Τελευταίες Ειδήσεις

Το τραγούδι του Γενίτσαρη που έβλεπε μπροστά…


Τα όπλα τα πυρηνικά τα νιάτα τα τρομάζουν

κατάρα και ανάθεμα σε εκείνους που τα βγάζουν

Ναγκασάκι Χιροσίμα ήταν το πρώτο θύμα.

Όλο το κόσμο γέμισαν πυραύλους και ρουκέτες
το σύμπαν να καταστραφεί γυρεύουν οι ηγέτες.

Μόνο για πέρσινγκ και κρουζ δολάρια σκορπάνε
όμως του κόσμου οι λαοί δεν έχουν να φάνε


Ο λόγος στο Γιάννη Λεμπέση, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Γενίτσαρη και διατηρούσε δεσμούς φιλίας και αλληλοεκτίμησης μαζί του:

«Πιστεύω πως όλοι θα συμφωνήσουμε ότι δεν υπάρχει πιό επίκαιρος στίχος στους τρομαχτικούς καιρούς που ζούμε. Μη ψάξεις το δημιουργό αυτού του πανέμορφου και επίκαιρου χασάπικου στους δήθεν ψαγμένους και κοινωνικά ευαισθητοποιημένους δημιουργούς του τάχα μου τάχα μου έντεχνου τραγουδιού. Το τραγούδι αυτό είναι μία παλιά δημιουργία του αείμνηστου πρωτεργάτη του ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ Μιχάλη Γενίτσαρη, ηχογραφημένο στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ο Γενίτσαρης ταξίδεψε για το πάλκο των αγγέλων πριν 17 χρόνια στις 11 Μαΐου 2005 και κατά σύμπτωση ήταν ημέρα Τετάρτη όπως σήμερα. Είχε γεννηθεί 15 Ιουνίου 1917. Ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι με τίτλο Μάγκας από μικράκι το 1936 σε στίχους και μουσική δικά του και το τελευταίο 67 χρόνια μετά το 2003 με τίτλο, Αφήστε όλα τα ψεύτικα κι ελάτε στα ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ σε στίχους και μουσική δικά μου.

20 χρόνια είμασταν φίλοι και συνεργάτες στο πάλκο. Τον θεωρώ τον δάσκαλό μου. Τραγούδια του εκτός από τον ίδιο τραγούδησαν σχεδόν όλοι οι σπουδαίοι Λαϊκοί τραγουδιστές (Μαρίκα Νίνου, Καίτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στράτος Διονυσίου, Γιώργος Νταλάρας στα Ρεμπέτικα της κατοχής, Δημήτρης Ευσταθίου και πολλοί άλλοι. Φυσικά και ο Μέγιστος Στέλιος Καζαντζίδης που ερμήνευσε υποδειγματικά το ΘΡΥΛΙΚΟ Γειά σου Περαία Αθάνατε με τις πενιές του σπουδαίου ΜΠΕΜΠΗ.

Ακμαιότατος μέχρι τα τελευταία του έπαιζε ,έγραφε και τραγουδούσε».

Και καταλήγει συγκινημένος ο Γιάννης Λεμπέσης:

«Ήταν Σάββατο 7 Μαΐου του 2005. Δούλευα με την ορχήστρα μου Λαϊκή Στράτα στο ΚΑΡΑΒΑΝΙ της Κυψέλης. Γύρω στις 12.30 τη νύχτα βλέπω απέναντι στα σκαλάκια (ήταν υπόγειο το Καραβάνι) μία κινητικότητα περίεργη. Και εμφανίζεται ο Μιχάλης Γενίτσαρης υποβασταζόμενος από δύο φίλους του και κατευθύνεται προς το πάλκο. Έρχεται κοντά μου και μου λέει επί λέξει: Σε λίγες μέρες φεύγω και ήρθα να σε ΚΑΜΑΡΩΣΩ για τελευταία φορά στο πάλκο.

Δίπλα μου η Μαρία Κατινάρη που δουλεύαμε μαζί έβαλε τα κλάματα. Είναι ότι πιο συγκλονιστικό έχω νιώσει στα 40 χρόνια που είμαι πάνω στο πάλκο. Έκατσε σε ένα τραπεζάκι και μετά από 10 λεπτά ανέβηκε δίπλα μας στο πάλκο και τραγούδησε το Σαλταδόρο και το Εγώ μάγκας φαινόμουνα. Αυτό το στιγμιότυπο το κατέγραψε ένας φίλος από τη ΚΑΡΔΙΤΣΑ που βρισκόταν εκείνο το βράδυ στο Καραβάνι. Μετά από τρεις μέρες ο Μιχάλης Γενίτσαρης πήγε να συναντήσει τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Στράτο Παγιουμτζή, τον Ανέστο Δελιά, τον Γιώργο Μπάτη και τον Στέλιο Κηρομύτη για να έχει απαρτία η ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.