Τελευταίες Ειδήσεις

Τα σενάρια για τη μείωση τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τι εξετάζει η κυβέρνηση


«Χαραμάδα» αισιοδοξίας αφήνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ώστε η κυβέρνηση να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις αναφορικά με το νέο πακέτο μέτρων στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Τα σενάρια για τη μείωση τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.


Το οικονομικό επιτελείο αναζητά λύσεις οι οποίες θα δώσουν ανάσες στους πολίτες, χωρίς όμως να προκαλέσουν πρόβλημα στη δημοσιονομική ισορροπία. Η πραγματικότητα είναι ότι όλα τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι και όλα ζυγίζονται σε επίπεδο δημοσιονομικού βάρους.


Προτεραιότητα έχει να περιοριστεί το υπερβολικό κόστος στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι προτάσεις αφορούν την επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος, απόφαση που θα προκαλούσε επιπλέον δαπάνες στον προϋπολογισμό άνω των 3 δις. ευρω.


Σε αυτό το πλαίσιο, στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν λύσεις προκειμένου να περιοριστεί η πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά. Τελικές αποφάσεις δεν υπάρχουν, ωστόσο με τα έως τώρα δεδομένα προκρίνεται η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος και η ταυτόχρονη επιδότηση των λογαριασμών.


Έντονος είναι ο προβληματισμός αναφορικά με τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρώπη. Τα δεδομένα δείχνουν ότι Ευρωπαϊκές λύσεις δεν αναμένονται άμεσα, γεγονός που θα οδηγήσει την κυβέρνηση να κινηθεί σε εθνικές αποφάσεις. Το θέμα θα εξεταστεί τον Μάιο στη Σύνοδο Κορυφής γεγονός που σημαίνει οι όποιες αποφάσεις καθυστερούν, ενώ οι λογαριασμοί συνεχίζονται να εκδίδονται ιδιαίτερα «φουσκωμένοι».


Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση δεν εξαντλούνται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Στο οικονομικό επιτελείο μετρούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να συνεχιστεί η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου, να παραταθεί για τους επόμενους μήνες η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, να επαναληφθεί η επιδότηση της βενζίνης για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, αλλά και να επαναληφθεί η «επιταγή ακρίβειας» σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους τους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του επιδόματος παιδιού.


Το γεγονός ότι το έλλειμμα του 2021 έκλεισε χαμηλότερα στο 5,5% του ΑΕΠ έναντι της αρχικής εκτίμησης για 7% του ΑΕΠ δίνει περιθώρια για τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελικού. Ωστόσο, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εμφανίζονται επιφυλακτικά για τη πορεία των δημοσίων οικονομικών λόγω του κλίματος αβεβαιότητας και των άγνωστων παραμέτρων που θα καθορίσουν τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης.


«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σε διαρκή κατάσταση άμυνας» επαναλαμβάνουν διαρκώς ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών καθώς διαπιστώνουν τον κίνδυνο να ξεφύγει ο προϋπολογισμός και να ενταθεί ο πληθωριστικός κίνδυνος ο οποίος θα επηρεάσει αρνητικά τη πορεία του προϋπολογισμού και θα εκτροχιάσει το έλλειμμα.


Η λύση θα μπορούσε να έρθει από την Ε.Ε εφόσον αποφασισθεί κοινή και συντονισμένη δράση για την κατάσβεση της πληθωριστικής φωτιάς, ωστόσο οι αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν νωρίτερα από το τέλος Μαΐου στη Σύνοδο Κορυφής. Έως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με εθνικούς πόρους.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.