Τελευταίες Ειδήσεις

Εκλογές στη Γαλλία: Θρίλερ ανάμεσα σε Μακρόν και Λεπέν


Με αποχή ρεκόρ φαίνεται πως θα κλείσουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.


Μάχη ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν δείχνουν τα πρώτα exit polls, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ενώ ακολουθεί ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν.


Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα La Libre η οποία δημοσίευσε το πρώτο exit poll -καθώς στη Γαλλία απαγορεύεται η δημοσίευση εκτιμήσεων ψήφου πριν κλείσουν οι κάλπες (σ.σ. 21.00 ώρα Ελλάδας) - ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν ΛεΠεν συγκεντρώνουν περίπου τα ίδια ποσοστά, κοντά στο 24%.


Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η οποία υπογραμμίζει ότι πρόκειται απλώς για εκτιμήσεις σε έναν μικρό αριθμό ερωτηθέντων, ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν συγκεντρώνει το 19% των ψήφων.


Την πεντάδα συμπληρώνουν με 8% η υποψήφια της παραδοσιακής δεξιάς Βαλερί Πεκρές και ο άλλος υποψήφιος της ακροδεξιάς Ερίκ Ζεμούρ.Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται ότι θα είναι η αποχή


Την ίδια ώρα, μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται ότι θα είναι η αποχή στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.


Το ποσοστό της αποχής εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%. Ωστόσο μάλλον θα είναι μικρότερο από το μέγιστο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί σε πρώτο γύρο γαλλικών προεδρικών εκλογών, δηλαδή από το 28,4% του 2002.


Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.


Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.Οι Γάλλοι επιλέγουν μεταξύ 12 υποψηφίων


Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών δεν θα ανακοινωθούν έως ότου κλείσει και το τελευταίο εκλογικό τμήμα στη μητροπολιτική Γαλλία στις 8 το βράδυ.


Σε δήμους με λιγότερους από 1000 κατοίκους, η ταυτότητα δεν είναι υποχρεωτική. Σε άλλους μεγαλύτερους δήμους, απαιτείται είτε διαβατήριο, είτε κάρτα υγείας, άδεια κυνηγιού...


Δεν μπορεί να ζητηθεί κανένα πιστοποιητικό υγείας: ούτε απόδειξη εμβολιασμού, ούτε πιστοποίηση ανάρρωσης, ούτε αρνητικό τεστ. Γίνεται σύσταση για τον  σεβασμό του υγειονομικού πρωτοκόλλου, ωστόσο μπορούν να ψηφίσουν και οι θετικοί στον κορωνοϊό. Στα εκλογικά κέντρα διατίθενται χειρουργικές μάσκες, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό οι ψηφοφόροι να φορούν χειρουργικές μάσκες για να ψηφίσουν.


Οι ψηφοφόροι έχουν ήδη αρχίσει να ψηφίζουν στα υπερπόντια εδάφη. Ποσοστό συμμετοχής στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας, στις 5 μ.μ.: Στο 37,08% στη Γουαδελούπη, 34,6% στη Γαλλική Γουιάνα, 35,1% στη Μαρτινίκα και 44,4% στο St-Pierre-et-Miquelon σύμφωνα με τις κατά τόπους περιφέρειες. Στην Πολυνησία, η συμμετοχή ήταν 12,34% το μεσημέρι.


Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έφτασε το 25,48%  το μεσημέρι, (3 μονάδες λιγότερη συμμετοχη  από το 2017) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητατο Υπουργείο Εσωτερικών. Συγκριτικά, το 2017, η συμμετοχή στον πρώτο γύρο το μεσημέρι ήταν 28,54%. Το 2002 την ίδια περίοδο ήταν 21,4% (ρεκόρ μειωμένης συμμετοχής).


Απο τους πρώτους που ψήφισαν λίγο μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, ηταν ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και νυν δήμαρχος της Χάβρης, Εντουαρ Φιλίπ. Στη συνέχεια λίγο μετά τις 8.30 ψήφισε σε εκλογικό τμήμα του Παρισιου, ο Νικολά Σαρκοζί.


Η υποψήφια του σοσιαλιστικού κόμματος για την προεδρία, η Αν Ινταλγκό, νυν δήμαρχος του Παρισιού, ήταν η πρώτη που προσήλθε στις κάλπες απ ολους τους υποψήφιους. Ψήφισε στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού.


