Τελευταίες Ειδήσεις

Μαρία Αθανασίου : Δήλωση υποψηφιότητας στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων


Η Μαρία Αθανασίου -Γιαγιάκου είναι μια εξαίρετη μικροβιολόγος που χαίρει εδώ και χρόνια τον σεβασμό των συναδέρφων της. Ενόψη της εκλογικής διαδικασίας του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων, στις 16 Οκτωβρίου το όνομα της βρέθηκε στο επίκεντρο καθώς, η συζήτηση γύρω από νέα πρόσωπα στο Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου μετά την μακροετή επιτυχημένη πορεία του Προέδρου κ. Γιώργου Πέτρου έχει ανοίξει  μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του.


Η κ.Αθανασίου αποτελεί μια δυναμική παρουσία στα ιατρικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης και μαζί με μια ομάδα νέων γιατρών με πυρήνα ανανέωσης για τον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης.


Δήλωση καθόδου της Ιατρικής Συνεργασίας στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων


Αγαπητοί συνάδερφοι

Τα τελευταία χρόνια σηματοδότησαν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εξάσκησης της ιατρικής και τον τρόπο λειτουργίας των ιατρείων μας.

Η οικονομική κρίση και οι αλλαγές στα ταμεία, από τη μια, απαξίωσαν το ρόλο του γιατρού στη θεραπεία των ασθενών ( συνταγογράφηση με δραστική ουσία, οικονομικό πλαφόν στα φάρμακα και τις εξετάσεις κ.α.) και από την άλλη συρρίκνωσαν το εισόδημα του γιατρού με τη μείωση της αμοιβής της επίσκεψης στο μισό και τα claw back και rebate που εφαρμόζονται.

Η πανδημία επιβάρυνε τους γιατρούς της δημόσιας υγείας με επιπλέον εφημερίες, κάνοντας εμφανέστερα τα προβλήματα υποστελέχωσης των νοσοκομείων, εξαντλώντας τους σωματικά και πνευματικά και ( συχνά) θέτοντας την υγεία τους σε κίνδυνο. Ταυτόχρονα επιβάρυνε οικονομικά περισσότερο τα μικρά ιατρεία.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ στη χώρα, παρέχονται υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες, αυτές υπαμείβονται και η αξία του γιατρού και της επιστημονικής του γνώσης, απαξιώνεται και υποεκτιμάται.

Από την άλλη, ο ρόλος του γιατρού δεν είναι μόνο να διαβάζει και να είναι κλεισμένος στα τείχη ενός ιατρείου. Είμαστε ένας κλάδος της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας που θα πρέπει να είναι μέσα στην κοινωνία, ώστε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των ασθενών μας και να βοηθάμε, δίνοντας φωτεινά παραδείγματα κοινωνικής ευαισθησίας και ανθρωπιάς.


Σ΄ αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, χρειαζόμαστε κοντά μας έναν Ιατρικό Σύλλογο στιβαρό, ενωτικό, αποφασιστικό , με καινοτόμες ιδέες , ανοιχτό σε όλα τα μέλη του και στην κοινωνία,που να είναι σε θέση να υπερασπίζεται σθεναρά τα συμφέροντα του ιατρικού κόσμου και να τον φέρνει, με τις δράσεις του δίπλα στην τοπική κοινωνία, όπου είναι φυσικά η θέση του γιατρού.

Με γνώμονα τα παραπάνω προτείνουμε:


● Συνεχή ενημέρωση σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία, με τα οποία είμαστε συμβεβλημένοι (π.χ. προσωπικός γιατρός), τους κανονισμούς που αλλάζουν συνεχώς (π.χ.clαw back και rebate) και τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (π.χ. εφημερίες ιδιωτών στα νοσοκομεία και αν αυτές δεχτούμε να γίνουν, να αποπληρώνονται έγκαιρα) και οτιδήποτε νέο μπορεί να προκύψει.

● Νομική συμβουλευτική που θα απευθύνεται σε όλα τα μέλη, και βοήθεια σε θέματα που αφορούν το ΤΣΑΥ τουλάχιστο όσον αφορά τα έτη που ο Σύλλογος ασχολούνταν με το θέμα.

● Δημιουργία κοινού συναδερφικού πνεύματος και ομαλών σχέσεων μεταξύ των μελών του συλλόγου με στόχο την επίλυση διαφορών, την βελτίωση της επικοινωνίας, της αλληλοενημέρωσης και της ανεύρεσης πνεύματος ομόνοιας σε επαγγελματικό και ανθρώπινο επίπεδο, σύμφωνα με τους νόμους της ιατρικής δεοντολογίας.

● Στα πλαίσια αυτά, διοργάνωση της ετήσιας χοροεσπερίδας με ταυτόχρονη λαχειοφόρο αγορά για την ενίσχυση των οικονομικών του Συλλόγου.

● Σύγκληση συνελεύσεων των μελών συχνότερα, είτε δια ζώσης, είτε ( αν είναι αυτό εφικτό) διαδικτυακά, προκειμένου να είναι συνεχής η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του συλλόγου.

● Εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Είναι αυτονόητος ο απολογισμός της προηγούμενης τετραετίας, ακόμα και αν δια νόμου δεν θεωρείται απαραίτητος. Είναι ζήτημα διαφάνειας ,ευθιξίας και εντιμότητας.

