Τελευταίες Ειδήσεις

Ερντογάν: «Δεν ακούμε κανέναν» - Νέο παραλήρημα του γιαλαντζί σουλτάνου


«Θα κάνω ό,τι θέλω» διαμηνύει ο Τούρκος πρόεδρος προς πάσα κατεύθυνση, εξαπολύοντας ευθείες απειλές προς τη Δύση. 


Nέα πυρά κατά της Δύσης εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο μεγαλειώδες παρελθόν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επιχειρώντας να δημιουργήσει κλίμα ενόψει των εκλογών του 2023.


«Κάναμε ό, τι μέχρι χθες μας έλεγαν ότι δεν μπορούμε και συνεχίζουμε, πετύχαμε όλα όσα μας έλεγαν δεν θα καταφέρετε, γιατί η Τουρκία είναι μία χώρα που έσκισε τα πουκάμισα που της είχαν φορέσει, έσπασε τα δεσμά που της έδεναν τα πόδια, γκρέμισε τα τείχη που της είχαν χτίσει στο παρελθόν και έβαλε τέλος στις υποθήκες που της είχαν επιβάλει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, κάνοντας λόγο για ένα λαμπρό μέλλον που περιμένει τη χώρα του και θα αξίζει κάθε βάρος που σηκώνει.


«Η Τουρκία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο έχει δει την κατάρρευση του κράτους της που είχε ζωή 600 ετών. Με τον Εθνικό Αγώνα σώσαμε όσα από τα εδάφη μπορούσαμε σε σχέση με όσα προσπάθησαν να μας επιβάλουν με τη Συνθήκη των Σεβρών. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίσαμε την υποκρισία των Συμμαχιών που όλο μας κρατούσαν στην άκρη», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «όσα μέχρι χθες μας έλεγαν ''δεν μπορείτε να τα κάνετε'', τα κάναμε όλα και συνεχίζουμε να τα κάνουμε. Οσο μας έλεγαν ''δεν θα τα καταφέρετε'' τα καταφέραμε όλα και συνεχίζουμε».


Μάλιστα, χαρακτήρισε σύμβολο της νέας εποχής της χώρας την αλλαγή του ονόματος από Turkey σε Turkiye στα Ηνωμένα Έθνη. 


«Μας περιμένει ένα λαμπρό μέλλον, αξίζει κάθε ταλαιπωρία που υποφέρουμε, κάθε βάρος που σηκώνουμε. Κάθε απόσταση που διανύουμε στην οικοδόμηση μιας μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας είναι ένα βήμα προς ένα ευημερούν μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας» είπε ο Ερντογάν.


Σε ό,τι αφορά την οικονομία, επέμεινε ότι στην Τουρκία σε τεχνικό επίπεδο δεν υπάρχει πρόβλημα πληθωρισμού, αλλά παραδέχθηκε ότι σε πραγματικό επίπεδο υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας. Διεμήνυσε πάντως ότι θα συνεχίσει την οικονομική του πολιτική παρά τη σωρεία επικρίσεων: «Από την κυβέρνηση αυτή κανένας να μην περιμένει την αύξηση των επιτοκίων. Αντιθέτως να συνεχίσουμε τη μείωση των επιτοκίων» είπε.


Οι προκλήσεις και το ενδεχόμενο «θερμού» επεισοδίου


Στο μεταξύ, την προσάρτηση των Δωδεκανήσων στην Τουρκία ζητούν ακραίες φωνές στην γείτονα, καθώς  συνεχίζεται η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, ενώ drone έκανε υπερπτήση πάνω από την Κίναρο.


Την ίδια ώρα, ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο και τον Νίκο Χατζηνικολάου, τόνισε πως η Τουρκία έχει ενοχληθεί από την ελληνοαμερικανική συνεργασία, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες που διακινούνται στο εσωτερικό αυτής ότι η Ελλάδα προτίθεται να κάνει κινήσεις τύπου επέκτασης χωρικών υδάτων και στο ανατολικό Αιγαίο.


Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, είναι πολύ πιθανό να δούμε τις επόμενες ημέρες ερευνητικά πλοία σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, ίσως και μια νέα επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ.



