπετσώνας : Η Κυβέρνηση καλλιεργεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των μικρομεσαίων με την παντελώς αδικαιολόγητη κατάθεση τροπολογίας για το άνοιγμα των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή 6/11


  Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β΄ Πειραιά,  Γιάννης Ραγκούσης, την καταγγελία των Εμπορικών Συλλόγων Νίκαιας και Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ότι η Κυβέρνηση καλλιεργεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας  με την αιφνιδιαστική και παντελώς αδικαιολόγητη κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022.


                                          Νίκαια, 3/11/2022


Με Αναφορά που κατέθεσε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β΄ Πειραιά,  Γιάννης Ραγκούσης, απευθύνεται προς  τον κ. Υπουργό  Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον κ. Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας απαντήσεις  για  την αιφνιδιαστική και παντελώς αδικαιολόγητη κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, με βάση την Κοινή Ανακοίνωσή της  Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας  (ΕΣΣΕ)και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), όπως κοινοποιήθηκε  από τον  Εμπορικό Σύλλογο Νίκαιας και από τον Εμπορικό Σύλλογο Κερατσινίου-Δραπετσώνας στα μέλη τους.

Με την εν λόγω Κοινή Ανακοίνωση οι εκπρόσωποί τους καταγγέλλουν ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καλλιεργεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό  σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την αιφνιδιαστική και παντελώς αδικαιολόγητη κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022.

Στην Ανακοίνωσή τους, ΕΣΣΕ και ΓΣΒΕΕ,  μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης  κατέθεσε  μία αιφνιδιαστική, όψιμη και παντελώς αδικαιολόγητη τροπολογία στη Βουλή για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή μόλις 4 μέρες μετά την κατάθεση της τροπολογίας, χωρίς συνεννόηση, χωρίς διαβούλευση και χωρίς λόγο. Συγκεκριμένα  το Υπουργείο αιφνιδιάζει τους μικρούς επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους, προκαλώντας αχρείαστη αναστάτωση στην αγορά. Επιπλέον, η τροπολογία αυτή ανοίγει μία επικίνδυνη «κερκόπορτα» στο συμφωνημένο καθεστώς κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, η οποία θα μπορεί να «ρυθμίζεται» με αιφνιδιαστικές αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργού Ανάπτυξης, ακόμη και αν δεν απηχούν τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των εμπορικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι οργανώσεις των επιχειρηματιών, εργοδοτών και εργαζομένων στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταδικάζουν την αυθαίρετη ενέργεια του Υπουργείου να καταθέσει την απαράδεκτη αυτή τροπολογία. Τέλος, αναφέρεται ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι της συντριπτικής πλειοψηφίας της επιχειρηματικότητας στη χώρα, θα περιφρουρήσουν τη διατήρησή της  αργίας της Κυριακής,  δε θα επιτρέψουν ούτε θα συμφωνήσουν ποτέ στην πλήρη κατάργησή της

 

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

                                                              Για τους κ.κ. Υπουργούς:

1.Ανάπτυξης και Επενδύσεων

2.Οικονομικών


ΘΕΜΑ: «Και οι Εμπορικοί Σύλλογοι Νίκαιας και Κερατσινίου-Δραπετσώνας εγκαλούν την  Κυβέρνηση ότι καλλιεργεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας  με την αιφνιδιαστική και παντελώς αδικαιολόγητη κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022».


Ο Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Γιάννης  Ραγκούσης, έχοντας υπόψη του την  Κοινή Ανακοίνωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας  (ΕΣΣΕ)και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), όπως κοινοποιήθηκε  από τον  Εμπορικό Σύλλογο Νίκαιας και από τον Εμπορικό Σύλλογο Κερατσινίου-Δραπετσώνας στα μέλη τους, την καταθέτει ως αναφορά προς τον κ. Υπουργό  Ανάπτυξης και Επενδύσεων τον κ. Υπουργό Οικονομικών. Με την εν λόγω Κοινή Ανακοίνωση οι εκπρόσωποί τους καταγγέλλουν ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καλλιεργεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την αιφνιδιαστική και παντελώς αδικαιολόγητη κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022.