● Διοργάνωση δράσεων επιστημονικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και συμμετοχή όλων των μελών κυκλικά σε αυτές (επιστημονικές ομιλίες, συνέδρια στην περιοχή, ενημέρωση για ιατρικά θέματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, συμμετοχή σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, έρανοι, συμμετοχή σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και σε συνεργασία με άλλους συλλόγους που ασχολούνται με ανάλογα θέματα)

● Στενή συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλες Ιατρικές Εταιρείες για να προσελκύσουμε περισσότερα ιατρικά συνέδρια στην περιοχή, με στόχο την βελτίωση των επιστημονικών γνώσεων, την ανάδειξη της πατρίδας του Ασκληπιού σε κέντρο ιατρικού ενδιαφέροντος, και της φυσικής ομορφιάς της περιοχής, με παράλληλες δράσεις στην πόλη, και για την οικονομική ενίσχυση του νομού, με προσέλευση υψηλής ποιότητας τουρισμού .

● Εθελοντισμός ιατρών με συμμετοχή τους σε δράσεις υπό την αιγίδα του συλλόγου που θα αφορούν την ανάπτυξη ενδιαφέροντος των πολιτών στην πρόληψη νοσημάτων ( π.χ. ημέρα δωρεάν σπιρομετρήσεων σε κεντρικό σημείο της πόλης και ταυτόχρονη ενημέρωση για ΧΑΠ και άσθμα από τους πνευμονολόγους, ημέρα δωρεάν αιμοληψιών από μικροβιολόγους για σάκχαρο ή χοληστερίνη και ταυτόχρονη ενημέρωση από ενδοκρινολόγους ή καρδιολόγους αντίστοιχα, ημέρα δωρεάν μαστογραφίας κ.α).

● Τακτοποίηση- διευθέτηση των οικονομικών του Συλλόγου, με ταυτόχρονη προσπάθεια διερεύνησης δυνατότητας μείωσης της συνδρομής ( τουλάχιστο για τους νεότερους συναδέρφους) και περισσότερη διαφάνεια και καλύτερη ενημέρωση των μελών περί των οικονομικών ζητημάτων.

● Βελτίωση της σχέσης αλληλοενημέρωσης και συνεργασίας μεταξύ συναδέρφων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, διερεύνηση δημιουργίας καλύτερων καναλιών επικοινωνίας και συνεργασίας, σε επαγγελματικό και ανθρώπινο επίπεδο, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση προβλημάτων ασθενών που είναι κοινοί, και του κλάδου γενικότερα.

● Εκσυγχρονισμός μηχανογράφησης Συλλόγου ( βελτίωση ιστοσελίδας, δημιουργία σελίδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμπλουτισμός της με κατάλογο γιατρών και χρήσιμες πληροφορίες για τη δημόσια υγεία που θα ανανεώνονται σποραδικά).

● Αναζήτηση συμφερουσών συμφωνιών και προσφορών από εταιρίες σε συλλογική βάση ( π.χ. συλλογικά συμβόλαια σε εταιρίες τηλεπικοινωνίας με καλύτερους όρους, τράπεζες για pos, μειωμένες τιμές στο UpToDate ή ιατρικά περιοδικά κτλ)


Αγαπητοί συνάδερφοι

Μετά από δουλειά μηνών, δημιουργήσαμε ένα ψηφοδέλτιο, στο οποίο αντιπροσωπεύονται όλες οι ηλικίες, αρκετές ειδικότητες και γιατροί του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα υγείας, έτσι ώστε να δεχόμαστε μηνύματα από όλους και να μπορούμε να βοηθήσουμε στο πρόβλημα του καθενός από εσάς.

Δεν θέτουμε τον εαυτό μας απέναντι σε κανέναν.

Αντιθέτως, αναγνωρίζοντας τα σημάδια της εποχής, ερχόμαστε να συμπληρώσουμε δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, συνεισφέρουμε τη δική μας εργασία και ιδέες, ώστε να εκσυγχρονίσουμε, να ενδυναμώσουμε και να δημιουργήσουμε το νέο πρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων με διάθεση για σκληρή δουλειά και καινοτόμες ιδέες.

Ο νεοτερισμός δεν αφορά ηλικίες, έχει να κάνει με τον τρόπο σκέψης και την ηθική στάση ζωής.

Ελπίζουμε να μετασχηματίσουμε τον Σύλλογό μας σε όργανο συλλογικής αντίληψης και επικοινωνίας μεταξύ όλων των μελών του.

Ερχόμαστε με μια πρόταση από καρδιάς, φιλοδοξώντας να δημιουργήσουμε με πνεύμα ειλικρινούς συναδερφικής συνεργασίας, το σύλλογο που ονειρευόμαστε και σχεδιάσαμε, στο πνεύμα του σήμερα, διορατικό, ενδυναμωμένο και ανοιχτό και φιλικά διαθέσιμο σε όλα τα μέλη του και στην Τρικαλινή κοινωνία.


Φιλικά

Για την ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Μαρία Αθανασίου – Γιαγιάκου

Επικεφαλής του συνδυασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.