Τελευταίες Ειδήσεις

«Κόκκινος» συναγερμός στο Αιγαίο: Aκραία πρόκληση των Τούρκων πάνω από τα Ίμια


Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις για νυχτερινές πτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο από τουρκικά μαχητικά μετά το μπαράζ παραβιάσεων πάνω από Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Σάμο, Νίσυρο, Σύμη, Κάρπαθο και Καστελόριζο.


Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στα ελληνοτουρκικά, μετά τις συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών F-16 στο Αιγαίο παρά το έντονο διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ.


Ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε, υπερπτήσεις πάνω από τη Σύμη στις 20:37, από τις 20:39 έως τις 20:43 πάνω από τη Ρόδο στα 28.000 πόδια. Ακολούθως, έτερος σχηματισμός τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 20:52 πάνω από τη Σάμο, στις 20:57 πάνω από τη Λέρο, στις 20:59 πάνω από την Κω, στις 21:00 πάνω από τη Στρογγύλη, στις 21:01 πάνω από τη Νίσυρο, στις 21:04 πάνω τη Χάλκη στα 25.000 πόδια.


Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Καλόλιμνο, Ίμια, Λειψούς, Αρκιούς, Αγαθονήσι, Τέλενδο και Κάλυμνο


Παράλληλα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε νωρίτερα υπερπτήσεις πάνω από Καλόλιμνο, Ίμια, Λειψούς, Αρκιούς, Αγαθονήσι, Τέλενδο και Κάλυμνο.


Συγκεκριμένα, τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από την Καλόλιμνο και τα Ίμια στις 19:58, πάνω από την Καλόλιμνο στις 20:05, πάνω από τους Λειψούς στις 20:08 και πάνω τους Αρκιούς στις 20:09 στα 23.000 πόδια. 


Το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι στις 20:18 στα 20.000 πόδια, πάνω από τους Αρκιούς στις 20:19 και πάνω από τους Λειψούς στις 20:20 στα 24.000 πόδια.


Στη συνέχεια, το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την Τέλενδο στις 20:27, πάνω από την Κάλυμνο στις 20:28 στα 23.000 πόδια. Μάλιστα στις 20:29 τουρκικά μαχητικά βρέθηκαν ξανά πάνω από τα Ίμια, ίσως και για πρώτη φορά από το 1996.


Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, τέσσερα αλλά ζεύγη τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω, το Καστελόριζο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Φαρμακονήσι, τους Φούρνους, τις Οινούσσες, το Αγαθονήσι και τη Σάμο.


Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική. 


Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, συνολικά, την Τετάρτη 27 Απριλίου πέταξαν πάνω από το Αιγαίο 16 τουρκικά F-16, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 126 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.


Από αυτές, 85 πραγματοποιήθηκαν από τα F-16, ενώ οι υπόλοιπες έγιναν από τουρκικά UAV και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου.  Ανάμεσα στις παραβιάσεις ήταν και οι 41 υπερπτήσεις που σημειώθηκαν από τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, Κως, Σάμος, Κάλυμνος, Καστελόριζο κ.ο.κ. 


Κατά τη διάρκεια αναχαίτισης των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας σημειώθηκαν δύο εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά. 


Η Ελλάδα αποκλείει την Τουρκία από την άσκηση Tiger Meet


Μετά το έντονο διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και την αντίδραση της Άγκυρας που απάντησε με νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, η Ελλάδα ακύρωσε και την πρόσκληση στην τουρκική πολεμική αεροπορία στην άσκηση Tiger Meet.


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο ελληνικό «Πεντάγωνο» υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να λάβει μέρος στη νατοϊκή άσκηση Tiger Meet η οποία φέτος φιλοξενείται στην 335 Μοίρα «Τίγρεις».


Έντονο διάβημα του ΥΠΕΞ κατά της Τουρκίας


Νωρίτερα, ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με διάβημα διαμαρτυρίας για σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν του ελληνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά.


«Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.


Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.


Τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης», ανέφερε η ανακοίνωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.