Τελευταίες Ειδήσεις

Αλήθειες και ψέματα για την ακρίβεια


Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία είναι η ακρίβεια που οδηγεί μεγάλα στρώματα του πληθυσμού σε οικονομική απελπισία. 

Αναγνωρίζεται από όλους, από τον Πρωθυπουργό μέχρι και τα κυβερνητικά στελέχη που είναι αρμόδια για την οικονομική πολιτική, ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολίτες δεν τα βγάζουν πέρα: 

1.        Τα ασθενέστερα νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα (ΕΛΣΤΑΤ), 

2.        Το 71% των εργαζομένων έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής (ΙΝΕ – ΓΣΕΕ), 

3.        Η Ελλάδα είναι μία από τις 4 χώρες στην Ευρώπη που το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξάνεται από το 2019 ως το 2021, ενώ είχε μειωθεί σημαντικά από το 2016 ως το 2019 (Eurostat), 

4.        Άνω του 50% των νοικοκυριών έχουν οφειλές στους λογαριασμούς ενέργειας. Ποσοστό υψηλότερο στην ΕΕ και σχεδόν διπλάσιο από την αμέσως επόμενη χώρα.

Το φλέγον αυτό θέμα έφερε με επερώτηση στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  προκειμένου  ο πρωθυπουργός να δώσει απαντήσεις. Κατέθεσε στοιχεία από διεθνείς οργανισμούς και από τις στατιστικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκαλύπτουν ποια είναι η πραγματικότητα που η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει με την κατάλληλη καθημερινή προπαγάνδα. 

Η συζήτηση είχε ενδιαφέρον επειδή ο κύριος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του, δεν προσπάθησε να αμφισβητήσει τα στοιχεία που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι πολίτες που ανησυχούν επειδή αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας, αντί για υπεύθυνες απαντήσεις, άκουσαν τον Πρωθυπουργό να πετάει την μπάλα των ευθυνών αλλού - όπως συνηθίζει να κάνει πάντα. Φταίνε οι διεθνείς συνθήκες, ο πόλεμος της Ουκρανίας και ο Πούτιν και καθόλου δεν φταίει η δική του πολιτική που εδώ και 3,5 χρόνια ευνοεί τους λίγους εις βάρος των πολλών.

Επιχείρησε μάλιστα, αντί για εξηγήσεις στο θέμα της ακρίβειας, να επιτεθεί για λόγους εντυπωσιασμού στον Αλέξη Τσίπρα επειδή δεν βρήκε ούτε μία λέξη για να κατηγορήσει τον Πούτιν, λες και αν το έκανε αυτό ο Τσίπρας η ακρίβεια θα γινόταν μικρότερη! Δηλαδή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!

Όσοι πάντως παρακολούθησαν την συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ακρίβειας και δεν περίμεναν να ενημερωθούν από τις ειδήσεις στην τηλεόραση, σίγουρα κατάλαβαν ποια είναι τα ψέματα και ποιες οι αλήθειες.

Είναι αλήθεια ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα αντίποινα της Ρωσίας προς την Ευρώπη δημιούργησαν την ενεργειακή κρίση. 

Οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου προκάλεσαν σε όλες τις χώρες πληθωρισμό με μεγάλες αυξήσεις τιμών σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα.

Είναι ψέμα ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη συμβαίνουν τα ίδια.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τους μικρότερους μισθούς στην Ευρώπη, καθώς και η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό μισθωτών, (45%), που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και ζουν πολύ στερημένα, με δεύτερη τη Ρουμανία με 10 μονάδες λιγότερο από εμάς. Γεγονός που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο και η απειλή της φτώχειας είναι πολύ σοβαρότερες σε σχέση με εκείνη των ευρωπαίων εταίρων μας.

Την μάστιγα της φτώχειας στην Ελλάδα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποκαλύπτουν επίσημα στοιχεία  της Eurostat:

·           η χώρα μας είναι 3η στην Ευρώπη, με το 29% του πληθυσμού της να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, μετά τη Ρουμανία, (34,4%) και τη Βουλγαρία, (32%).

·           η  Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης. Ο πληθωρισμός στις χώρες της Ευρώπης είναι 10% κατά μέσο όρο, στην Ελλάδα «έπιασε ταβάνι» στο 12%. 

Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφει ότι η χώρα μας κατέχει σταθερά: 

·           1η θέση ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη (274,85 ευρώ/MWh, ενώ Βουλγαρία και Ιταλία, που βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, έχουν τιμή 175,77 και 175,55,  δηλαδή σχεδόν 100 ευρώ πιο κάτω. Ισπανία και Πορτογαλία έχουν τιμές 81,71 ευρώ/MWh και 79,87 ευρώ/MWh).

·           3η υψηλότερη τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού για το τρίμηνο Απρίλιος - Ιούνιος 2022, 

·           τιμές πολύ παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τη μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την ΕΕ στους οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Είναι ψέμα όμως ότι η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο δυνατό για να περιορίσει το ενεργειακό κόστος και να ελέγξει τις μεγάλες αυξήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν ρύθμισε την αγορά ενέργειας της χώρας. Η κυβέρνησης Μητσοτάκη μη ελέγχοντας τόσον καιρό τις ανατιμήσεις μέσω πλαφόν, ενώ την ίδια στιγμή ζητά από την Ευρώπη να το πράξει εκείνη, στην ουσία επιδοτεί την αισχροκέρδεια.

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας, αλλά να το εκμεταλλευτεί πολιτικά.

Επιτρέπει τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης για να εισπράττει το κράτος μερικά δισεκατομμύρια από τον ΦΠΑ με τα οποία κάνει πολιτική εντυπώσεων: 

·           Παρουσιάζει τα αυξημένα έσοδα σαν απόδειξη οικονομικής ανάπτυξης. 

·           Παρέχει επιδόματα και αυτοδιαφημίζεται ότι ενισχύει τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ στην πραγματικότητα μεταφέρει δημόσιο χρήμα από τους αδύναμους φορολογούμενους, στα ταμεία των καρτέλ και των οικονομικών ελίτ.

Βασική αιτία της μεγαλύτερης ενεργειακής ακρίβειας στη χώρα μας είναι η ιδιωτικοποίηση της κρατικής ΔΕΗ και μάλιστα την εποχή που η ενεργειακή κρίση ήδη είχε αρχίσει να εμφανίζεται, αλλά και η μη φορολόγηση των υπερκερδών των καρτέλ της ενέργειας, παρά τις σχετικές υποσχέσεις της κυβέρνησης.  

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη εθνικοποίησε τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις παραγωγής και παροχής ηλεκτρισμού, σε μια επιτυχημένη προσπάθεια να ρυθμίσει τις αγορές και να ελέγξει τις μεγάλες αυξήσεις. Ακόμη και αναγνωρισμένοι νεοφιλελεύθεροι ηγέτες, όπως ο Μακρόν στη Γαλλία, προχώρησαν σε κρατικοποιήσεις των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού της χώρας τους, φέρνοντας θετικά αποτελέσματα.

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλάμε για διαφορετική πολιτική που θα βάλει τέλος στους μηχανισμούς της αισχροκέρδειας με ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο του κράτους. 

-    Με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, αποσύνδεση της τιμής ρεύματος από φυσικό αέριο (όπως Ισπανία – Πορτογαλία), περιορισμό 5% στο περιθώριο κέρδους στην παραγωγή ενέργειας, πλαφόν στη χονδρική και λιανική στο ρεύμα, φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών.

-    Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρόγραμμά του θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Είναι πραγματικό θράσος η παράταξη που χρεοκόπησε τη χώρα και την οδήγησε στα μνημόνια να παρουσιάζεται σαν εγγυητής της οικονομικής σταθερότητας. Προσπαθεί όμως με κάθε τρόπο να κρύψει από τους πολίτες ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτώχειας μπορεί να γίνει με ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο που δεν απαιτεί περισσότερα χρήματα, αλλά είναι προσανατολισμένο στην υποστήριξη των μικρών μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Η συζήτηση στη Βουλή ήταν πράγματι μια πολύ χρήσιμη συζήτηση για όσους σκέφτονταν στις επόμενες εκλογές να ξαναψηφίσουν τη ΝΔ του Μητσοτάκη…

 

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.