Τελευταίες Ειδήσεις

Κώστας Σκρέκας: 350 εκατ. ευρώ για το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους ηλικίας 18 - 39 ετών



Στο πλαίσιο της νέας στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα  «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους ηλικίας 18-39 ετών.


Το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ και στο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν 20.000 νέοι. Όπως δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας, «στόχος είναι να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και τα νέα ζευγάρια, να αποκτήσουν ένα σύγχρονο σπίτι που θα τους εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και χαμηλό κόστος θέρμανσης και κλιματισμού».
Καινοτομία του προγράμματος είναι ότι, πέρα από το κομμάτι των παρεμβάσεων ενεργειακού χαρακτήρα, εντάσσονται για πρώτη φορά και παρεμβάσεις ανακαίνισης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ενότητες, την ενότητα «Εξοικονομώ για Νέους» και την ενότητα «Ανακαινίζω για Νέους». Οι προϋποθέσεις συμμετοχής για έναν νέο είναι αντίστοιχα οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ενότητα της εξοικονόμησης και 20.000 ευρώ για την ενότητα της ανακαίνισης. Το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ΄ ή χαμηλότερη.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν στη διάσταση της εξοικονόμησης, αντικατάσταση κουφωμάτων, εξωτερική θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης - ψύξης, συστήματα παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης, συσκευές Smart Home και οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

Επιπλέον, ο Τρικαλινός Υπουργός ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω για κενά σπίτια», με το οποίο επιδοτείται η ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40%. Αφορά κατοικίες μέχρι 100 τ.μ. στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως «πρόκειται για ολόπλευρη στήριξη στους νέους ανθρώπους, ώστε να ανοίξουν τα φτερά τους, αρχίζοντας από το να καταφέρουν να έχουν ένα δικό τους σπίτι. Αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης και υποχρέωσή μας προς τη νέα γενιά της Πατρίδας μας. Βασική παράμετρος αυτής της πολιτικής σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, είναι να παρέχουμε τα κατάλληλα κίνητρα στους νέους για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα, ενέργεια και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.