Τελευταίες Ειδήσεις

48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή : Η μεγάλη του επιτυχία επιβεβαίωσε ότι αποτελεί ορόσημο για την πόλη των Τρικάλων.




Άνθρωποι κάθε ηλικίας γέμισαν την περασμένη Παρασκευή & Σάββατο το «νησάκι» του  πάρκου Ματσόπουλου, στα Τρίκαλα, όπου πραγματοποιούνται οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στέλνοντας έτσι ένα αγωνιστικό μήνυμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Το φετινό Φεστιβάλ ήρθε πιο δυνατό , πιο πλούσιο σε περιεχόμενο, πιο ωραίο και μεγάλο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια , μιας και ήταν διήμερο με μεγάλο όγκο και   ποικιλία καλλιτεχνικού προγράμματος , διευρυμένη θεματολογία πολιτικών  συζητήσεων , έκθεση βιβλίου, θεματικά περίπτερα, εκθέσεις, παρουσίαση μουσικών οργάνων, χώρος για τους μικρούς φίλους μας , ο χώρος  του «Κόκκινου Αερόστατου» , όπου και πραγματοποιήθηκαν πολύμορφες δραστηριότητες με θέμα «1922..Ανακαλύπτοντας τα ίχνη ενός ξεριζωμού. Παίζουμε βάζοντας τα κομμάτια του παζλ της ιστορίας στη θέση τους», «Παίζουμε με τους πλανήτες. Ανακαλύπτουμε τα μυστικά του σύμπαντος», «Είμαστε φίλοι με όλα τα παιδιά του κόσμου - Αν όλα τα παιδιά της Γης πιάναν γερά τα χέρια...». ,Γύρω από το «Κόκκινο Αερόστατο» διασκεδάζουμε και «πετάμε μαζί με την ΚΝΕ για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό!!!», παράσταση θεάτρου σκιών κα….

Έτσι, το Φεστιβάλ επιβεβαίωσε ότι  «βαδίζει μαζί στον ίδιο δρόμο» με το λαό και τη νεολαία των Τρικάλων , εδώ και σχεδόν  μισό αιώνα! Έστειλε  αγωνιστικό μήνυμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Με το ΚΚΕ μπορούμε να τα καταφέρουμε

Οσον αφορά το πολιτικό  περιεχόμενο,  στην ομιλία του ο Γιάννης Τσιούτρας , μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέδειξε τα οξυμένα προβλήματα των εργατοϋπαλλήλων, των  βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, των αυτοαπασχολούμενων, την ενεργειακή φτώχεια και τα προβλήματα διατροφής του λαού . τονίζοντας πως « δεν συμβαίνουν αυτά γιατί έτυχε η συγκυρία. Είναι γιατί οι σχέσεις  πχ του αγροτοπαραγωγού , του αυταπασχολούμενου με τα ενεργειακά, τα άλλα βιομηχανικά, τα τραπεζικά μονοπώλια δεν είναι σχέσεις αμοιβαίου οφέλους, είναι σχέσεις εκμετάλλευσης. Αυτά συμβαίνουν γιατί είναι σάπιο το καπιταλιστικό σύστημα, που για τα κέρδη των βιομηχάνων, των μονοπωλιακών ομίλων και της ανταγωνιστικότητά τους προτιμούν να σαπίζουν και να πετάνε την παραγωγή παρά να την προσφέρουν φτηνή και υγιεινή στη λαϊκή οικογένεια. Σκεφτείτε κάποια ακόμα παραδείγματα: Γιατί κόμματα που λένε ότι είναι φιλολαϊκά, αριστερά ή κεντροαριστερά, που λένε ότι θα βοηθήσουν τον αγρότη, ότι θα περιορίσουν την ασυδοσία των μονοπωλίων, δηλαδή κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κόμματα που κυβέρνησαν, γιατί δεν έκαναν το απλό, δεν στήριξαν τις 3 τροπολογίες του Κόμματος πριν λίγους μήνες στη Βουλή για μείωση του κόστους παραγωγής. Γιατί τα έργα του Αχελώου δεν προχωρούν που τόσο τα έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και φυσικά ο νομός Τρικάλων; Γιατί ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για όλες τις απώλειες και στο 100% της ζημιάς; Γιατί δεν συμφωνούν με το αίτημα της ΠΕΜ και των Αγροτικών Συλλόγων, για κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής και ένα εισόδημα επιβίωσης, έτσι ώστε να τρώνε φτηνά και υγιεινά οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα; Δεν το έκαναν γιατί δεν ταιριάζει, δεν χωράει στη λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς, του ανταγωνισμού, της ΕΕ, της ΚΑΠ, που γι’ αυτά τα κόμματα είναι το "ευαγγέλιο".

