Τελευταίες Ειδήσεις

Αποκάλυψη Nordic Monitor: Ο Ερντογάν σχεδιάζει drones για χημικό πόλεμο


Σε μια σοβαρή αποκάλυψη προχώρησε το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor για τις πραγματικές προθέσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης drones από την Τουρκία, κάτι που φαίνεται να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις βάσει απόρρητων εγγράφων που διέρρευσαν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. 


Σε μια αποκάλυψη «βόμβα» προχώρησε ο εξόριστος στη Στοκχόλμη Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ για τη στρατηγική της Αγκυρας, καθώς η ιστοσελίδα Nordic Monitor επικαλείται ότι η Μόσχα κατηγορεί την Άγκυρα πως σχεδιάζει να εξοπλίσει τα Bayraktar με χημικά και βιολογικά όπλα.


Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα παρουσιάζει απόρρητα έγγραφα τα οποία προέκυψαν ύστερα από υποκλοπή από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τα οποία έχουν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Ειδικότερα, η Ρωσία κατηγόρησε την τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar Makina για εμπλοκή σε σχέδιο εξοπλισμού των drones της με δυνατότητες χημικού και βιολογικού πολέμου κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, με την Τουρκία ωστόσο να αρνείται τις κατηγορίες.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η επιστολή της Κρατικής Υπηρεσίας Ελέγχου Εμπειρογνωμόνων της Ουκρανίας προς την τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία Baykar Makina υπέβαλλε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar.


Σημειώνεται, ότι τα επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη διαθέτουν ένα ειδικό εξοπλιστικό σύστημα που τους επιτρέπει να ψεκάζουν περισσότερα από 20 λίτρα αερολύματος πετώντας σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 300 χιλιομέτρων, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα.



Αυτό αυτόματα σημαίνει -βάσει των κατηγοριών της Μόσχας- ότι η Ουκρανία επιθυμεί να μετατρέψει τα τουρκικά drones σε πλατφόρμες εξαπόλυσης χημικών και βιολογικών πληγμάτων.


«Τα έγγραφα δείχνουν ότι το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνικά χαρακτηριστικά για την παράδοση επικίνδυνων βιολογικών πληγμάτων αεροπορικώς. Πέρυσι η Ουκρανία έστειλε αίτημα στην τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία Baykar Makina σχετικά με τη δυνατότητα εξοπλισμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar με εξοπλισμό που τους επιτρέπει να ψεκάζουν περισσότερα από 20 λίτρα αερολύματος ενώ πετούν για περισσότερα από 300 χιλιόμετρα. Εάν είναι εξοπλισμένα με τέτοιο σύστημα και έχουν εμβέλεια πτήσης 300 χιλιομέτρων, ένα τέτοιο drone θα αποτελέσει πραγματική απειλή ψεκασμού επικίνδυνων βιολογικών αερολυμάτων πάνω από το έδαφος της Ρωσίας», ανέφερε από την πλευρά της η Μόσχα.


Αντίγραφο της επιστολής που εστάλη στην Baykar Makina από τις ουκρανικές αρχές αλλά και η απάντηση της κατασκευάστριας εταιρείας παρασχέθηκαν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 19 Απριλίου 2022.


Ωστόσο, η Άγκυρα αρνήθηκε ετεροχρονισμένα τις κατηγορίες του Κρεμλίνου αναφέροντας χαρακτηριστικά μέσω γραπτής δήλωσης στις 7 Σεπτεμβρίου τα εξής: «Το εν λόγω μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, που κατασκευάζεται στην Τουρκία, χρησιμοποιείται μόνο για απαιτήσεις αερομεταφερόμενης αναγνώρισης, επιτήρησης και εξάλειψης στόχων. Οι τεχνικές προδιαγραφές του δεν περιλαμβάνουν κανένα σύστημα ή μηχανισμό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλo».


Η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης, εκδόθηκε λίγο πριν από μια συνεδρίαση του ΟΗΕ, όπου επιπλέον ανέφερε ότι η Άγκυρα διαθέτει ένα ειδικό εξοπλιστικό πρόγραμμα βιολογικού πολέμου το οποίο όμως χρησιμοποιείται καθαρά για ειρηνικούς σκοπούς αλλά και για την «αντιμετώπιση των βιολογικών απειλών και πανδημιών».


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερα στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.