Τελευταίες Ειδήσεις

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Κώστας Σκρέκας


O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι. Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψή του στη χώρα από το 2020, γεγονός που σηματοδοτεί τη βούληση των δύο χωρών να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις και τον στρατηγικό χαρακτήρα τους.

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης των εξαίρετων διμερών σχέσεων.

Στο πνεύμα αυτό υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών, της κλιματικής δράσης, ενέργειας, υγείας, αστυνομικής συνεργασίας και τυποποίησης.

Πρόκειται για συμφωνίες που εμπεδώνουν και εμβαθύνουν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων είναι η ανανέωση της επιτυχημένης συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala και η δημιουργία κοινής πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση στη χώρα μας επενδύσεων ύψους €4 δισ., αναδεικνύοντας την ελκυστικότητά της ως παγκόσμιου επενδυτικού προορισμού.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν στην επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό σύμφωνο για το πλαίσιο ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Διονύσιος Ζώης, η Διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Δρ. Αθανάσιος Ντόκος και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Τι δήλωσε  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας
Σήμερα συνόδευσα τον Πρωθυπουργό Kyriakos Mitsotakis στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 🇦🇪, προκειμένου να υπογράψω δυο σημαντικές συμφωνίες που δίνουν νέα προοπτική στις διμερείς ενεργειακές μας σχέσεις.
Η πρώτη αφορά στην ενίσχυση της συνεργασίας μας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με την προώθηση των ΑΠΕ και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Με τη δεύτερη συμφωνία, εγκαινιάζουμε μια στρατηγική συνεργασία για την απανθρακοποίηση μικρών, μη διασυνδεδεμένων ελληνικών νησιών, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας Gr-Eco Islands. Ο στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότερα μικρά νησιά να περάσουν σε μια νέα εποχή αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.