 

Η Ελλάδα από την πλευρά της δείχνει προετοιμασμένη για κάθε εξέλιξη στο Αιγαίο, οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ η Αθήνα έχει την στήριξη των διαχρονικών συμμάχων της, την ώρα που Κομισιόν, Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας. 


Στο μεταξύ, ο εσωτερικός πολιτικός ανταγωνισμός στην Τουρκία αναμένεται να εκτυλιχθεί με εθνικιστική ατζέντα και με συνεχόμενες αιχμές κατά της Ελλάδας από όλα τα κόμματα που θα προσπαθήσουν να κερδίσουν ψήφους από το εθνικιστικό ακροατήριο της χώρας.


Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο καθώς προετοιμάζει την άμυνά της, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε επαγρύπνηση, την ώρα που ο Ερντογάν βάλλει κατά της Ελλάδας προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.


Νέο μήνυμα Κομισιόν: Η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ


H Toυρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ, τόνισε τη Δευτέρα ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι, στέλνοντας νέο μήνυμα στη γείτονα για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και τις προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο έστειλε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 


«Οι αναφορές για υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικές περιοχές είναι πηγή ανησυχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας παράλληλα ότι «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας για μερικά από τα νησιά της είναι αντιπαραγωγική, και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο».


Ο κ. Βάρχελι διεμήνυσε ότι αναμένεται από την Τουρκία να δεσμευτεί απερίφραστα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική επίλυση των διαφωνιών.


«H Toυρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ, γι’ αυτό οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας. Συμπλήρωσε ότι παραμένει η ανησυχία για το κράτος-δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα και έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση μιλώντας για στόχευση πολιτικών κομμάτων, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, αλλά και για ό,τι αφορά στο σεβασμό των γυναικών.


Σημείωσε πάντως, ότι η Τουρκία παραμένει εταίρος κλειδί για την ΕΕ σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι οι «εντάσεις με την Τουρκία έχουν μειωθεί τους περασμένους μήνες, καθώς οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υποχώρησαν το 2021».


Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Τέλος στους αυταρχικούς ηγέτες που καταπατούν τα σύνορα γειτόνων τους


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και να στείλει ακόμα ένα μήνυμα στην Άγκυρα.


«Ο πόλεμος να τελειώσει και μαζί του να αποτραπεί το καταστροφικό των αυταρχικών ηγετών που με οποιοδήποτε τίμημα ή πρόσχημα θα καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους. Καθήκον όλου του πολιτισμένου κόσμου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδώνια 2022.


Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Είμαστε στα όριά μας με την Τουρκία»


«Πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας, στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφορικά με την Τουρκία, μιλώντας σήμερα στο ετήσιο συνέδριο ασφαλείας GLOBSEC στη Μπρατισλάβα.


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε αναφορά στο casus belli από την πλευρά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, ενώ αναφέρθηκε και στις καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.


«Είναι περίεργο να έχεις έναν σύμμαχο που σε απειλεί με πόλεμο, εάν αποφασίσουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, ένα δικαίωμα που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Απειλή πολέμου από έναν σύμμαχο σε έναν άλλο; Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους συμμάχους. Και δεν θέλω συμμάχους που κάνουν 40 και πλέον υπερπτήσεις την ημέρα. Κι όχι μόνο υπαρπτήσεις αλλά και παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Πετούν και πάνω από κατοικημένες περιοχές, και μέσα στη νύχτα. Αναρωτιέμαι για ποιον λόγο».


Ο κ. Παναγιωτοπουλος αναφέρθηκε και στις τουρκικές αιτιάσεις για τα νησιά λέγοντας: «Είναι περίεργο που έχουμε έναν σύμμαχο που επιχειρηματολογεί για την αποστρατιωτικοποίηση κάποιων νησιών μας και λέει ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν θα τα πάρει. Θα χάσουμε την κυριαρχία τους; Θα τα χάσει η Ελλάδα από κάποιον άλλο; Αυτά δεν είναι μόνο απαράδεκτα αλλά και εντελώς παράλογα. Θα κάνουμε τα πάντα για να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Θα σας πω ότι πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας. Στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.