Τελευταίες Ειδήσεις

Πράγα: Οι νέες απειλές Ερντογάν, το λεκτικό επεισόδιο και η απάντηση Μητσοτάκη στον Τούρκο πρόεδρο


N
έες απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας  στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το λεκτικό επεισόδιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 


Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, και ενώ είχε ήδη προηγηθεί το λεκτικό επεισόδιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με τη Hurriyet, απαντώντας σε ερώτηση Ελληνίδας δημοσιογράφου ανέφερε: «η απάντηση μας δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όποια χώρα μας επιτεθεί "μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ"».



«Εμείς προς το παρόν δεν έχουμε κάτι να πούμε με την Ελλάδα. Το αφήνουμε στον χρόνο και μέσα στον χρόνο ελπίζουμε να βρούμε κάποια ευκαιρία να συνομιλήσουμε», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. 



«Στο δείπνο είχα την ομιλία μου, την ολοκλήρωσα. Ο κύριος φαίνεται πως ενοχλήθηκε πολύ απο την ομιλία μου κι επειδή ενοχλήθηκε και παρόλο που δεν αρμόζει στο πνεύμα του δείπνου, πήρε τον λόγο. Δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, ίσως από τον πρόεδρο. Κι εκεί μας απάντησε. Θεώρησε πως εμείς μιλήσαμε βαριά. Αλλά δεν είναι έτσι. Οι ίδιοι δεν είναι εκεί που πρέπει. Ξέρετε η πολιτική τους βασίζεται πάνω στο ψέμα. Όλο ψέμα. Δεν υπάρχει εντιμότητα. Όταν λέμε να συναντηθούμε όλες οι παράκτιες χώρες, δεν έρχονται. Όμως περιμένουν να κάνει η Τουρκία το βήμα. Βάζουν πολλές χώρες ως ενδιάμεσους. Σήμερα πολλές χώρες περίμεναν να κάνουμε κάποιο βήμα. Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Νότια Κύπρος (Κυπριακή Δημοκρατία) μας είπαν να συναντηθούμε. Τους είπαμε να εδω είμαστε στο όρθιο και τα λέμε. Τους είπα εσείς πρέπει να πάρετε την άδεια απο κάπου αλλού. Μου είπε όχι δεν παίρνω την άδεια κανενός... Του απάντησα πως εδώ πάντα έρχεστε με την άδεια άλλων. Μου είπε ότι μου έμειναν δύο μήνες, ας μιλήσουμε να λύσουμε το ζήτημα», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.




Λίγο νωρίτερα, είχε προηγηθεί «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Ερντογάν.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος στο τέλος της παρέμβασής του «κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί». Κατά τις ίδιες πηγές, το «θερμό επεισόδιο» προκλήθηκε όταν ο Ερντογάν πήρε τον λόγο και εντελώς απρόκλητα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δήθεν ανεβάζει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλεί, διαστρεβλώνοντας για ακόμα μια φορά την πραγματικότητα. 


Άμεση αντίδραση Μητσοτάκη: «Μην αμφισβητείς την κυριαρχία των νησιών»


Άμεση και σε αυστηρό ύφος ήταν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, απαντώντας στον Τούρκο πρόεδρο να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Τόνισε, δε, πως αντί να προκαλεί η Άγκυρα εντάσεις πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική «όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες».


Ερντογάν: «Δεν θέλουμε ένταση με κανέναν»


Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, ο Ερντογάν είπε τα εξής: «Βλέπουμε ότι ορισμένες χώρες-μέλη της ένωσης κλιμακώνουν την ένταση αντί να έχουν σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Εδώ, θα ήθελα να υπογραμμίσω το ακόλουθο. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις για την κυριαρχία, τη γη, τα δικαιώματα και τους νόμους οποιασδήποτε χώρας. Αγωνιζόμαστε μόνο για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.


«Δεν θέλουμε ένταση με κανέναν από τους γείτονές μας. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αναμένω από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει άδικες και παράνομες εντάσεις, υπό το πρίσμα της ενότητας. Για μια μόνιμη λύση, τα δεδομένα στο νησί της Κύπρου πρέπει να γίνουν αποδεκτά. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα βήματά μας υπό το φως αυτής της αλήθειας. Εύχομαι οι συναντήσεις μας να είναι καρποφόρες. Θα ήθελα να δηλώσω ότι εμείς, ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι για διάλογο προκειμένου να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τις ευρωπαϊκές χώρες και να προωθήσουμε τη διαδικασία ένταξής μας».


Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες σε όλη τη διάρκεια της Συνόδου δεν είχαν ανταλλάξει καμία κουβέντα, ούτε χειραψία. Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, μιλώντας για την ανάγκη «σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» και «της θεμελιώδους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που «θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια». Σημείωσε δε ότι κοινό χαρακτηριστικό των χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι η υιοθέτηση αυτών των κοινών αξιών, «όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».


Μακρόν σε Ερντογάν για την Ελλάδα: «Σεβάσου το Διεθνές Δίκαιο»


Παράλληλα, σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα στην Πράγα, στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.


Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την «ανησυχία» του για την κατάσταση στο Αιγαίο και «κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.



Ο Μακρόν επέμεινε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αγωνιστούν οι χώρες ώστε να μην παρακάμπτονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Υπογράμμισε τη σημασία του καθεστώτος των ευρωπαϊκών κυρώσεων ώστε να μπει τέλος στην κλιμάκωση (εκ μέρους της Ρωσίας) και ζήτησε να αγωνιστούν εναντίον κάθε στρατηγικής παράκαμψης τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Η Τουρκία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, αρνείται να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αντιπροτείνοντας αδιάκοπα τη μεσολάβησή της μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Η χώρα, προτιμώμενος προορισμός των Ρώσων, είδε να φτάνουν στο έδαφός της χιλιάδες μετά την έναρξη του πολέμου – τουρίστες, πρόσφυγες και επιχειρηματίες, που από τον Μάιο και μετά έγιναν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.