Ο Jean-Luc Mélenchon, επικεφαλής του αριστερού κομματος, Ανυπότακτη Γαλλία, ψήφισε στην 4η εκλογική περιφέρεια της Μασσαλίας όπου ειναι βουλευτής από το 2017. Ηταν ο δεύτερος υποψήφιος που ψήφισε σήμερα το πρωί.


Η υποψήφια της Δεξιάς Βαλερί Πεκρές, ψήφισε κι εκείνη στην περιοχή Ιβελίνς στην περιφέρεια του Παρισιού. Στις κάλπες προσήλθαν και ο υποψήφιος πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, ο εθνικιστής υποψήφιος Ερίκ Ζεμουρ που ψήφισε στο Παρίσι, ενώ η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ψήφισε στην πόλη Ενίν Μπονόν στο Πατ Καλέ, όπου εκλεγεται βουλευτής.


Ο υποψήφιος Yannick Jadot, των οικολόγων πράσινων, ψήφισε σε εκλογικό κέντρο στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού. Ο πρωθυπουργός Jean Castex ψήφισε σήμερα το πρωί της Κυριακής στην πόλη Prades στα Πυρηναία-Οριεντάλ, όπου ήταν δήμαρχος μέχρι το 2020. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ψήφισε στην πολη Tulle της περιφέρειας της Κορέζ


Ο Εμμανουέλ Μακρόν  ήταν ο τελευταίος προεδρικός υποψήφιος που ψήφισε στις 12:30 το μεσημέρι.


Μειώθηκε κι άλλο η διαφορά Μακρόν-Λεπέν - Στο όριο του στατιστικού λάθους κρίνεται η εκλογή


Δύο ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, η διαφορά εξακολουθούσε  να μειώνεται μεταξύ του εν ενεργεία προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Elabe Opinion.


Ο Εμανουέλ Μακρόν (LaREM) αποσπά στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο  26%  (-2 μονάδες σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα της 4ης και 5ης Απριλίου) και η Μαρίν Λεπέν (RN) 25% (+2 μονάδες).


Στον δεύτερο γύρο, η διαφορά μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν μειώνεται επίσης, με διαφορά μόλις δύο μονάδων: ο απερχόμενος πρόεδρος βρίσκεται στο 51% (-2) και η Μαρίν Λεπέν στο 49% (+2). Ωστόσο, η Elabe διευκρινίζει ότι το 21% των ερωτηθέντων "δεν εξέφρασε πρόθεση ψήφου".


 Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου για τους άλλους υποψηφίους του πρώτου γύρου, στην τρίτη θέση, ο υποψήφιος της France Insoumise Jean-Luc Mélenchon καταγράφει ανοδική τάση, με 17,5% (+2). Όμως δεν περνάει στον δεύτερο γύρο.


Οι υπόλοιποι υποψήφιοι παραμένουν αρκετά πίσω από την τριάδα: στην τέταρτη θέση ο ακροδεξιός Éric Zemmour  με 8,5% (-0,5), ακολουθει η δεξιά Valérie Pécresse με 8% μπροστά από τον υποψήφιο οικολόγο Yannick Jadot 4% (-1).


Ακολουθούν ο υποψήφιος του Debout La France Nicolas Dupont-Aignan (εθνικόφρων)  με 2,5% (+0,5), ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Fabien Roussel με 2,5% (=) και ο Jean Lassalle (Résistons!) (πατριωτικό κόμμα) επίσης με 2,5%(-0,5). Η σοσιαλίστρια Anne Hidalgo παραμένει στο 2%, ο Philippe Poutou (αντικαπιταλιστής) (NPA) στο 1% (-0,5) και η Nathalie Arthaud (εργατική πάλη) (Lutte Ouvrière) στο 0,5%.


Περισσότεροι Γάλλοι θέλουν τώρα να ψηφίσουν για να μπλοκάρουν τον Eμμανουέλ Μακρόν  στον δεύτερο γύρο (19%, +1 μονάδα), παρά τη Marine le Pen (18%, -4 μονάδες), σύμφωνα με το Ινστιτούτο Odoxa για το L'Obs, απο την τελευταία δημοσκόπηση της προεκλογικής εκστρατείας για τον πρώτο γύρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.