Τελευταίες Ειδήσεις

Δήλωση Α. Ξανθού για τις αναστολές εργασίας στο ΕΣΥ



Να τελειώσει τώρα η αθλιότητα  των αναστολών εργασίας- να επιστρέψουν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι και να στηριχθεί το ΕΣΥ που καταρρέει
Μεθαύριο 1 Σεπτέμβρη κλείνει ένας χρόνος από την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζομένων στο ΕΣΥ. Η κοινωνική αγριότητα αυτής της ρύθμισης και οι συνθήκες αναξιοπρέπειας και οικονομικής εξαθλίωσης που έχει δημιουργήσει  σε χιλιάδες ανθρώπους και στις οικογένειές τους,  είναι ευρύτατα αντιληπτή.  Είναι ντροπή για μια χώρα που υποτίθεται ότι λειτουργεί το Κράτος Δικαίου, να καταδικάζονται σε παντελή στέρηση μισθού και σε ακραία φτωχοποίηση, εργαζόμενοι που για χρόνια έχουν υπηρετήσει με εντιμότητα και αφοσίωση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, για λόγους που δεν έχουν πλέον καμιά σχέση με την προστασία της Δημόσιας Υγείας.  Είναι όμως, ταυτόχρονα, εγκληματικά ανεύθυνο να στερείται το ΕΣΥ τις πολύτιμες υπηρεσίες έμπειρου υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού, σε περίοδο αναζωπύρωσης της πανδημίας  και δραματικής κρίσης στελέχωσης όλων των δημόσιων δομών υγείας.  
Το «καθεστώς» Μητσοτάκη και προσωπικά ο Υπουργός Υγείας κ.Πλεύρης έχουν την αποκλειστική πολιτική ευθύνη γι’ αυτή την αθλιότητα. Χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση και νομιμοποίηση, χωρίς θετική γνωμοδότηση από κανένα αρμόδιο θεσμικό όργανο της Ελληνικής Πολιτείας (Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής κλπ),  χωρίς ανάλογη  σύσταση  των διεθνών (ΠΟΥ) ή  ευρωπαϊκών οργανισμών (ECDC). Την ώρα της πλήρους αναστολής όλων των μέτρων πρόληψης  της διασποράς του ιού  και αρκετούς  μήνες μετά το «σφύριγμα λήξης» της πανδημίας από την κυβέρνηση, η αναστολή εργασίας των εργαζομένων στο ΕΣΥ είναι το μόνο μέτρο υποχρεωτικότητας που υπερασπίζεται με πάθος η κυβέρνηση.   Αυτή η εμμονή έχει πολιτική εξήγηση : οφείλεται  στην  -ακροδεξιάς κοπής-  αντίληψη   «μηδενικής ανοχής», τιμωρητισμού και «σιδηράς πυγμής», που είναι στο «DNA» του αυταρχικού και σκληρά  νεοφιλελεύθερου συστήματος Μητσοτάκη.    
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά την καθαρή δημόσια τοποθέτηση του υπέρ του καθολικού εμβολιασμού  ως κρίσιμου «εργαλείου» αναχαίτισης  της πανδημίας, θεωρεί ταυτόχρονα ότι πρέπει  να τελειώνουμε με την αθλιότητα των αναστολών εργασίας στο ΕΣΥ.  Γιατί το δικαίωμα στην εργασία  και στην αξιοπρέπεια είναι ιερό και απαραβίαστο. Και γιατί η αποτροπή του λειτουργικού black out στο ΕΣΥ και η στήριξη των δημόσιων δομών υγείας  που παραπαίουν, είναι όρος για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης και για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Να γυρίσουν λοιπόν  άμεσα στη δουλειά τους όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ που είναι σε αναστολή, με συστηματικούς  διαγνωστικούς ελέγχους και υψηλά standards ασφάλειας για όλο το προσωπικό και για τους ασθενείς. Αλλά και με μέτρα ενδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα  όχι μόνο με το καθεστώς των αναστολών,  αλλά και με το «καθεστώς»   Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.