Τελευταίες Ειδήσεις

Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας


Λίγες ημέρες μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν, με τον 42χρονο ινδικής καταγωγής Ρίσι Σούνακ να γίνεται ο πέμπτος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, χωρίς να χρειαστεί εσωκομματική ψηφοφορία στους κόλπους των Τόρις. 



Όπως μετέδωσε το Sky News, η Πένι Μόρντοντ, η μοναδική υποψήφια που είχε απομείνει για τη διεκδίκηση της ηγεσίας των Συντηρητικών, έπειτα και από τη χθεσινή απόσυρση του Μπόρις Τζόνσον, αποσύρθηκε με τη σειρά της από την κούρσα, ανοίγοντας οριστικά στον Σούνακ τον δρόμο προς το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.



«Αντιμετωπίζουμε υπαρξιακή απειλή»


Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας και νέος ηγέτης των Συντηρητικών, Ρίσι Σούνακ, καταχειροκροτήθηκε από τους Τόρις πριν τη σύντομη ομιλία που απηύθυνε κεκλεισμένων των θυρών, ζητώντας την ενότητα του κόμματος.


Δευσμευόμενος για νίκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ο Σούνακ είπε ότι το Συντηρητικό Κόμμα αντιμετωπίζει μια «υπαρξιακή απειλή» που θα καταφέρει να ξεπεράσει, επιστρέφοντας στις βασικές αξίες όπως η δημοσιονομική πειθαρχία.


«Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικές προκλήσεις και χρειάζεται σταθερότητα και ενότητα», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση αφότου ανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και ενόψει της ανάληψης της πρωθυπουργίας της χώρας.



«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή οικονομική πρόκληση», δήλωσε ο Σούνακ. «Χρειαζόμαστε πλέον σταθερότητα και ενότητα. Ύψιστη προτεραιότητά μου θα είναι να ενώσω το κόμμα και τη χώρα μας», τόνισε.


Δεσμευόμενος ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του με αξιοπρέπεια και ταπεινότητα, ανέφερε πως θεωρεί ότι έχει το προνόμιο να υπηρετήσει το κόμμα που αγαπά και να ανταποδώσει στη χώρα του στην οποία οφείλει τόσα πολλά.


«Ο Ρίσι Σούνακ εκλέγεται ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος» και θα διαδεχθεί τη Λιζ Τρας, ανακοίνωσε ο Γκράχαμ Μπρέιντι, ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας τη διαδικασία της εκλογής. Όπως εξήγησε, η Επιτροπή δεν έλαβε παρά μόνο μία έγκυρη υποψηφιότητα.


Λίγα λεπτά νωρίτερα η Μόρντοντ παραδέχτηκε μέσω του Twitter την ήττα της και εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στον Σούνακ. «Οι συνάδελφοι θεωρούν ότι χρειαζόμαστε βεβαιότητα σήμερα» ανέφερε η Μόρντοντ στην επιστολή παραίτησής της από τη διεκδίκηση της ηγεσίας των Συντηρητικών.



Δεν θα χρειαστεί επομένως να διεξαχθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των 170.000 μελών του Συντηρητικού κόμματος, μια διαδικασία που θα καθυστερούσε την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού μέχρι την Παρασκευή.


Ο Σούνακ θα είναι ο τρίτος πρωθυπουργός της χώρας μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες και ο πέμπτος μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το 2016, όταν άνοιξε ένα μακρύ κεφάλαιο πρωτοφανών πολιτικοοικονομικών αναταράξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.





Ποιος είναι ο Σούνακ


Ο πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής και πρώην υπουργός Οικονομικών θα αντιμετωπίσει μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις για να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη δημοσιονομική εικόνα της χώρας με μείωση των δαπανών καθώς η χώρα βυθίζεται στην ύφεση εξαιτίας και του συνεχώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των στεγαστικών επιτοκίων και των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.


Επίσης θα προεδρεύει ενός κόμματος, το οποίο τους τελευταίους μήνες πέρναγε από τη μία κρίση στην άλλη και είναι βαθιά πολωμένο ιδεολογικά, ενώ θα ηγείται μιας χώρας οι πολίτες της οποίας είναι εξοργισμένοι από τους πολιτικούς της.


Ο Σούνακ είναι γιος Ινδών μεταναστών. Οι παππούδες του μετανάστευσαν από τη Βόρεια Ινδία στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι προερχόμενοι από τις πρώην βρετανικές αποικίες έφθασαν στη χώρα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Η γνωριμία και ο γάμος με την βαθύπλουτη σύζυγο



Ο ίδιος πάντως γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον στις 12 Μαϊου 1980. Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Σούνακ φοίτησε στο πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μέρθι, κόρη του ινδού δισεκατομμυριούχου Ν.Ρ Ναραγιάνα Μέρθι, ιδρυτή του ινδικού κολοσσού της πληροφορικής Infosys Systems. 


Το ζευγάρι είναι ένα απο τα πλουσιότερα στη Βρετανία, με συνολική περιουσία 730 εκατομμυρίων λιρών. Η Ακσάτα γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1980 και με τον Ρίσι Σούνακ παντρεύτηκαν το 2009 στην Μπανγκαλόρ, ενώ χουν δύο κόρες, την Κρίσνα και την Ανούσκα.


«Θέλω να αναδιοργανώσω την οικονομία μας»


«Θέλω να αναδιοργανώσω την οικονομία μας, να ενώσω το κόμμα και να δράσω για τη χώρα μας» είχε δηλώσει ο ίδιος στο Twitter την Κυριακή. Και, για να σηματοδοτήσει τη διαφοροποίησή του από τον Τζόνσον, υποσχέθηκε «ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα».


Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρος των Συντηρητικών Τζέικ Μπέρι κάλεσε «όλο το κόμμα» να ενωθεί στο πλευρό του Σούνακ. «Η εποχή για εσωτερικές διαμάχες έχει πραγματικά τελειώσει και υπό την ηγεσία του Ρίσι Σούνακ ξέρω ότι μπορούμε και θα υλοποιήσουμε τις προτεραιότητες του βρετανικού λαού», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.



Μετά την παραίτηση της Τρας λόγω της θύελλας που προκλήθηκε στις αγορές από το οικονομικό πρόγραμμά της και κυρίως τις ευρείες φοροαπαλλαγές για τους εύπορους, ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα καλέσει τον Σούνακ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ωρών.


Θα είναι η πρώτη φορά που ο Κάρολος, που διαδέχτηκε τη μητέρα του Ελισάβετ μετά τον θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου, καλείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.