Τελευταίες Ειδήσεις

Π. Δριτσέλη : H Τρικαλινή κτηνοτροφία εκπέμπει SOS.


Τα τελευταία τρία χρόνια ο κτηνοτροφικός κλάδος συμπιέζεται επικίνδυνα, με άμεσες συνέπειες και για τον παραγωγικό ιστό της χώρας, αλλά και την διατροφική ασφάλεια της κοινωνίας. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, όπου οι κτηνοτρόφοι αποτέλεσαν τον πιο αδικημένο επαγγελματικό κλάδο της Ελλάδας, το τελευταίο διάστημα η έκρηξη του κόστους παραγωγής έρχεται να απειλήσει την επάρκεια του οικογενειακού τραπεζιού. Οι τελευταίες ελλείψεις σε γάλα και κωδικούς γιαουρτιών από τα ράφια της λιανικής, αποκαλύπτουν την κορυφή του παγόβουνου. Κτηνοτρόφοι αποσύρονται από το επάγγελμα, το ζωϊκό κεφάλαιο μειώνεται και η μεταποίηση των κτηνοτροφικών προϊόντων, μέσα από την τυροκομία ιδιαίτερα, απειλεί με δυσαναπλήρωτο παραγωγικό κενό την περιοχή μας. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για : 


1. Ουσιαστική επιδότηση των κτηνοτρόφων όλων των εκτρεφόμενων ειδών για τις ζωοτροφές με βάση τα τιμολόγια αγοράς ζωοτροφών προηγούμενων ετών ώστε να καλυφθεί η πραγματική διαφορά. 


2. Όλα τα αγροεφόδια να πάνε σε ένα συντελεστή ΦΠΑ 6%. Στο 6% να πάει ο ΦΠΑ και στις πωλήσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.


3. Απορρόφηση της αύξησης του ενεργειακού κόστους της εκτροφής 


4. Ομαλοποίηση στην καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων με έγκαιρη και χρονικά προγραμματισμένη, διάφανη και δίκαιη απόδοση στους δικαιούχους.


5. Αύξηση ρευστότητας με αξιοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, του Ταμείου Μικροπιστώσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης προς όφελος των παραγωγών.


6. Έλεγχο ελληνοποιήσεων και ενίσχυση συλλογικών σχημάτων.


Μόνο με αυτά τα μέτρα θα μπορέσουν να κρατήσουν οι κτηνοτρόφοι τα κοπάδια τους και να διασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια της χώρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.