Τις ζημιές επικρίνει σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος, ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός, κάνοντας λόγο για «σοκαριστική και επονείδιστη εικόνα».

Στον χώρο της Αγίας Σοφίας έσπευσαν μέλη του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης καθώς και ιστορικοί τέχνης οι φωτογράφισαν το σημείο που υπέστη ζημιές και προέβησαν σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την μετατροπή του σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020, το ιστορικό κτίσμα της Αγίας Σοφίας, ένα από τα αρχαιότερα λατρευτικά κτίσματα του κόσμου και μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς υπό την προστασία της UNESCO, είναι ανοικτό δωρεάν για κάθε Μουσουλμάνο που θέλει να κάνει εκεί την προσευχή του. Αποτέλεσμα είναι να εισέρχεται στο χώρο μεγάλο πλήθος χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα και μέτρα προφύλαξης.

Εκτός από την περίπτωση της Αυτοκρατορικής Πύλης, υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα φθοράς, κακοτεχνιών και εγκατάλειψης στον εσωτερικό χώρο.

Ο Σύνδεσμος Ιστορίας της Τέχνης απευθύνθηκε στις αρχές καθώς θεωρεί «η ζημία στην Αγία Σοφία συνιστά ποινικό αδίκημα και ζητά βοήθεια προκειμένου να εντοπιστεί ο υπαίτιος από τις κάμερες. Ο υπεύθυνος ασφαλείας ενημέρωσε πως δεν υπάρχει υλικό από τις κάμερες και πως η πύλη θα επιδιορθωθεί». Παράλληλα ετοιμάζεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη σε ότι αφορά στον εντοπισμό των δραστών που έσπασαν μέρος της πύλης.

Σημειώνεται ότι χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Ιστορικών τοποθεσιών, γνωστή και ως Ημέρα Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε ανάρτηση του στο twitter, ο Τ/υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ανέφερε ότι «η Τουρκία, όπως πάντα, θα συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο για την προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς»

ΥΠΕΞ: Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη

Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.