Τελευταίες Ειδήσεις

Κώστας Σκρέκας: «Επιβάλλουμε πλαφόν στις χρεώσεις παγίων των προμηθευτών»




«Με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αλλάζουμε το ενεργειακό μείγμα υπέρ των πολιτών και του περιβάλλοντος»


Ακολουθούν τα σημαντικότερα αποσπάσματα από την ομιλία του Τρικαλινού Υπουργού, Κώστα Σκρέκα, στη Βουλή για το σχέδιο νόμου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα:

«Η Ελλάδα έθεσε σε λειτουργία έναν μηχανισμό βάζοντας ένα πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Ο μηχανισμός αυτός τις πρώτες 15 μέρες λειτουργίας απέδωσε πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι τέλος Ιουλίου εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσει ίσως και τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Μαζί με αυτό το μηχανισμό προχωρήσαμε και σε μια άλλη μεγάλη αλλαγή. Αναστείλαμε για ένα χρόνο τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Υποχρεώσαμε όλους τους προμηθευτές να ορίσουν για κάθε 1η του επόμενου μήνα ποια είναι η τιμή πώλησης, η καθαρή τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Και τώρα πια οι πολίτες μπορούν να αποφασίσουν ποιος είναι ο προμηθευτής που τους συμφέρει. 

Σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε ένα ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ για χρεώσεις πάγιες στους προμηθευτές. 

Για τον Αύγουστο ανακοινώσαμε επιδοτήσεις ύψους 1.136.000.000 ευρώ. Με 1 δισεκατομμύριο 136 εκατομμύρια απορροφούμε έως και το 90% κύριε της αύξησης στα νοικοκυριά. Ποια άλλη χώρα το κάνει αυτό; Εχθές ανακοίνωσε σουηδικός οργανισμός που μελετάει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη, πίσω από τη Ρουμανία σε ποσοστό επιδοτήσεων, 86% είναι οι επιδοτήσεις που το προηγούμενο διάστημα, όχι από δω και πέρα που έχουν αυξηθεί, έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση για να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά. 

Επιδοτούμε όχι μόνο μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες αλλά για το σύνολο της κατανάλωσης, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση, για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες επιδοτούμε με τέτοιο τρόπο ώστε απορροφούμε το 90% και βεβαίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 1 εκατομμύριο 250 χιλιάδες εμπορικές επαγγελματικές παροχές, μικρομεσαίοι επαγγελματίες θα έχουν μία επιδότηση που απορροφά έως και το 80% της αύξησης για το επόμενο διάστημα και για τους αγρότες απορροφούμε το 80% έως και το 99% της αύξησης.

Η μόνιμη λύση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι το γνωρίζετε πολύ καλά, είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που η Ελλάδα σε τελευταία ανάλυση τα εισάγει στο 100% αυτή τη στιγμή. Πως θα το κάνουμε αυτό; Μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σήμερα φέρνουμε ένα νομοσχέδιο που αφορά τα υπεράκτια αιολικά, που δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τον θαλάσσιο χώρο, να αναπτυχθούν αιολικά πάρκα υπεράκτια, πλωτά και τα οποία θα μπορέσουν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια που θα αντικαταστήσει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται  σήμερα χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο ή χρησιμοποιώντας λιγνίτη ή ακόμα και πετρέλαιο.

Οι διατάξεις του σημερινού νομοσχεδίου είναι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, είναι υπέρ σας κοινωνίας και βοηθάνε την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.