Τελευταίες Ειδήσεις

«Σοβαρά προβλήματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του νομού Τρικάλων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης»


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Οικονομικών

Τουρισμού

Θέμα: «Σοβαρά προβλήματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του νομού Τρικάλων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης»

Σε επιστολή διαμαρτυρίας που μας απέστειλε η Ένωση Ξενοδοχείων του Νομού Τρικάλων περιγράφονται αναλυτικά  τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από τα μέσα Μαρτίου του 2020 με τα lockdown λόγω της πανδημίας και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, μέχρι την εξωφρενική αύξηση του κόστους της ενέργειας και τις προβλέψεις ότι θα παραταθεί για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Το πλήγμα για το Νομό Τρικάλων είναι τεράστιο, καθώς η πλειονότητα των επισκεπτών προς τα αναγνωρισμένα αξιοθέατα μας σε όλο τον νομό, με πρώτο προορισμό τα Μετέωρα – μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ταξιδεύει κυρίως οδικώς και η παρατεταμένη αύξηση του κόστους των καυσίμων έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τις ξενοδοχειακές μας επιχειρήσεις .

Στην επιστολή προστίθεται το σοβαρό πρόβλημα με τον αυξανόμενο κι αθέμιτο ανταγωνισμό, από το 2018, εις βάρος της οργανωμένης ξενοδοχίας, από τις αστικές κατοικίες - mini τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα γνωστά Air BnB των οποίων η λειτουργία δεν έχει νομικό πλαίσιο αδειοδότησης ενώ επίσης δεν λειτουργεί εποπτική αρχή ελέγχου, σε αντίθεση με τα τουριστικά καταλύματα που ο έλεγχος ασκείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού.

Η παρατεταμένη αύξηση του κόστους της ενέργειας ροκανίζει την ρευστότητα των επιχειρήσεων, κι εκτινάσσει τους προϋπολογισμούς τους, γεγονός που προκαλεί οικονομική και λειτουργική ασφυξία.

Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα ‘Δεύτερη Ευκαιρία’, που κατατέθηκε ως το βασικό νομικό πλαίσιο οριστικής τακτοποίησης των υπερφορτωμένων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, δυστυχώς δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα.

Συνεπώς, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν συσσωρευμένα δάνεια στις τράπεζες, έχουν ληξιπρόθεσμα ποσά στην εφορία (η οποία έχει κατασχέσει σε μεγάλο ποσοστό σχεδόν όλα τα οικονομικά προγράμματα στήριξης), έχουν οφειλές στους Δήμους και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Επειδή, ο κλάδος των ξενοδοχείων αποδίδει στο ΑΕΠ της χώρας το 21% και συνεισφέρει ουσιαστικά στην μείωση της ανεργίας

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Το Υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιήσει μια πραγματική οικονομική στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων δια μέσω ενός οριζόντιου ειδικού σχεδίου που δεν θα φορολογείται ( όπως στο πρόγραμμα « ΑΝΑΣΑ» ) και με μη δέσμευση των εκταμιεύσεων από την Εφορία ;  
  2. Το Υπουργείο Εργασίας θα υλοποιήσει το αίτημα της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Τρικάλων για ειδικό επιδοτούμενο πρόγραμμα, σε ποσοστό 100%, για όσους εργαζόμενους προσληφθούν σε τουριστικές επιχειρήσεις του Νομού Τρικάλων ;
  3. Σκοπεύουν να προβούν στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης και να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος της οργανωμένης ξενοδοχίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

 

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μωραΐτης Αθανάσιος

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.