Τελευταίες Ειδήσεις

Περιοδείες και Συζητήσεις του ΚΚΕ με τους Αγροτοκτηνοτρόφους του Νομού


Περιοδείες και συζητήσεις με τους βιοπαλαιστές αγρότες – κτηνοτρόφους  πραγματοποιεί αυτό το διάστημα η Κ.Ο. Τρικάλων του ΚΚΕ. Αντιπροσωπεία με τους Αλέκο Νταούλα και Λάμπρο Τσέκα μέλη της Τ.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ, συνοδευόμενοι από στελέχη των τοπικών κομματικών οργανώσεων  επισκέφθηκαν και συζήτησαν με αγρότες και κτηνοτρόφους σε χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας και Τρικάλων.

 

Μέσα από τις συζητήσεις αναδεικνύονται τα οξυμμένα προβλήματα και η δεινή κατάσταση που βιώνουν αγροτικές οικογένειες. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με με το τσουνάμι ακρίβειας στα καύσιμα, στο ρεύμα, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές, γενικά στις καλλιέργειες και την φροντίδα τους αλλά και στο κόστος ζωής γενικότερα της αγροτικής οικογένειας. Ο συνδυασμός του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών των αγροτικών προϊόντων που παράγουν και πουλούν, κάνει τη ζωή τους ακόμα πιο δύσκολη. Τα χρέη συνεχώς αυξάνουν, με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα να αποτελούν πλέον μόνιμα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων.

 

Τα μέλη του ΚΚΕ τόνισαν πως οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι και οι οικογένειές τους δεν έχουν ανάγκη από λόγια παρηγοριάς και από ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργούν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα. Για να ανακουφιστούν, το ελάχιστο που μπορεί να γίνει είναι:

 

Η άμεση μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση των αγροεφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροεφόδια και βασικά είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες. Άμεση εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για ζημιές που έχουν υποστεί. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει άμεσα την παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού στον ΕΛΓΑ. Καθιέρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής  και θα εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους αγροτοκτηνοτρόφους και προσιτές τιμές στην λαϊκή κατανάλωση.

 

Επίσης στην συζήτηση τέθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την νέα αναθεωρημένη κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) αλλά και με τον καυγά που ξέσπασε μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός αιτήθηκε και έλαβε επιδότηση 8500 ευρώ.

 

Τα μέλη του ΚΚΕ τόνισαν ότι τόσο οι προηγούμενες ΚΑΠ που εφάρμοσαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η νέα αναθεωρημένη του 2023-2027 έφεραν και φέρνει νέα εμπόδια και μεγαλύτερα στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους. Σκεφτείτε μόνο πόσες χιλιάδες αγρότες ξεκληρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια από την αρχή της εφαρμογής της ΚΑΠ και την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ – ΕΕ. Στόχος της ΚΑΠ ήταν και είναι η συγκέντρωση της παραγωγής και σε μια πορεία και της γης και η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων του αγροτικού τομέα των λίγων και μεγάλων καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων.

 

Όσο για τον καυγά, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ καπηλεύεται τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι αγρότες για να “σηκώσει” αντικυβερνητικό μέτωπο, η δε ΝΔ οχυρωμένη πίσω από την ΚΑΠ και το καθεστώς των λεγόμενων “ιστορικών δικαιωμάτων” που δίνει την δυνατότητα στην καταβολή αγροτικών επιδοτήσεων ανεξαρτήτως παραγωγής, αποκρύπτει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ενεργοποίησε ο ίδιος το συγκεκριμένο δικαίωμα με αίτησή του. Θυμίζουμε ότι επιδοτήσεις έπαιρνε μέχρι και η βασίλισσα της Αγγλίας πριν το Brexit... Οι αγρότες όμως που ζουν καθημερινά την αγωνίας της επιβίωσης χρειάζεται να δουν την ουσίας πίσω από την κοκορομαχία.

 

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ  αν ήθελαν πραγματικά να εκλείψουν τέτοια εκφυλιστικά φαινόμενα θα ικανοποιούσαν το πάγιο αίτημα του αγροτικού κινήματος να συνδέονται οι επιδοτήσεις με την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Αυτό το αίτημα και οι δυο τους δεν το ικανοποιούν γιατί κινούνται απαρέγκλιτα στις ράγες της ΚΑΠ και της ΕΕ.

 

Τέλος τα μέλη του ΚΚΕ απηύθηναν στους αγρότες κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ ήταν και είναι μπροστάρης στους αγώνες των αγροτών και γενικότερα στους λαϊκούς αγώνες. Στηρίζει τις διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και τις μορφές που αυτό επιλέγει. Να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να δυναμώσουν τις αγωνιστικές διεκδικήσεις για την προστασία της παραγωγής και του εισοδήματός τους. Να συμπορευτούν και να δυναμώσουν το ΚΚΕ παντού, στο κίνημα, στην τοπική διοίκηση και στη βουλή, για να ανοίξει ο δρόμος για μια καλύτερη ζωή με μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη της παραγωγής που κίνητρο δεν θα έχει τα κέρδη των λίγων αλλά την ικανοποίηση των μεγάλων λαϊκών αναγκών, που θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού, θα καλύπτει τις πρώτες ύλες για την βιομηχανίας και την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής έξω από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ – ΝΑΤΟ) με τους εργαζόμενους και τον λαό να έχουν τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.