Τελευταίες Ειδήσεις

Ηχηρή απάντηση Αθήνας και Ουάσιγκτον στις νέες προκλήσεις της Αγκυρας


Διπλή απάντηση της Αθήνας και της Ουάσιγκτον στην Αγκυρα μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν κατά της Ελλάδας και τις προκλητικές δηλώσεις του για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.


Άμεση απάντηση Ουάσιγκτον και Αθήνας στον Ερντογάν για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.


Σε απάντησή του το ΥΠΕΞ, έπειτα από όσα ανακοίνωσε η Άγκυρα, επισημαίνει πως η Τουρκία ««έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» ωστόσο δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα.


Αναλυτικά η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:


«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)».



Ερντογάν στο CNN Turk: Η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τώρα τα νησιά του Αιγαίου 


Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο κανάλι CNN Turk, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.


Μάλιστα, συνέχισε εκ νέου την εμπρηστική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας φθάνοντας στο σημείο να διεκδικεί παράλογες αξιώσεις από τη χώρα μας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά», ενώ πρόσθεσε πως εάν δεν συμβεί αυτό τότε θα υπάρξει απάντηση από την πλευρά της Τουρκίας. 


Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας όσον αφορά τη θέση τους στο ΝΑΤΟ και ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βρουν άλλον σύμμαχο σαν τη χώρα του. «Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να συγκριθούν στο ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ο Tαγίπ Ερντογάν. «Είμαστε στο top 5 του ΝΑΤΟ. Είμαστε μια χώρα που είναι τόσο σημαντική στο ΝΑΤΟ, τόσο με τις πληρωμές που κάνουμε όσο και με τις χερσαίες δυνάμεις. Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να στέλνουν τόσα όπλα και πυρομαχικά σε αυτά τα νησιά».


«Οι ΗΠΑ να μην παρασύρουν την Ελλάδα»


«Οι ΗΠΑ δεν φέρονται δίκαια στις χώρες του ΝΑΤΟ. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη της Συμμαχίας. Εμείς είμαστε μέσα στο top-5 του ΝΑΤΟ. Είμαστε σε πολύ σημαντική θέση. Είναι απαράδεκτο οι ΗΠΑ α στέλνουν τόσα όπλα, οχήματα και εξοπλισμό στα νησιά. Κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σε ΗΠΑ και Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ δεν θα βρουν σύμμαχο σαν την Τουρκία. Τα νησιά είναι μη στρατιωτική ζώνη. Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα νησιά αυτά έχουν ειδικό καθεστώς. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην παρασύρουν την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν. 


Παράλληλα, μιλώντας για τα F-16 ανέφερε: «Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η γνώμη του είναι πως πρέπει να μας δώσουν τα F-16. Πήραμε απαντήσεις σ' αυτή την κατεύθυνση και στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας. Μας είπαν ότι ''δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων''. Κατά τη διάρκεια της επίσης, συνάντησα Ρεπουμπλικάνους. Οι συζητήσεις ήταν θετικές. Είπαν ότι θα κάνουν το καλύτερο που μπορούν».


Τέλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό, άφησε και πάλι αιχμές για την Ελλάδα: «Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε ανθρώπινη συμπεριφορά, δεν θα κάνουμε αυτά που κάνουν οι Έλληνες».


Όσο για την Κύπρο, σημείωσε: «Φυσικά, έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο στη Βόρεια Κύπρο. Έχουμε περίπου 40 χιλιάδες στρατιώτες εκεί. Εκτός από αυτό, κάνουμε βήματα με όπλα, πυρομαχικά, εξοπλισμό. Αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο και ό,τι χρειαστεί θα γίνει για την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού. Είτε οι ΗΠΑ άρουν το εμπάργκο είτε όχι». 



Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία στο Αιγαίο δεν αμφισβητείται


«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαπραγμάτευτη», τόνισε παράλληλα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε νέο ερώτημα που του τέθηκε για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.


Σε νέες δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαπραγμάτευτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.