Η χώρα μας, με τις κλιματικές και εδαφικές δυνατότητες που διαθέτει, θα μπορούσε να παράγει επαρκή ποσότητα σε βασικά αγροτικά προϊόντα για να καλύψει τις ανάγκες του λαού μας. Γιατί η χώρα μας, από πλεονασματική πριν από κάποιες δεκαετίες, έγινε ελλειμματική εδώ και πολλά χρόνια σε βασικά αγροτικά προϊόντα που παραδοσιακά παρήγαγε. Ας είναι καλά η ΕΟΚ τότε, η ΕΕ τώρα. Εδώ στην περιοχή μας, στη Θεσσαλία και στα Τρίκαλα επίσης, υπάρχουν όλες οι εδαφικές, κλιματικές, τεχνικές και επιστημονικές προϋποθέσεις, υπάρχει κυρίως το έμψυχο δυναμικό για να παράγουμε σχεδόν όλα τα απαραίτητα για την κάλυψη των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού μας. Το εμπόδιο είναι γνωστό: Είναι οι κατευθύνσεις της ΚΑΠ, της ΕΕ, που στηρίζουν και προωθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, η πλήρης υποταγή της αγροτικής παραγωγής στην κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων. Τα αναφέρουμε όλα αυτά, γιατί θέλουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση πώς με μια άλλη, κεντρικά σχεδιασμένη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, με τον ίδιο τον λαό να κάνει κουμάντο, μπορούν πραγματικά να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας, όλο το δυναμικό της, για να λύσει βασικά ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα και το διατροφικό ζήτημα».

Αναδεικνύοντας την ανάγκη συμπόρευσης με το ΚΚΕ σημείωσε μεταξύ άλλων πως «το κριτήριο του μικρότερου κακού στις πολιτικές σας επιλογές η ζωή δείχνει ότι μας οδηγεί από το κακό στο χειρότερο. Σας καλούμε καθαρά, ειλικρινά: Ανεξάρτητα τι επιλογές κάνατε μέχρι χτες, ποιους εμπιστευτήκατε, ανεξάρτητα αν συμφωνείτε σε όλα μαζί μας, τώρα ήρθε η ώρα να κάνετε την επιλογή που δεν είχατε αποφασίσει ακόμα: Να πάρετε τη θέση σας δίπλα στο ΚΚΕ στους αγώνες, στο κίνημα, στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα ακολουθήσουν. Να βάλετε μπροστά τις δικές σας ανάγκες. Σήμερα η ίδια η ζωή επιβάλλει να βρεθούμε μαζί στο σωματείο, στον αγροτικό σύλλογο, στους μαζικούς φορείς της περιοχής. Εκεί όπου οι λίγοι μπορούν να γίνουν πολλοί και με τις διεκδικήσεις, την πάλη τους, να καταφέρουν κάτι να φρενάρουν, ακόμα και να κερδίσουν μια ανάσα ανακούφισης. Ακριβώς γιατί πρέπει να κοιτάμε μόνο μπροστά, ούτε πάνω, ψάχνοντας για παλιούς και νέους “σωτήρες”, ούτε κάτω και πίσω, βουλιάζοντας στη μιζέρια και την ηττοπάθεια του “τίποτα δεν γίνεται”, “τίποτα δεν αλλάζει”. Γιατί, αν κάτι μπορεί να κινηθεί, αν κάτι μπορεί να αλλάξει, αυτό θα γίνει αν κοιτάμε μόνο μπροστά.

