Τελευταίες Ειδήσεις

Στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι - Το μήνυμά της στην Κίνα - Πεκίνο: Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν

Πρόκειται για την πιο υψηλόβαθμη Αμερικανίδα πολιτικό που επισκέπτεται το νησί εδώ και 25 χρόνια.



Ηπρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι έφτασε σήμερα στην Ταϊβάν με ένα σαφές μήνυμα για την Κίνα, λέγοντας ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για μια δημοκρατική Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ.


«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή Δημοκρατία της Ταϊβάν. Η επίσκεψή μας είναι μέρος του ευρύτερου ταξιδιού μας στον Ινδο-Ειρηνικό -συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας- με επίκεντρο την αμοιβαία ασφάλεια, τις οικονομικές εταιρικές σχέσεις και τη δημοκρατική διακυβέρνηση.


Οι συζητήσεις μας με την ηγεσία της Ταϊβάν θα επικεντρωθούν στην επιβεβαίωση της υποστήριξής μας προς τον εταίρο μας και στην προώθηση των κοινών μας συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής Ινδο-Ειρηνικού. Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τα 23 εκατομμύρια πολίτες της Ταϊβάν είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση της Πελόζι και καταλήγει:


«Η επίσκεψή μας είναι μία από τις πολλές αντιπροσωπείες του Κογκρέσου που έχουν φτάσει στην Ταϊβάν -και σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, με γνώμονα τον Νόμο για τις Σχέσεις της Ταϊβάν του 1979, τα κοινά ανακοινωθέντα ΗΠΑ-Κίνας και τις Έξι Διαβεβαιώσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αντιτίθενται στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo».



Πρόκειται για την πιο υψηλόβαθμη Αμερικανίδα πολιτικό που επισκέπτεται το νησί εδώ και 25 χρόνια.



Η οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου


Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε έντονα στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, υπογραμμίζοντας πως βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊπέι, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.


Χαρακτηρίζει την Ταϊβάν «αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας» και συμπληρώνει ότι η επίσκεψη στέλνει ένα εσφαλμένο μήνυμα στις δυνάμεις αυτονομιστών περί «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».


«Καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», αναφέρει η ανακοίνωση.


Προειδοποιεί ότι το Πεκίνο θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.


Τέλος, προτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υπονομεύουν την «αρχή της μίας Κίνας». «Μην επιδιώκετε τη σύγκρουση και μη συνεχίζετε παρακάτω σε ένα λάθος και επικίνδυνο μονοπάτι», είναι το μήνυμα του Πεκίνου προς την Ουάσινγκτον.


Μεταξύ άλλων, η δήλωση αναφέρει: «Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της αρχής της «ενιαίας Κίνας» και των διατάξεων των τριών κοινών ανακοινωθέντων Κίνας-Η.Π.Α. Έχει σοβαρό αντίκτυπο στα πολιτικά θεμέλια των σχέσεων των δύο χωρών και παραβιάζει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. Υπονομεύει ιδιαίτερα την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στέλνει ένα έντονα λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για "ανεξαρτησία της Ταϊβάν". Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και καταδικάζει αυστηρά αυτή την κίνηση, και έχει προβεί σε σοβαρό διάβημα και έντονη διαμαρτυρία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες».


«Αυτές οι κινήσεις, όπως το να παίζει κανείς με τη φωτιά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν» συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει ότι «όλες οι συνέπειες που προκύπτουν» από την επίσκεψη της Πελόζι «πρέπει να βαρύνουν την πλευρά των ΗΠΑ και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».


Κινεζικά αεροσκάφη διασχίζουν τα στενά της Ταϊβάν


«Κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35» «διασχίζουν τα στενά της Ταϊβάν, που χωρίζουν την ηπειρωτική Κίνα από το νησί που διεκδικείται από το Πεκίνο, μετέδωσε νωρίτερα η κινεζική κρατική τηλεόραση CGTN.


Η ανακοίνωση αυτή ήρθε πριν την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι. Μια τέτοια πρωτοβουλία θεωρείται σοβαρή πρόκληση από την Κίνα η οποία μπορεί να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν χαρακτήρισε ψευδείς τις παραπάνω αναφορές των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι έχει πλήρη αντίληψη των δραστηριοτήτων κοντά στην Ταϊβάν και ότι θα στείλει δυνάμεις ως αντίδραση σε «εχθρικές απειλές».


H Κίνα θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» 


Ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» ως απάντηση στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.


Ξεχωριστά, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από σήμερα το βράδυ και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.


Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.



Το χρονικό της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας


Τη Δευτέρα, η Κίνα προειδοποίησε τις ΗΠΑ για την ενδεχόμενη επίσκεψη της Πελόζι, λέγοντας ότι ο κινεζικός στρατός «δεν θα καθίσει άπραγος» εάν το Πεκίνο πιστεύει ότι απειλείται η «κυριαρχία και η εδαφική του ακεραιότητα».


Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η απόφαση να επισκεφθεί την Ταϊβάν ήταν της προέδρου, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν μέλη του Κογκρέσου -συμπεριλαμβανομένων προηγούμενων ομιλητών της Βουλής των Αντιπροσώπων- επισκέπτονταν την Ταϊβάν.


«Το Κογκρέσο είναι ένας ανεξάρτητος, ισότιμος κλάδος της κυβέρνησης», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δηλώσεις του στα Ηνωμένα Έθνη. «Η απόφαση είναι εξ ολοκλήρου της προέδρου».


Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν επίσης τη Δευτέρα το Πεκίνο να μην προβεί σε κλιμακούμενες ενέργειες ως απάντηση στο ταξίδι της Πελόζι.


«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για το Πεκίνο να μετατρέψει μια ενδεχόμενη επίσκεψη, που συνάδει με τη μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ, σε κάποιου είδους κρίση ή σύγκρουση, ή να τη χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να αυξήσει την επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα μέσα ή γύρω από τα Στενά της Ταϊβάν», δήλωσε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ο στρατηγικός συντονιστής επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε δημοσίως ότι ο αμερικανικός στρατός δεν πίστευε ότι ήταν καλή στιγμή για την Πελόζι να επισκεφθεί την Ταϊβάν, αλλά σταμάτησε να της λέει απευθείας να μην πάει, δήλωσαν προηγουμένως δύο πηγές στο CNN.


Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Ο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, το συζήτησαν εκτενώς κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την περασμένη εβδομάδα που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες.


Αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανησυχούν ότι το ταξίδι της Πελόζι πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη στιγμή, καθώς ο Σι αναμένεται να επιδιώξει μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία στο επερχόμενο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Κινέζοι αξιωματούχοι του κόμματος αναμένεται να αρχίσουν να προετοιμάζουν το έδαφος για το συνέδριο αυτό τις επόμενες εβδομάδες, ασκώντας πίεση στην ηγεσία του Πεκίνου να επιδείξει δύναμη.


Ενώ ο Μπάιντεν δεν έχει υποστηρίξει την επίσκεψη της Πελόζι, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η κινεζική ηγεσία μπορεί να συγχέει το ταξίδι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με μια επίσημη επίσκεψη της κυβέρνησης και ανησυχούν ότι η Κίνα δεν διαχωρίζει την Πελόζι από τον Μπάιντεν αφού και οι δύο είναι Δημοκρατικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.