Τελευταίες Ειδήσεις

Ο ΟΗΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΦΕΣΗ


Ο ΟΗΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΦΕΣΗ, ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΖΗΜΙΕΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΧ ΤΟΥ 2008

-         ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Στη φετεινή έκθεσή της για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, η Διάσκεψη του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η υπερβολική νομισματική σύσφιξη σε μια εποχή στασιμότητας ή και μείωσης των πραγματικών μισθών, δημοσιονομικής στενότητας, χρηματοπιστωτικής αναταραχής και ανεπαρκούς συντονισμού ( όπως ακριβώς συμβαίνει στην ΕΕ ), απειλεί με ύφεση, παρατεταμένη στασιμότητα, ζημιές και οικονομική αστάθεια χειρότερη από αυτή του κράχ του 2008.

Η UNSTAD υπογραμμίζει ότι το μεγάλο μέρος της τρέχουσας πληθωριστικής έκρηξης, οφείλεται στη κερδοσκοπία των πολυεθνικών και των « δυνάμεων της αγοράς», στη κρίση παγκόσμιας αναδιανομής κερδών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην εκτίναξη των τιμών ενέργειας – τροφίμων – εμπορευμάτων…

Η UNSTAD προτείνει στρατηγικούς ελέγχους των τιμών με αντιμονοπωλιακές ρυθμίσεις για την αισχροκέρδεια και συντονισμό δράσεων για τη καταπολέμηση του πληθωρισμού στην πηγή.

Στη λογική αυτή κινούνται και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και των άλλων Κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια πολύ σημαντική παρέμβαση στη Σύνοδο στη Πράγα των ηγετών της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Διαπιστώνοντας τη δυστοκία της Συνόδου Κορυφής να αποδεχθεί τη πρόταση για πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου πρότεινε την έκδοση ευρωομολόγου για τη χρηματοδότηση δράσεων αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης από κάθε Κράτος – Μέλος. Η πρόταση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, καθώς το καρτέλ αισχροκέρδειας συνεχίζει να κάνει αφαίμαξη των πόρων του προϋπολογισμού  και το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτοξεύθηκε στο 5% .

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.