Τελευταίες Ειδήσεις

Fuel Pass, Power Pass και έξτρα επίδομα θέρμανσης, όλα τα μέτρα μέτρα «ανάχωμα» στην ακρίβεια


Η λήψη ενισχυτικών μέτρων για την στήριξη της κοινωνίας παραμένει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, με Fuel Pass, Power Pass αλλά και έξτρα επίδομα θέρμανσης.

Στελέχη να αναφέρουν ότι η διαδικασία των επιδομάτων για τη βενζίνη και για το ηλεκτρικό ρεύμα θα συνεχιστούν όσο το απαιτεί η συγκυρία, αλλά και όσο το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να ληφθούν όσα πυροσβεστικά μέτρα χρειάζονται, έχοντας ωστόσο απόλυτη στόχευση σε κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.


Η συγκεκριμένη στόχευση της κυβέρνηση αποκλείει (τουλάχιστον για αυτή την περίοδο) οποιαδήποτε οριζόντια παρέμβαση σε φόρους και δασμούς. Αυτό σημαίνει ότι πριν ακόμα ξεκινήσει να «τρέχει» το Fuel Pass 2, αλλά και να ολοκληρωθεί η διαδικασία του Power Pass, εξετάζεται ήδη το ενδεχόμενο μιας ακόμα επανάληψης και των δυο μέτρων. Εφόσον αποφασιστεί η επανάληψη των μέτρων ως Fuel Pass 3 και Power Pass 2 αντίστοιχα, η ενεργοποίηση τους τοποθετείται περί τα μέσα με τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των αναγκών του φθινοπώρου.


Την ίδια εποχή θα ξεκινήσει να τρέχει και το επίδομα θέρμανσης το οποίο αναμένεται να σχεδιαστεί με ενισχυμένο κονδύλι. Αν και ακόμα η επεξεργασία του βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, δεν αποκλείεται να προβλέπεται διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.


Ταυτόχρονα θα συνεχίσει να τρέχει η επιδοματική πολιτική προκειμένου να συγκρατούνται οι «παραφουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος, ενώ τα αρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε αναμονή προκειμένου να δουν πώς θα λειτουργήσει ο νέος τρόπος τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Νέες παρεμβάσεις θα χρειαστούν και στα τιμολόγια του φυσικού αερίου, καθώς όσο θα προχωρά το φθινόπωρο θα αυξάνεται η κατανάλωση, με τις τιμές χονδρικής να σημειώνουν ήδη σημαντική αύξηση, γεγονός που θα φέρουν αυξήσεις και στη λιανική.


Μείωση φόρων

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με το δίχτυ προστασία που ετοιμάζει για το φθινόπωρο αποκαλύπτει ότι απομακρύνεται οποιαδήποτε σκέψη οριζόντιας παρέμβασης στους φόρους που επιβαρύνουν την ενέργεια και ειδικά την τιμή της βενζίνης. Τα στοιχεία εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν κάμψη των εισπράξεων εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών, χωρίς ωστόσο να προκαλεί σημαντική ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο.


Αντίθετα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών μια τέτοια παρέμβαση θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στα έσοδα του προϋπολογισμού σε μια περίοδο που επιθυμία είναι να αποφευχθούν οι υπερβάσεις που θα βάλουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ στα καύσιμα θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα φτάσει ετησίως τα 6 δισ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα μια οριζόντια παρέμβαση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου παραδοσιακά αυξάνονται τα έσοδα από τη φορολόγηση των καυσίμων, μοιάζει απίθανη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.