Με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στη δύναμη της ταξικής πάλης, του λαϊκού αγώνα, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, αυτό το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που το υπηρετούν. Σήμερα η ζωή επιβάλλει να αποσύρετε την εμπιστοσύνη σας στα κόμματα του κεφαλαίου: τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, όλους τους τσιλιαδόρους του συστήματος. Με το ΚΚΕ μπορούμε να τα καταφέρουμε. Γιατί το ΚΚΕ είναι εδώ, παρών, δεν έλειψε ποτέ και από πουθενά από κανέναν αγώνα, από καμιά διεκδίκηση. Γιατί το ΚΚΕ έχει το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο, θέσεις και προτάσεις για το σήμερα, που όμως ταυτόχρονα δείχνουν και πού πρέπει να πάει ο αγώνας μας για να έχουμε όλοι και όλες μια καλύτερη ζωή. Σκεφτείτε πως αν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, αυτό θα γίνει γιατί μόνο το ΚΚΕ φωτίζει τον δρόμο για τον λαό κι αυτός είναι η νέα κοινωνία που παλεύουμε και οραματιζόμαστε, ο νέος κόσμος της δημιουργίας, ο σοσιαλισμός»

Γεμάτο ζωντάνια , συγκίνηση , βιώματα  & έντονο Τρικαλινό χρώμα το πολιτιστικό πρόγραμμα!

Βαδίσαμε μαζί στον ίδιο δρόμο...με τον μοναδικό Δημήτρη Μητροπάνο

Μοναδική από κάθε άποψη ήταν  και  η συναυλία» ..της ψυχής το παρακάτω..» προς τιμήν του Δημήτρη Μητροπάνου με τους Δημήτρη Μπάση, Κώστα Τριανταφυλλίδη και την ορχήστρα του Δ. Μητροπάνου.

Εκεί , δίπλα στη γειτονιά του Δημήτρη Μητροπάνου , την Αγία Μονή , 10 χρόνια μετά το θάνατό του , το Φεστιβάλ της ΚΝΕ τίμησε  για ακόμη μια φορά την προσφορά του ! Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Δημήτρης Μητροπάνος πορεύτηκε στο πλευρό του ΚΚΕ. Τίμησε με την παρουσία του εκδηλώσεις του Κόμματος και τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Εξάλλου, από τα παιδικά του χρόνια εδώ δίπλα μας , στην Αγία Μονή  μεγάλωσε σε μια οικογένεια δεμένη με την Αντίσταση, τον ΔΣΕ, που γνώρισε φυλακίσεις, εξορίες... Ως παιδί αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ βίωσε  το κυνηγητό και τις διώξεις, με τα οποία αντιμετώπισε το αστικό κράτος τις οικογένειες των αγωνιστών.

Άνθρωποι που μεγάλωσαν με τα τραγούδια  του , που έχουν βιώματα με το Δ. Μητροπάνο, που ήταν γείτονές του, άλλοι που είχαν τη χαρά να τον απολαμβάνουν για χρόνια στις μοναδικές του ερμηνείες στη σκηνή, τραγούδησαν και χόρεψαν, επιβεβαιώνοντας ότι κανείς δεν τον έχει ξεχάσει 10 χρόνια αφού «έφυγε» από τη ζωή.

 

Ένας χρόνος χωρίς το Μίκη …συντροφιά με το αθάνατο έργο του

Ξεχωριστό ήταν  το  μουσικό αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη., με στόχο  την ανάδειξη της ζωής και του έργου του μεγάλου δημιουργού ,του οποίου το έργο συναντήθηκε πολλές φορές με το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»  στην πορεία του,  που πραγματοποιήθηκε   με τους εξαιρετικούς συντοπίτες μας μουσικούς :Τζίμη Γρηγορίου, Δ. Λατσάρα, Σ. Χάτο, Χ. Λόλα, Β. Μπαρμπαρούση και Λ. Μήνια.

Το Φεστιβάλ βήμα έκφρασης της νεανικής δημιουργίας…

Πάντα οι νέοι μουσικοί και καλλιτέχνες είχαν βήμα έκφρασης στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ , έτσι και τώρα μια ορχήστρα μαθητών του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων , τα «Τετρακαλάκια» εντυπωσίασαν με τα παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια που παρουσίασαν , ενώ το κέφι «άναψε» στο παραδοσιακό δημοτικό γλέντι από τους επίσης συντοπίτες μας Η. Σέγγη, Χ. Κούτσια, Λ. Γάλλο, Γ. Πράπα.

Το καλλιτεχνικό  πρόγραμμα του Φεστιβάλ «έριξε αυλαία»  με την ξεχωριστή-μελωδική φωνή της Πολυξένης Καράκογλου, με τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου αλλά και πολλά άλλα, μεταξύ των οποίων  κάποια που περιέχονται στο άλμπουμ  της,  «Σημεία Στίξης». Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε ο χορός που έστησαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, στο άκουσμα αντάρτικων  τραγουδιών με τη συμμετοχή και της Πολυξένης Καράκογλου.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.