Τελευταίες Ειδήσεις

Δ. Τρικκαίων: Οι πολίτες συζήτησαν για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στα Μ. Καλύβια


Πολύ κάτω από το πιο αυστηρό όριο της ΕΕ και της Ελλάδας η μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο κέντρο των Μεγάλων Καλυβίων. Αυτό είναι το συμπέρασμα των μετρήσεων που πραγματοποίησε η κινητή μονάδα μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που διαθέτει ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για ένα από τα δύο οχήματα που προβαίνουν σε μετρήσεις, μετά τη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στον Δήμο Τρικκαίων και την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) την τελευταία τριετία.

Η συγκεκριμένη δράση ήταν μια συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων και της Ομάδας Εθελοντών Τρικάλων, για την πραγματοποίηση μετρήσεων και την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος τομέα Α, Βασίλης Κρανιάς «στοχεύουμε να ενισχύουμε τη γνώση όλων των πολιτών για ένα θέμα που απασχολεί και, συνήθως, τρομάζει. Η ενημέρωση και η επιστημονική θέση είναι σημαντικά, για να αποφεύγουμε παρανοήσεις και φόβους που δε στέκουν πουθενά». Από τη πλευρά του ο συντονιστής της Ομάδας Εθελοντών, Μιχάλης Λάππας, επεσήμανε ότι «η συνεργασία των δύο πλευρών δείχνει ότι σε θέματα υγείας και γενικότερα, στα ζητήματα της επιστημονικής γνώσης, μπορούμε να συνεχίσουμε και να δρούμε προς όφελος όλων, προκειμένου η πραγματική κατάσταση να είναι προσβάσιμη στον καθένα και να μην αιωρούνται μύθοι».

Η κινητή μονάδα πραγματοποίησε μετρήσεις στα Μεγάλα Καλύβια, μπροστά από το πρώην Δημαρχείο, το διάστημα 3 – 9 Ιουνίου 2022. Οι μετρήσεις περιελάμβαναν όλη την ευρυζωνική περιοχή από 0,1 MHz ως 6 GHz και έδειξαν ότι η περιοχή βρίσκεται πολύ κάτω από το όριο και της πιο αυστηρής νομοθεσίας που υπάρχει στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι επιστήμονες της Ομάδας εθελοντών κ. Θαν. Σπανιάς, φυσικός και Παν. Σακελλαρίου, μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, παρουσίασαν και ανέλυσαν τη φύση των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών από τα ραδιοκύματα, την κινητή τηλεφωνία, το οπτικό φάσμα, τις ακτίνες γ και την κοσμική ακτινοβολία.
Απαντήθηκαν ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση και τους πιθανούς κινδύνους κάθε είδους ακτινοβολίας. Ειδική συζήτηση έγινε για τους μύθους που περιβάλλουν  το όλο θέμα και τονίστηκε η αξία της υπεύθυνης και επιστημονικά τεκμηριωμένης πληροφορίας.

Όλες οι μετρήσεις και για τα 23 σημεία του Δήμου Τρικκαίων, όπου πραγματοποιήθηκαν, είναι ανοικτές και προσβάσιμες σε όλους/ες, στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων (www.trikalacity.gr) στο ειδικό banner «Ecopolis - Ποιότητα Ζωής & Μετρήσεις», επιλέγοντας «Μέτρηση Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας». 

Για τον επόμενο «σταθμό» της κινητής μονάδας θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση, καθώς στόχος είναι, σε πρώτη φάση, να γίνουν μετρήσεις στα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Τρικκαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.