Στην Ανακοίνωσή τους, ΕΣΣΕ και ΓΣΒΕΕ,  μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης  κατέθεσε  μία αιφνιδιαστική, όψιμη και παντελώς αδικαιολόγητη τροπολογία στη Βουλή για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή μόλις 4 μέρες μετά την κατάθεση της τροπολογίας, χωρίς συνεννόηση, χωρίς διαβούλευση και χωρίς λόγο. Συγκεκριμένα  το Υπουργείο αιφνιδιάζει τους μικρούς επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους, προκαλώντας αχρείαστη αναστάτωση στην αγορά. Επιπλέον, η τροπολογία αυτή ανοίγει μία επικίνδυνη «κερκόπορτα» στο συμφωνημένο καθεστώς κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, η οποία θα μπορεί να «ρυθμίζεται» με αιφνιδιαστικές αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργού Ανάπτυξης, ακόμη και αν δεν απηχούν τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των εμπορικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι οργανώσεις των επιχειρηματιών, εργοδοτών και εργαζομένων στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταδικάζουν την αυθαίρετη ενέργεια του Υπουργείου να καταθέσει την απαράδεκτη αυτή τροπολογία. Τέλος, αναφέρεται ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι της συντριπτικής πλειοψηφίας της επιχειρηματικότητας στη χώρα, θα περιφρουρήσουν τη διατήρησή της  αργίας της Κυριακής,  δε θα επιτρέψουν ούτε θα συμφωνήσουν ποτέ στην πλήρη κατάργησή της.


Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Aκολουθεί η από 2-11-2022 Κοινή Ανακοίνωση των  ΕΣΕΕ-ΓΣΒΕΕ, όπως κοινοποιήθηκαν από τον Εμπορικό  Σύλλογο  Νίκαιας και από τον Εμπορικού Σύλλογο  Κερατσινίου-Δραπετσώνας.


Νίκαια 3 Νοέμβρη  2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Γιάννης Ραγκούσης

Αθήνα, 02 Νοεμβρίου 2022

 

Κοινή Ανακοίνωση ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ

 

Με την τροπολογία που επιτρέπει την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αιφνιδιάζει τους μικρούς επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους, προκαλώντας αχρείαστη αναστάτωση στην αγορά.

Θα περίμενε κανείς ότι με την ευέλικτη νομοθεσία που ισχύει για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, με τις εκ του νόμου οριζόμενες ημέρες, το ελεύθερο άνοιγμα Μαΐου – Οκτωβρίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη και τις αποφάσεις των κατά τόπου Αντιπεριφερειαρχών, θα είχαν ικανοποιηθεί οι ανάγκες ορισμένων από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Δυστυχώς, το αυτονόητο δεν φαίνεται να ισχύει και το Υπουργείο Ανάπτυξης δείχνει να συμμερίζεται τις διαθέσεις τους, καταθέτοντας μία αιφνιδιαστική, όψιμη και παντελώς αδικαιολόγητη τροπολογία στη Βουλή για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή μόλις 4 μέρες μετά την κατάθεση της τροπολογίας, χωρίς συνεννόηση, χωρίς διαβούλευση και χωρίς λόγο!!

Δεδομένου ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν ήδη καταργηθεί ως άχρηστες και αναποτελεσματικές, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογητική ή νομική βάση για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, που πλέον, με καταργημένο το θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι μία Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες.

Είναι προφανές πως η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες επιδίωξαν αυτή την εξέλιξη διότι έχουν την οικονομική δυνατότητα αφενός να λειτουργήσουν την ερχόμενη Κυριακή, αφετέρου να διαφημίσουν άμεσα προς το καταναλωτικό κοινό ότι θα είναι ανοιχτές. Είναι χαρακτηριστικό πως αρκετές προωθητικές ενέργειες μεγάλων εμπορικών αλυσίδων για τις έξι Νοεμβρίου ξεκίνησαν ήδη σήμερα, προτού καν ψηφιστεί από τη Βουλή η εν λόγω τροπολογία.

Επιπλέον, η τροπολογία αυτή ανοίγει μία επικίνδυνη «κερκόπορτα» στο συμφωνημένο καθεστώς κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, η οποία θα μπορεί να «ρυθμίζεται» με αιφνιδιαστικές αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργού Ανάπτυξης, ακόμη και αν δεν απηχούν τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των εμπορικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

Οι οργανώσεις των επιχειρηματιών, εργοδοτών και εργαζομένων στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταδικάζουμε την αυθαίρετη ενέργεια του Υπουργείου να καταθέσει την απαράδεκτη αυτή τροπολογία – δώρο μόνο σε ορισμένες επιχειρήσεις και χώρους λιανικής και το καλεί να την αποσύρει άμεσα.

Η Κυριακή αργία έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά δεν θα επιτρέψουμε ούτε θα συμφωνήσουμε ποτέ στην πλήρη κατάργησή της.                  Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι της συντριπτικής πλειοψηφίας της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, θα περιφρουρήσουμε τη διατήρησή της.

 

 



Γιάννης Ραγκούσης
Βουλευτής Β' Πειραιά
K.E. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.