Τελευταίες Ειδήσεις

«Ήθελε πρωτογενές υλικό»: Πάνω από 100 βίντεο με ανήλικα παιδιά είχε ο συγγραφέας


Ποινική δίωξη για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας αντιμετωπίζει ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Bασίλης Παπαθεοδώρου, ο οποίος μάλιστα κατείχε μέχρι πρότινος τη θέση του επικεφαλής του παιδικού τμήματος γνωστού εκδοτικού οίκου.


Οσυγγραφέας βρίσκεται από τις 18 Οκτωβρίου 2022 προφυλακισμένος στις φυλακές Τρίπολης έπειτα από δικογραφία που σχημάτισε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Σε βάρος του ασκήθηκε από τον εισαγγελέα δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή κρίθηκε προφυλακιστέος.



Ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε από το ειδικό λογισμικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να επισκέπτεται και να κατεβάζει πορνογραφικό υλικό ανηλίκων και συγκεκριμένα παιδιών κάτω των 12 ετών.


Οι αναλυτές της Δίωξης εντόπισαν στα αρχεία του μετά από έρευνα που έγινε στο σπίτι του και στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του περίπου 100 βίντεο με σκληρό πορνογραφικό υλικό, όπως μετέδωσε το Mega.


Ο ίδιος δεν έδωσε προανακριτική απολογία και αρνείται τις κατηγορίες. Ειδικότερα, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι αναζήτησε και κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία παιδικής πορνογραφίας για επαγγελματικούς λόγους. 


Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή, που διέταξαν τη προφυλάκισή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση αξιολογείται από τους αξιωματικούς της Δίωξης ως άκρως σοβαρή και ερευνώνται και οι διασυνδέσεις του με παγκόσμια κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο αν εκτός από το κατέβασμα του αποκρουστικού υλικού ο εν λόγω κατηγορούμενος είχε και άλλες δραστηριότητες.


 «Ήθελε πρωτογενές υλικό για τη συγγραφή του νέου του βιβλίου»


Ο δικηγόρος του Σταύρος Γεωργόπουλος, σημείωσε πως ο συγγραφέας ήθελε «πρωτογενές υλικό για τη συγγραφή του νέου του βιβλίου». 


«Δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία, υπόνοια ή νύξη ότι έχει εξωτερικεύσει σε οποιαδήποτε στιγμή έστω ένα βλέμμα σε ανήλικο παιδί. Ο ίδιος εξέφρασε την απέχθεια και αποστροφή του σε σχέση με το υλικό», είπε ο δικηγόρος μιλώντας στο Mega. 


«Η θεματολογία του αφορούσε ζητήματα κομβικής σημασίας και ιδιαίτερης απαξίας όπως ξενοφοβία, ρατσισμό, σχολικό εκφοβισμό. Με σκοπό να συγγράψει κάτι με καταγγελτικό πρόσημο ως προς αυτές τις συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης, ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό», συμπλήρωσε.


Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο δικηγόρος του συγγραφέα αναρωτήθηκε: «Κρατήσαμε το θέμα στα παλαιά τα θεσμικά για να κριθεί η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες. Τι προέκυψε ξαφνικά και δημοσιοποιήθηκε το θέμα;», αναρωτήθηκε.



 

Παράλληλα, ο δικηγόρος Σταύρος Γεωργόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι δεν έχει γίνει καμία καταγγελία, ούτε υπήρξε καμία εξωτερίκευση κακοποιητικής συμπεριφοράς εκ μέρους του. Εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την απέχθειά του για το συγκεκριμένο υλικό.


«Πρόσβαση απέκτησε στο εν λόγω υλικό μέσω μιας εφαρμογής, στην οποία ανεβαίνουν βίντεο, τραγούδια και ταινίες, αλλά και παράνομο υλικό από χρήστες και κάποιοι επισκεπτόμενοι έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση» τόνισε ο κ. Γεωργόπουλος.


Εξήγησε ότι το download του υλικού δεν έγινε επιλεκτικά, ενώ ο ίδιος ήθελε να αποκτήσει πρόσβαση σε πρωτογενές υλικό για την συγγραφή βιβλίου σε σχέση με την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων, πάντοτε με καταγγελτικό χαρακτήρα και για παιδαγωγικές σκοπούς.


«Δεν είχε αντιληφθεί ότι επειδή το υλικό αυτό δεν διακινείται νόμιμα ότι είναι κακούργημα. Θεώρησε ότι δεν υπόκειται σε περιορισμούς» κατέληξε, αρνούμενος να κρίνει την απόφαση της εισαγγελέως και της ανακρίτριας.


Η ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου 


Στη σύλληψη του συγγραφέα παιδικών βιβλίων Βασίλη Παπαθεοδώρου αναφέρθηκαν με ανακοίνωσή τους οι εκδόσεις Καστανιώτη. Ο συγγραφέας μέχρι πρότινος κατείχε τη θέση του επικεφαλής του παιδικού τμήματος του εκδοτικού οίκου.


Αναλυτικά η ανακοίνωση των εκδόσεων Καστανιώτη:


«Οι Εκδόσεις Καστανιώτη διέκοψαν κάθε μορφής συνεργασία με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από τις δικαστικές αρχές, για σοβαρή κατηγορία.


Η απόφασή μας προστατεύει τα συμφέροντα της εταιρείας, των εργαζομένων και των συνεργατών μας και –πάνω από όλα– των αναγνωστών μας και αποδεικνύει ότι για εμάς, η ακεραιότητα των συνεργατών μας είναι αδιαπραγμάτευτη.


Συνεχίζουμε να εκδίδουμε σημαντικά βιβλία συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο και να μεταλαμπαδεύουμε την αξία της ανάγνωσης».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.